LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Ξεκινά η παράξενη ιστορία των McDonald`s

Η ιστορία τους ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1940 και είχε αρκετές παράξενες τροπές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2020 | 00:53

Σαν σήμερα: Ξεκινά η παράξενη ιστορία των McDonald`s

Τα McDonald’s είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στον κόσμο, όσον αφορά τα ετήσια κέρδη. Εξυπηρετεί 69 εκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο καθημερινά σε περισσότερες από 100 χώρες. Η ιστορία τους ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1940 και είχε αρκετές παράξενες τροπές.

Τα αδέλφια McDonald, Richard και Maurice ήταν παιδιά Ιρλανδών μεταναστών. Ο πατέρας του έχασε την δουλειά του όταν ήταν μόλις 42 ετών και έμεινε από τότε άνεργος. Αυτό ώθησε τα αδέρφια να υποσχεθούν στους εαυτούς τους να έχουν γίνει εκατομμυριούχοι μέχρι τα 50 τους.

Έφυγαν από την Μασαχουσέτη και πήγαν στην Καλιφόρνια. Εκεί άνοιξαν αρχικά έναν κινηματογράφο αλλά τα εγκαίνια του συνέπεσαν με την Μεγάλη Ύφεση και η επιχείρηση τους στέφθηκε από αποτυχία. Αποφάσισαν λοιπόν να ανοίξουν ένα χαμπουργκεράδικο στο San Bernandino. Αρχικά το εστιατόριο ονομαζόταν «McDonald’s Barbeque». Μετά από λίγα χρόνια κατάλαβαν πως τα burger ήταν αυτά που πουλούσαν περισσότερο στους οδηγούς που έφταναν στο drive-through και έκαναν μερικές αλλαγές.

Η λέξη «barbeque» έφυγε από το όνομα. Οι οδηγοί έπρεπε να βγαίνουν από τα οχήματά τους για να παραγγείλουν, κάτι που αρχικά τους εκνεύριζε. Αλλά το προσωπικό είχε μειωθεί. Και η ταχύτητα παρέμενε η ίδια γιατί ο κατάλογος είχε επίσης μειωθεί και τα δυο αδέλφια είχαν έτοιμα burger τα οποία τοποθετούσαν κάτω από θερμαινόμενες λάμπες.

https://www.sbsun.com/2018/04/16/stolen-plaques-that-acknowledge-san-bernardino-had-the-first-mcdonalds-restaurant/

@sbsun.com

Τα αδέλφια αγόρασαν εξοπλισμό από τον Ray Kroc. Η επιτυχία τους του κίνησε το ενδιαφέρον και μόλις τους επισκέφθηκε το 1954, εκτός από τα παραπάνω, είδε πως τα burger πωλούνταν έναντι 15 σεντς, με τους ανταγωνιστές να πουλούν σε διπλάσια τιμή. Τα αδέλφια McDonald είχαν ήδη 6 εστιατόρια, με άλλες πηγές να κάνουν λόγο για 20. Ο Kroc είχε μια ιδέα. Να τους βοηθήσει να μετατρέψουν τα εστιατόρια σε αλυσίδα, σε franchise.

Τους έπεισε και τον επόμενο χρόνο άνοιξε το πρώτο μαγαζί του franchise στο Des Plaines του Illinois. Για τον Kroc αυτά ήταν τα εγκαίνια της αλυσίδας McDonald's. Θέλησε αργότερα να αγοράσει την εταιρεία και με πολύ κόπο μάζεψε τα 2,7 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησαν τα αδέλφια. Από τότε ο Kroc, αναφερόταν στον εαυτό του ως ιδρυτή της αλυσίδας. Μάλιστα, έκανε ότι μπορούσε για να κλείσει το πρώτο μαγαζί των αδελφών McDonald.

Από την συμφωνία εξαιρέθηκε το εστιατόριο στο San Bernandino. Τα αδέλφια το μετονόμασαν σε «The Big M.». Η θέση του ήταν εξαιρετική και ο Kroc, για κάποιον λόγο, το είχε πάρει προσωπικά. Άνοιξε ένα μαγαζί McDonald’s ένα τετράγωνο πιο κάτω και πέντε χρόνια αργότερα, τα αδέλφια McDonald αναγκάστηκαν να κλείσουν. Έξι χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία αγόρασε όλο το franchise, το οποίο είχε ήδη ετήσια κέρδη που έφταναν τα 56 εκατομμύρια δολάρια.

https://www.foxnews.com/food-drink/coronavirus-outbreak-mcdonalds-cancels-worldwide-convention

@foxnews.com

Φυσικά ο Kroc μετέτρεψε τα McDonald’s σε ένα παγκόσμιο franchise, αλλά ο τρόπος του φαινόταν εμπαθής, ίσως γιατί γνώριζε πως δεν το είχε ξεκινήσει ο ίδιος και ήθελε όλοι να νομίζουν πως το έκανε. Μετέτρεψε την μoνή χρυσή αψίδα των αδελφών McDonald σε διπλή, ώστε να σχηματίζεται το γράμμα «M» και το 1963 παρουσίασε τον γνωστό κλόουν – μασκότ, Ronald McDonald. Ακολουθήσε το Big Mac πέντε χρόνια αργότερα, και τα Happy Meals το 1979.

Το franchise συνέχιζε να μεγαλώνει και γιγαντώθηκε την δεκαετία του ’90, όταν κάποιοι έλεγαν πως ένα νέο εστιατόριο McDonald άνοιγε σε κάποιο μέρος του κόσμου κάθε πέντε ώρες. Έγινε το πιο οικογενειακό fast-food και με τις χαμηλές τιμές, τις γεύσεις και το περιβάλλον του, έγινε το αγαπημένο μέρος μικρών και μεγάλων.

Δέχθηκε πολλή κριτική με την παγκόσμια άνοδο της παχυσαρκίας. Αλλά η απάντηση της εταιρείας ήταν οι πιο υγιεινές προσθήκες στο μενού, ενώ το 2017 προσέθεσε και vegan burgers. Από την δεκαετία του ’80 και έπειτα, ξεκίνησε και η εξαγορά εταιρειών, ώστε να επεκταθεί και στην αγορά της πίτσας, του καφέ, του μεξικάνικου φαγητού αλλά και των σάντουιτς.

Η ιστορία λοιπόν τον McDonald’s είναι ελαφρώς παράξενη. Τπυλάχιστον στην αρχή της. Τα αδέλφια που άνοιξαν το πρώτο μαγαζί και έδωσαν το όνομά τους στην αλυσίδα, δεν είχαν όση αναγνώριση θα ήθελαν. Κάποιος άλλος την μετέτρεψε στον κολοσσό που είναι σήμερα. Αλλά τα κατάφερε. Και όλοι θα πρέπει να πάρουν κάποια εύσημα. Την ιστορία των McDonald’s μπορείτε να την δείτε στην ταινία του 2016 «The Founder», με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08