LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, η ανοιχτή γλυπτοθήκη της Ελλάδας

Πάμε μια βόλτα;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 6/1/2021 | 11:35

Πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, η ανοιχτή γλυπτοθήκη της Ελλάδας

Μια βόλτα στο Παγκράτι είναι όλες τις ημέρες της βδομάδας μια καλή ιδέα. Τα τελευταία χρόνια τα πιο cool χιπστερικά μπαρ είναι εκεί, που σε συνδυασμό με τα πεντανόστιμα street food κάνουν την γειτονιά μια τέλεια επιλογή για τους Αθηναίους. Βέβαια δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Δεν θέλω να σου ακουστεί spooky όμως η γειτονιά αυτή φιλοξενεί την πιο όμορφη ανοιχτή γλυπτοθήκη της Ελλάδας. Μιλάμε για το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

Αλήθεια πως είναι μια βόλτα εκεί; τι έχει να σου προσφέρει; Γιατί να πάω σε ένα κοιμητήριο αν δεν υπάρχει λόγος;

Η Ιστορία του

1802 και η Ευρώπη ξεκινάει να απαγορεύει την ταφή μέσα στον χώρο των εκκλησιών ή στον περίβολό τους. Ο κύριος λόγος ήταν η Πανούκλα. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ίδια τακτική μερικά χρόνια μετά. Θα φτιάξει δηλαδή το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών στο Μέτς, το 1834. Στην περιοχή τότε υπάρχουν ελάχιστα σπίτια και η πρώτη ζυθοποιεία του Καρόλου Φιξ. Στην αρχή ήταν μικρό και σιγά σιγά μεγάλωνε μαζί με την Αθήνα.

Το Μετς με τα χρόνια αποκτά όλο και περισσότερο πληθυσμό,  το ίδιο και το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών που πια φιλοξενεί τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της νέας Ελληνικής Ιστορίας.

Τι θα δεις εκεί;

2021 και περίπου 12.000 μνήματα και 700 μνημεία σε έναν χώρο γεμάτο δέντρα συνθέτουν την μεγαλύτερη ανοιχτή γλυπτοθήκη της Ελλάδας.  Κομψοτεχνήματα που θα ακριβοπλήρωνες να δεις σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εδώ σου χαρίζονται απλόχερα για τα μάτια σου μόνο!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάτω από  τα ψηλά κυπαρίσσια του κοιμητηρίου θα δεις έργα του Χαλεπά, του Φιλιππότη, του Λουκόπουλου, της Ευθυμιάδη - Μενεγάκη, των αδερφών Φυτάλη, του Τόμπρου, του Βιτσάρη, του Βρούτου, του Μπονάνου, του Ζογγολόπουλου, του Παρμακέλη και πολλών άλλων.

Εδώ θα δεις τον μεγαλοπρεπές τάφο του Αδαμάντιου Κοραή, του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, της Βέμπο, της Ρεζάν, της Παπαδάκη, της Μερκούρη, της Κυβέλης, της Κοτοπούλη, της Βουγιουκλάκη. Σε αυτό το μέρος είναι όλοι αυτοί που μπορεί να σου έδωσαν έμπνευση, δύναμη, ή την ελευθερία σου. Εδώ είναι αυτοί που δεν πρέπει να ξεχάσεις και που αξίζει να ανακαλύψεις.

Γιατί να πάω;

Αυτά λοιπόν είναι αρκετά για να κάνεις την βόλτα στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών και να το αντιμετωπίσεις σαν μια βόλτα στην πιο όμορφη γλυπτοθήκη της Ελλάδας. Θα είναι σίγουρα μια διαφορετική βόλτα στην Αθήνα και θα σε γεμίσει με όμορφα συναισθήματα. Αρκεί μόνο να αντιληφθείς ότι περπατάς σε έναν τόσο ιστορικό χώρο.

Σε αντίθεση με άλλα κοιμητήρια της Ευρώπης το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών δυστυχώς δεν έχει ονοματοθεσία, ούτε υπαλλήλους που θα σε βοηθήσουν να κατευθυνθείς στο μνημείο που θες. Δεν υπάρχει λίστα με τα ονόματα που είναι εκεί, και δεν αντιμετωπίζεται σαν αξιοθέατο. Ευτυχώς έχει σοβαρή καθαριότητα και αυτό οφείλουμε να το πούμε.

Σίγουρα αυτό δεν αρκεί αν σκεφτούμε ότι το νεκροταφείο Περ Λασαίζ θεωρείτε ότι είναι ένα από τα must αξιοθέατα στο Παρίσι.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα είσαι σε mood εξερεύνησης και θα έχεις χρόνο στην Αθήνα, τόλμησε αυτήν εδώ τη βόλτα και είναι σίγουρο πως στο τέλος της διαδρομής θα νιώθεις πλουσιότερος!