LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως έχει επηρεάσει η πανδημία τα όνειρα των ανθρώπων;

Τι δείχνει νέα έρευνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2020 | 00:06

Πως έχει επηρεάσει η πανδημία τα όνειρα των ανθρώπων;
@leeds.ac.uk

Το πως και το γιατί τα όνειρα επηρεάζονται από την καθημερινότητά μας, είναι κάτι που πάντα ενθουσίαζε τους επιστήμονες. Μια νέα έρευνα ρίχνει φως στο πως η πανδημία και οι διαρκείς αλλαγές στις συνήθειες μας επηρεάζει τι ακριβώς ονειρευόμαστε τη νύχτα.

Ο θυμός και η θλίψη έχουν γίνει πιο συχνά στα όνειρα όσο η πανδημία προχωράει, αναφέρει η έρευνα, ενώ υπάρχουν πιο ισχυροί σύνδεσμοι με θέματα όπως η μόλυνση και η καθαριότητα όσο αντιμετωπίζουμε την εξάπλωση του ιού.

Αν και τα όνειρα θεωρούνται ήδη ως μια φυσική συνέχεια όσων ζούμε όταν είμαστε ξύπνιοι, αυτή η νέα έρευνα δίνει στους επιστήμονες κάποιες ενδιαφέρουσες γνώσεις για το πως η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να βρίσκονται περισσότερο στο μυαλό μας όσο ονειρευόμαστε, απ’ ότι η μόλυνση από COVID-19.

«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την υπόθεση πως τα όνειρα τον καιρό της πανδημίας αντανακλούν την ψυχική δυστυχία, τον φόβο της μετάδοσης και σημαντικών αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την κοινωνικοποίησή μας», γράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο PLOS One.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε συνολικά 239 αναφορές σε όνειρα, που υποβλήθηκαν από 67 διαφορετικά άτομα στη Βραζιλία, τόσο πριν από το lockdown του Μαρτίου και του Απριλίου, όσο και μετά από αυτό. Υπήρχε μια στατιστική αύξηση του αριθμού των λέξεων που σχετίζονται με τον θυμό και την θλίψη στα όνειρά της πανδημίας αλλά και μια αύξηση των λέξεων που έχει να κάνει με την μόλυνση και την καθαριότητα.

Τα όνειρα της πανδημίας περιγράφονται με περισσότερες λέξεις γενικότερα, αν και δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις λέξεις που σχετίζονται με την ασθένεια, την υγεία, τον θάνατο και την ζωή. Ο αριθμός των λέξεων που σχετίζονται με θετικά και αρνητικά συναισθήματα παρέμεινε περίπου ο ίδιος.

Η σύγκριση των αναφορών στα όνειρα «αντανακλά μια συλλογική τραυματική εμπειρία, όπως συμβαίνει συχνά με τις επιδημίες, τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές», γράφουν οι επιστήμονες. Η μεγαλύτερη εστίαση στην αλλαγή των καθημερινών συνηθειών κατά την διάρκεια των lockdown, παρά στην ανησυχία για την ασθένεια ή τον θάνατο, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως οι αναφορές έγιναν νωρίς στο πρώτο κύμα της πανδημία, λένε οι ερευνητές, με μόλις έναν συμμετέχοντα να αναφέρει ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη πως τα νυχτερινά όνειρά μας αλλάζουν, όσο αλλάζουν και οι ζωές μας. Οι επιστήμονες αποδέχονται εδώ και αρκετά χρόνια πως τα όνειρά είναι ένας τρόπος να επεξεργαστούμε εμπειρίες και συναισθήματα. Αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε αυτές τις αλλαγές με συγκεκριμένη λεπτομέρεια, καθώς όλοι βιώνουμε παρόμοιες διαταραχές στον τρόπο που ζούμε.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει και αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που βλέπουν «ζωντανά» όνειρα, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι οφείλεται στην διατάραξη του προγράμματος του ύπνου ή στο ότι απλά ο κόσμος έχει πολύ περισσότερα πράγματα να επεξεργαστεί και να αντιμετωπίσει στο τέλος της ημέρας.

«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με την υπόθεση πως τα όνειρα κατά την περίοδο των lockdown, αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από την πανδημία του COVID-19», καταλήγει η έρευνα.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς