LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα συμβεί στις ΗΠΑ αν ο Τραμπ ιδρύσει το δικό του κόμμα;

Την Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έριξε την «βόμβα» του

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/1/2021 | 00:08

Τι θα συμβεί στις ΗΠΑ αν ο Τραμπ ιδρύσει το δικό του κόμμα;
@cynthia1 via Twenty20

Την Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ίσως έπαιξε και το τελευταίο του χαρτί για να παραμείνει στην πολιτική σκακιέρα της πολιτικής. Κανένας δεν μπορεί βέβαια να πει με βεβαιότητα πως στο μέλλον δεν θα έχει κάποιον κρυμμένο άσο στο μανίκι του.

Ο Τραμπ συνεχίζει να επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Επίσης, ακόμα και μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, κατάφερε να κρατήσει και αρκετούς υποστηρικτές μέσα στο κόμμα του οποίου ήταν ο εκλεκτός στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδίως στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι υποστηρικτές του δεν είναι λίγοι.

Η δήλωση του γιου του ότι το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι πλέον το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο ισχυρισμός του Τραμπ πως το «κίνημα» που έφτιαξε βρίσκεται μόνο στην αρχή, υποδεικνύουν πως δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα. Κι αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν προτίθενται να του δώσουν για ακόμα μια φορά το χρίσμα, ο Τραμπ έχει βρει την λύση.

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, τις τελευταίες ημέρες συζητά με τους στενούς συνεργάτες του την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, το οποίο θα ονομάσει «Κόμμα των Πατριωτών». Αν όντως κάνει πράξη τα λεγόμενά του, τι θα συμβεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή;

Μπορεί το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να έχουν φτιάξει ένα είδος δικομματισμού στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους, αλλά υπάρχουν αρκετά κόμματα που είναι υποψήφια στις εκλογές. Τον περασμένο Νοέμβριο οι Φιλελεύθεροι πλησίασαν τις 2 εκατομμύρια ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,2%, ενώ οι «Πράσινοι» πήραν περίπου 400 χιλιάδες ψήφους και ποσοστό 0,3%. Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου και του Kanye West, πήραν ακόμα λιγότερες ψήφους. Αυτό σημαίνει πως πάντα στις αμερικανικές εκλογές είναι υποψήφια περισσότερα των δυο κόμματα, αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ τη σοβαρή διαφορά στο πολιτικό σύστημα.

@actualwheat via Twenty20

Ο Τραμπ από την άλλη με μια τόσο ισχυρή βάση ψηφοφόρων ίσως μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω. Ίσως. Οι προσευχές έξω από εκλογικά τμήματα την επόμενη των εκλογών αλλά και η επιρροή που άσκησε στο πλήθος στις 6 Ιανουαρίου, δείχνουν πως μπορεί να πείσει περισσότερους Αμερικανούς να τον ψηφίσουν απ’ ότι τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα.

Οι πρώτοι που θα αντιταχθούν σε κάτι τέτοιο θα είναι οι Ρεπουμπλικάνοι. Γιατί αν ο Τραμπ πείσει μερίδα των ψηφοφόρων του να ακολουθήσει το νεοσύστατο κόμμα του, τότε αυτόματα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα χάσει μέρος της εκλογικής του βάσης. Η εκλογική βάση των Ρεπουμπλικάνων θα χωριστεί στα δυο, με αποτέλεσμα κανείς τους να μην μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές.

Κάτι παρόμοιο συνέβη στις εκλογές του 1968, όταν ο λαϊκιστής και φυλετιστής κυβερνήτης της Αλαμπάμα, George Wallace, ήταν υποψήφιος στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Σε αντίθεση με αυτό όμως που δείχνουν τα πιστεύω του, ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτό που κατάφερε ήταν να κερδίσει 46 εκλέκτορες και να κρατήσει τους Δημοκρατικούς στους 191, με τον Richard Nixon να κερδίζει άνετα για τους Ρεπουμπλικάνους με 301 εκλέκτορες.

Τι θα γίνει αν ο Τραμπ πάρει αρκετούς εκλέκτορες ώστε κανείς να μην συγκεντρώσει την πλειοψηφία; Αν και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την 12η τροπολογία, η Βουλή επιλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Αν μέχρι την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου η Βουλή δεν έχει καταλήξει, τότε ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου μέχρι να αποφασίσει η Βουλή. Το Κογκρέσο επίσης μπορεί να επιλέξει προσωρινό πρόεδρο, ενώ προσωρινά πρόεδρος μπορεί να χριστεί και ο πρόεδρος της Βουλής. Μια ελαφρώς χαοτική κατάσταση δηλαδή, που μάλλον θα έκανε τον Τραμπ να τρίβει τα χέρια του.

Φυσικά υπάρχει και ένα ακόμα ενδεχόμενο. Με την ανακοίνωση για ένα νέο κόμμα, ο Τραμπ να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στους Ρεπουμπλικάνους ώστε να είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το χρίσμα το 2024. Όπως και να έχει, αν ο Τραμπ ιδρύσει το δικό του κόμμα, τότε τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι πρωτοφανή για την αμερικανική πολιτική σκηνή. Όπως πρωτοφανή είναι όλα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στο κάδρο της πολιτικής...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς