E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μυστικό που έκανε τους Δανούς πλουσιότερους μέσα στην καραντίνα

Έπαθαν κι έμαθαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2021 | 00:23

Το μυστικό που έκανε τους Δανούς πλουσιότερους μέσα στην καραντίνα
@tonyvee via Twenty20

Οι οικονομίες όλων των χωρών τον καιρό της πανδημίας χτυπήθηκαν αλύπητα. Απλά υπήρξαν κάποιες που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να μετριάσουν τη ζημιά.

Ακόμα λιγότερες ήταν εκείνες που όχι μόνο μετρίασαν αυτή τη ζημιά κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά είχαν τον τρόπο να χτίσουν βάσεις για το επόμενο ή και το μεθεπόμενο, ώστε να μην υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες.

Μια από αυτές ήταν η Δανία. Η χώρα είχε κι αυτή δυσκολίες στην οικονομία της, αλλά ο αντίκτυπος δεν φάνηκε στα πορτοφόλια των πολιτών της. Η οικονομία μιας χώρας άλλωστε πολλές φορές έχει διαφορές από την οικονομία των νοικοκυριών. Στην ελληνική κρίση μπορεί να βλέπαμε παντού ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά αυτό δεν φαινόταν στις τσέπες των πολιτών.

Στην Δανία συνέβη το αντίστροφο. Στο 3ο τρίμηνο του 2020, οι πολίτες της χώρας έγιναν πλουσιότεροι κατά 116 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά στην πλειοψηφία τους δεν είχαν την μορφή χρημάτων, αλλά ομολόγων και μετοχών. Ο αριθμός αυτός δημιουργεί τουλάχιστον περιέργεια, αν σκεφτεί κανείς τον πληθυσμό της Δανίας και ότι στο πρώτο μισό της σεζόν οι χρηματοοικονομικέ απώλειες έφτασν τα 89 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την κεντρική τράπεζα της Δανίας, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, υπήρξε επιπλέον αύξηση, με τα στοιχεία να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Κάτι που φανερώνει πως η χώρα έχει χτιστεί με στερεές βάσεις, και συλλογικά και ατομικά.

Αυτή η αύξηση δεν αποτέλεσε μόνο ασφάλεια για το δεύτερο lockdown, αλλά έγινε μια ευκαιρία για την μεσαία τάξη των Δανών να αυξήσει το τραπεζικό της κεφάλαιο. Αιτία αυτής της κερδοφορίας για τα νοικοκυριά, όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, είναι η κρίση που έζησε η Ευρώπη από τις την τελευταία δεκαετία. Οι Δανοί, αν και δεν μείωσαν τα έξοδά τους, συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα μπορούν να εξανεμιστούν τα χρήματα. Από την αρχή της πανδημίας έγιναν πιο εγκρατείς, με αποτέλεσμα το μέσο τραπεζικό απόθεμα των Δανών να φτάνει τα 300.000 δολάρια.

Πάντως, στην πραγματικότητα είναι σχετικά λίγοι οι Δανοί που διαθέτουν όντως τέτοιο απόθεμα, μιας και το 43% των αποθεμάτων σύνταξης στη χώρα κατέχεται από το 10% του πληθυσμού. Αξίζει κιόλας να αναφερθεί πως τα επιτόκια στη Δανία είναι αρνητικά από το 2012 και πλέον οι τράπεζες χρεώνουν άμεσα τους πελάτες που οι καταθέσεις τους υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες