LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρνήθηκε έναν δωρεάν πίνακα που τώρα αξίζει 16 εκατομμύρια δολάρια

Ή «όταν αφήνεις τα πεθερικά σου να σου πουν τι θα κάνεις»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/5/2020 | 00:04

Αρνήθηκε έναν δωρεάν πίνακα που τώρα αξίζει 16 εκατομμύρια δολάρια
@arthive.com

Πριν από περίπου 50 χρόνια, μια Βρετανίδα αρνήθηκε μια προσφορά για έναν πίνακα που τώρα κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια. Και μάλιστα τότε της τον προσέφεραν δωρεάν.

Η Gaye Horrell είναι πλέον συνταξιούχος. Τα πεθερικά της τότε ετοίμαζαν μια δημοπρασία για παλιά πράγματα που είχαν στην κατοχή τους. Της πρότειναν λοιπόν να πάρει ένα δωρεάν. Την συμβούλευσαν μάλιστα να αποφύγει τον πίνακα και να πάρει κάτι πιο πρακτικό. Όπως ένα χάλκινο κουδούνι.

Τότε η νεαρή νύφη τους δεν ήθελε να τους πάει και πολύ κόντρα, οπότε επέλεξε το κουδούνι, από τον πίνακα. Θα μπορούσε βέβαια, αλλά δεν το έκανε. Οπότε με έναν έμμεσο τρόπο τον αρνήθηκε. Από τότε όλες οι επιλογές που έκανε στην ζωή της δεν είχαν την ίδια βαρύτητα με εκείνη. Γιατί ο πίνακας ήταν του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ονομαζόταν «Peasant woman in Front of a Farmhouse». Τα πεθερικά της τον πούλησαν το 1967 για 4 λίρες. Τον περασμένο Μάρτιο, ένας ανώνυμος αγοραστής ξόδεψε 16 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει.

Όπως δήλωσε η Horrell στην Daily Mail, ήταν μια αφελής κίνηση από μέρους της. «Τα πεθερικά μου είχαν διάφορα πράγματα προς πώληση στο εξοχικό. Μου είπαν να επιλέξω κάτι για μένα. Είδα τον πίνακα και μου άρεσε πολύ. Έμοιαζε αρκετά παλιός και σκονισμένος, αλλά μου άρεσε πολύ. Με έπεισαν λοιπόν πως δεν αξίζει και πολλά και να μην ασχοληθώ μαζί του». Πήρε λοιπόν το χάλκινο κουδούνι που κόστιζε 1 λίρα.

Μετά την πώληση του για 4 λίρες το 1967, ο πίνακας βρέθηκε σε ένα μαγαζί με αντίκες τρία χρόνια αργότερα. Ο Luigi Grasso μόλις είδε την υπογραφή υποψιάστηκε πως μπορεί να είναι αυθεντικός και έδωσε 45 λίρες για να τον αγοράσει. Με την βοήθεια ενός ειδικού έργων τέχνης, επιβεβαίωσε πως ο πίνακας είναι αυθεντικός.

Τον πούλησε την ίδια χρονιά για 110.000 δολάρια σε έναν παραγωγό ταινιών από την Νέα Υόρκη. Η τιμή του αυξανόταν ραγδαία και το 1983, ένας Κουβανοαμερικανός συλλέκτης ξόδεψε 390 χιλιάδες δολάρια. Το 2001, αγοράστηκε για 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι που φέτος, ένας Ολλανδός τον αγόρασε για σχεδόν την δεκαπλάσια τιμή.
Οι ειδικοί λένε πως ο πίνακας «Peasant Woman in Front of a Farmhouse», μάλλον ζωγραφίστηκε από τον Βαν Γκογκ όταν ήταν 33 ετών, 4 χρόνια πριν τον θάνατό του. Κάποιοι αναφέρουν πως τον πούλησε, αν και μερικοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως πούλησε μόνο έναν πίνακα σε όλη του τη ζωή. Κάτι που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί αφού η οικογένειά του, και ειδικά ο αδερφός του, πούλησε αρκετούς πίνακές του σε φίλους.

Εκείνη πάντως που έχει μετανιώσει πικρά για την επιλογή της είναι η Gaye Horrell. Θα μπορούσε να τον είχε πάρει δωρεάν και να έβγαζε κάτι παραπάνω. Όχι 16 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πολλά περισσότερα από το τίποτα. Η ζωή της σίγουρα θα ήταν αρκετά πιο εύκολη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων