LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «αυτόνομη ζώνη» στο Σιάτλ που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Η μη παρουσία της αστυνομίας, η ατμόσφαιρα και τα περιστατικά πυροβολισμών

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/6/2020 | 18:54

Η «αυτόνομη ζώνη» στο Σιάτλ που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
@nbcnews.com

Μετά την βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάνει ορισμένα βήματα μπροστά όσον αφορά στις φυλετικές διακρίσεις, αλλά ο ρατσισμός παραμένει μέρος μιας κοινωνίας που πολλές φορές τον αγνοεί.

Η αντίδραση σε τέτοια περιστατικά είναι συνήθως τόσο βροντόφωνη γιατί οι άνθρωποι έχουν μαζεμένο θυμό από τις αδικίες που υφίστανται καθημερινά. Οι διαδηλωτές βγήκαν στον δρόμο με την πρόθεση η φωνή τους να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας αλλά και του πλανήτη. Στο Σιάτλ η αντίδραση πήγε ένα βήμα παραπέρα. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν την συνοικία Capitol Hill στις 8 Ιουνίου, διώχνοντας τους αστυνομικούς από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ανακήρυξαν την έκταση έξι τετραγώνων ως «αυτόνομη ζώνη», όπου έστησαν τέντες και δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου μπορούσες να ακούσεις μουσική, να μοιραστείς φαγητό αλλά και να συζητήσεις για διάφορα πολιτικά θέματα. Τις περισσότερες φορές με ειρηνικό τρόπο.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία ως «βίαιους αναρχικούς» και απαίτησε από τον κυβερνήτη της πολιτείας και την δήμαρχο τοης πόλης να πάρουν πίσω την «αυτόνομη ζώνη». Στις 11 Ιουνίου, η δήμαρχος Jenny Durkan δήλωσε πως «πρόκειται για τέσσερα τετράγωνα στο Σιάτλ, όπου η ατμόσφαιρα μοιάζει με πάρτι. Δεν είναι μια ένοπλη κατάληψη. Δεν είναι μια στρατιωτική χούντα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επαναφέρουμε την περιοχή, αλλά εδώ στην πόλη συνηθίζεται να έχουμε τέτοιου είδους πάρτι στους δρόμους και δεν υπάρχει καμία απειλή για τον κόσμο μέχρι στιγμής».

@wikipedia.org

Στις 14 Ιουνίου η εφημερίδα USA Today επιβεβαίωσε μέσω ρεπορτάζ την εορταστική ατμόσφαιρα στην περιοχή, όπου δεν έμπαιναν αστυνομικοί, αλλά χιλιάδες επισκέπτες. Η αρχηγός της αστυνομίας του Σιάτλ Carmen Best δήλωσε αρχικά πως η αστυνομία ψάχνει τρόπους να μειώσει το αποτύπωμά της στην περιοχή, αλλά αργότερα δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή για να ανταποκρίνεται σε περιστατικά ανάγκης.

Μετά από διαπραγματεύσεις, στις 16 Ιουνίου, οι διαχωριστικές μπάρες μετακινήθηκαν και η «αυτόνομη ζώνη» μειώθηκε σε τρία τετράγωνα, με τους διαδηλωτές να επιτρέπουν στα οχήματα έκτακτης ανάγκης να περνούν από την περιοχή.

Ο αρχικός στόχος των διαδηλωτών ήταν να δημιουργήσουν μια γειτονιά χωρίς αστυνομία και μια μικρή κοινότητα όπου η αστυνομία να μην είναι απαραίτητη. Οι «ένοικοί» της έπαιρναν αποφάσεις όλοι μαζί και δεν είχαν ηγέτες ενώ τα αιτήματά τους αποφασίστηκαν από κοινού. Μερικά από αυτά ήταν: η μεταφορά κεφαλαίων που καταλήγουν στην αστυνομία στις δομές υγείας, η απαγόρευση στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν όπλα, δακρυγόνα και ασπίδες, η απελευθέρωση κρατουμένων που καταδικάστηκαν για αδικήματα σχετικά με τη μαριχουάνα ή αντίστασης κατά της αρχής, και επαναληπτικές δίκες μαύρων κατηγορουμένων.

https://simple.wikipedia.org/wiki/Capitol_Hill_Autonomous_Zone

@wikipedia.org

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για το τι συμβαίνει στην «αυτόνομη ζώνη». Κάποιοι είπαν πως οι διαδηλωτές έχουν όπλα, με τα περισσότερα ρεπορτάζ να τους διαψεύδουν. Άλλοι πάλι υποστήριξαν πως οι διαδηλωτές εκβίασαν κάποιες επιχειρήσεις στην περιοχή προκείμενου να τις αφήσουν να λειτουργούν. Μερικοί επιχειρηματίες όμως δήλωσαν αργότερα στην Daily Beast πως υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις και πως οι δουλειές τους πλέον έχουν βελτιωθεί μετά τα lockdown για τον κορωνοϊό.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν δυο περιστατικά πυροβολισμών . Ένας 19χρονος έχασε την ζωή του και ακόμα δυο τραυματίστηκαν. Τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με τους The New York Times, εθελοντές γιατροί έσπευσαν αμέσως για να βοηθήσουν τον 19χρονο που αργότερα έχασε την ζωή του και κάλεσαν την πυροσβεστική του Σιάτλ, αλλά εκείνη αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο. Ένας από τους εθελοντές, δήλωσε στην εφημερίδα πως η ομάδα γιατρών μετέφερε το θύμα σε ένα προκαθορισμένο σημείο συνάντησης αλλά δεν ήταν κανείς εκεί.

Αντιπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε πως η πυροσβεστική δεν θα έμπαινε στην «αυτόνομη ζώνη» έως ότου είναι ασφαλής από την αστυνομία. Η αστυνομία σε επίσημη ανακοίνωση είπε πως έφτασε στο σημείο και βρήκε απέναντί της ένα «βίαιο πλήθος που δεν άφησε τους αστυνομικούς να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα θύματα». Οι «ένοικοι» της «αυτόνομης ζώνης» του Capitol Hill όμως ισχυρίστηκαν πως τα θύματα είχαν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί. Η Lisa Herbold, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης δήλωσε πως «Ο ισχυρισμός ότι το πλήθος δεν επέτρεψε την πρόσβαση στα θύματα πιστεύω πως αψηφά κάθε πίστη».

https://dailyhive.com/seattle/capitol-hill-autonomous-zone-black-lives-matter-mural

@dailyhive.com

Την Δευτέρα, η δήμαρχος της πόλης σε συνέντευξη τύπου δήλωσε πως οι αρχές θα λύσουν την κατάληψη στην περιοχή μετά τα περιστατικά πυροβολισμών, χωρίς να δώσει σαφή χρονικό προσδιορισμό. «Είναι ώρα οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους» είπε στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πως ακριβώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αντίστασης των διαδηλωτών, λέγοντας απλά πως θα γίνει «ειρηνικά και στο άμεσο μέλλον».

Η κατάληψη της περιοχής του Σιάτλ και η δημιουργία «αυτόνομης ζώνης» μπορεί να αναγνωστεί από τον καθένα με διαφορετικά κριτήρια. Το σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ, αλλά και ο υπόλοιπός κόσμος, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες μέσα στην κοινωνία. Η στιγμή έχει δημιουργήσει πολλές πιθανότητες και ας ελπίσουμε πως οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Πληροφορίες: wikipedia.org, usatoday.com, thecut.com, nytimes.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά