LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Αγγλίδα αριστοκράτισσα που κλέφτηκε με δυο Έλληνες και βρήκε τον έpωτα στη Συρία

Δεν ακολούθησε ποτέ κανέναν κανόνα αλλά αυτό που της έλεγε η καρδιά της

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/6/2020 | 00:08

Η Αγγλίδα αριστοκράτισσα που κλέφτηκε με δυο Έλληνες και βρήκε τον έpωτα στη Συρία
@wikipedia.org

Η ζωή της Jane Elizabeth Digby φαίνεται υπερβολική για μια γυναίκα ακόμα και σήμερα. Πόσο μάλλον τον 19ο αιώνα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απολύτως έτσι, η Αγγλίδα αριστοκράτισσα έζησε ακριβώς όπως ήθελε, οδηγούμενη από την καρδιά της και σε καμία περίπτωση από τους κοινωνικούς κανόνες της εποχής. Δεν έδωσε καμία σημασία στα κουτσομπολιά της καλής κοινωνίας που ουκ ολίγες φορές άκουσε και έβαλε στο επίκεντρο της ύπαρξής την επιθυμία, την οποία πάντα ακολουθούσε. Πεθαίνοντας στην Συρία στα 74, είναι σίγουρο πως θα είχε ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Γεννήθηκε το 1807 στο Dorset της Αγγλίας. Ο πατέρας της ήταν ναύαρχος, οπότε μεγαλώνοντας έμαθε πως πρέπει να φέρεται μια κοπέλα της τάξης της. Αν και κάπου εκεί μπορεί να αποφάσισε πως δεν θέλει να ζήσει έτσι. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 17 της χρόνια με τον πολύ μεγαλύτερό της Edward Law, Λόρδο του Ellenborough, ο οποίος αργότερα έγινε και αντιβασιλέας των Ινδιών. Γρήγορα όμως κατάλαβε πως ο Λόρδος την απατούσε. Γέννησε ένα παιδί, που τελικά δεν ήταν του Λόρδου αλλά ενός εξαδέλφου της με τον οποίο είχε εpωτικό δεσμό. Το παιδί όμως πέθανε σε παιδική ηλικία.

H Jane ήδη είχε δείξει ότι δεν ήταν η γυναίκα που θα ανεχτεί τις απιστίες του άνδρα της και θα τον περιμένει στο σπίτι να γυρίσει. Γι’ αυτό βρήκε άλλον έναν εpαστή στο πρόσωπο του υπευθύνου της αυστριακής πρεσβείας στο Λονδίνο, πρίγκιπα Felix zu Schwarzenberg. Το σκάνδαλο για την λονδρέζικη κοινωνία ήταν τεράστιο. Ο Schwarzenberg αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγγλική πρωτεύουσα, με τη Jane αφού o σύζυγός της ζήτησε και πήρε διαζύγιο, να τον ακολουθεί.

Οι δυο τους στην Αυστρία συνέχισαν να είναι εpαστες και απέκτησαν δυο παιδιά. Η Jane ήθελε να τον παντρευτεί αλλά οι συνεχόμενες αρνήσεις του πρίγκιπα την ανάγκασαν ν α τον εγκαταλείψει.

https://alchetron.com/Jane-Digby

@alchetron.com

Το 1831 βρέθηκε στο Μόναχο. Εκεί έγινε εpωμένη του Λουδοβίκου του Α’ της Βαυαρίας, πατέρα του μετέπειτα βασιλίά της Ελλάδας Όθωνα. Εκεί έμαθε να αγαπάει την Ελλάδα και την ιστορία της, ενώ έμαθε και την γλώσσα. Ωστόσο παρέμενε ανύπανδρη και για να αποκατασταθεί, παντρεύτηκε τον βαρόνο Karl von Vennigen και απέκτησε άλλα δυο παιδιά.

Δυο χρόνια μετά τον δεύτερο της γάμο εγκατέλειψε τον βαρόνο και «κλέφτηκε» ξανά, αυτή τη φορά με τον Κερκυραίο κόμη Σπυρίδωνα Θεοτόκη. Βαφτίστηκε ορθόδοξη και παντρεύτηκε για τρίτη φορά, μετακομίζοντας στο αρχοντικό του κόμη στην Κέρκυρα, όπου πέρασε πέντε χρόνια. Ωστόσο η άστατη ζωή του συζύγου της την έκανε πάλι να ψάξει αλλού για την ευτυχία, ειδικότερα όταν ο 6χρονος γιος που είχε αποκτήσει με τον Θεοτόκη πέθανε σε ατύχημα.

Στην Αθήνα έφτασε μαζί με τον σύζυγό της ως Τζένη Θεοτόκη. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και γερμανικά. Είχε χρήματα, αριστοκρατικό αέρα και ευρωπαϊκό άρωμα. Η υψηλή κοινωνίας της Αθήνας δεν άργησε να την λατρέψει. Έγινε φίλη με την Δούκισσα της Πλακεντίας με την οποία μάλωσε για τα μάτια ενός νεαρού Αθηναίου. Έχτισε ένα αρχοντικό στην οδό Σωκράτους κοντά στην Ομόνοια, και διοργάνωνε δεξιώσεις στις οποίες έπαιζε η ίδια πιάνο και αποθεωνόταν από τους επισκέπτες της. Ανάμεσα στους εpαστές της ήταν και ο Όθωνας.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να περιπλανηθεί στην επαρχία. Όταν έφτασε στην Λαμία, ερωτεύτηκε παράφορα τον ήρωα του 1821 Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, έναν άνδρα που δεν έμοιαζε με κανέναν από τους αριστοκράτες που είχε γνωρίσει μέχρι τότε. Πέρασαν λίγο καιρό στην επαρχία και όταν πήγαν στην Αθήνα, τα κουτσομπολιά για το παράνομο ζευγάρι έδιναν και έπαιρναν. Η Jane Digby δεν ήταν πια ευπρόσδεκτη σε κανένα σπίτι, ενώ κάποτε την παρακαλούσαν να κάνει μια επίσκεψη. Η βασίλισσα απέλυσε τον Χατζηπέτρο και η σχέση τους πέρασε από μια μεγάλη κρίση.

https://www.pinterest.co.uk/pin/95842298293865325/

@pinterest.co.uk

Αλλά η Jane Digby δεν απογοητεύτηκε καθόλου. Και έφυγε να βρεί τον έpωτα στην Μέση Ανατολή. Κατέληξε στην Συρία, όπου λίγο καιρό αργότερα γνώρισε τον σεΐχη Abdul Medjuel El Mezrab, ο οποίος ήταν 17 χρόνια μικρότερός της. Ο σεΐχης θαύμασε τόσο την Jane από την πρώτη στιγμή που της ζήτησε να παντρευτούν. Η Jane είχε βρει πια τον άνδρα που θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής της. Ζούσαν μαζί για 6 μήνες στο αρχοντικό στη Δαμασκό και τους υπόλοιπους 6 μήνες μαζί με τους βεδουίνους, οι οποίοι την φώναζαν «μητέρα του γάλακτος» λόγω της άσπρης επιδερμίδας της. Πέθανε το 1881, έχοντας συμπλήρώσει 30 χρόνια γάμου, ήσυχα, χαρούμενη και ευτυχισμένη. Η μόνη της ανησυχία ήταν η ευτυχία του άνδρα της από εκεί και έπειτα.

Η Jane Digby ήταν μια γυναίκα που έψαχνε τον εpωτα, γιατί ήξερε πως μόνο τότε ζούσε πραγματικά. Και περιπλανήθηκε πολύ μέχρι να βρει τον αληθινό αλλά τελικά τον βρήκε. Δεν ήθελε να συμβιβαστεί όπως οι περισσότερες γυναίκες της τάξης της και γι’ αυτό δεν ακολούθησε ποτέ κανέναν κανόνα αλλά αυτό που της έλεγε η καρδιά της. Η ζωή της ήταν γεμάτη με αμέτρητες συγκινήσεις, κάτι που σίγουρα την έκανε να χαμογελά ικανοποιημένη λίγο πριν κλείσει για τελευταία φορά τα μάτια της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς