E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το καταστροφικό πιθανό σενάριο για την Αρκτική μέχρι το 2050

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι προβλέψεις

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/4/2020 | 16:32

Το καταστροφικό πιθανό σενάριο για την Αρκτική μέχρι το 2050
@highnorthnews.com

Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Για εκατομμύρια χρόνια, τον περίοδο του χειμώνα οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν έκαναν τα νερά να παγώνουν με τον πάγο να εξαπλώνεται, ενώ το καλοκαίρι μεγάλο μέρος των πάγων λιώνουν και γίνονται μέρος του ωκεανού.

Η κλιματική αλλαγή πλέον οφείλεται στον άνθρωπο, με τον παραπάνω κύκλο να διαταράσσεται. Τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή που καλύπτουν οι πάγοι μειώνεται συνεχώς. Παρολ’ αυτά η Αρκτική παρέμενε παγωμένη ακόμα και το καλοκαίρι. Μόνο που το τελευταίο μπορεί να μην ισχύει σε κάποια χρόνια.

Μια νέα ανάλυση κλιματικών μοντέλων προβλέπει πως ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου πάγο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε λίγες δεκαετίες, και μάλιστα πριν το 2050. Πρόκειται για μια ανησυχητική πρόβλεψη που εμφανίζεται ακόμα και στα καλύτερα πιθανά σενάρια στα οποία ο άνθρωπος θα καταφέρει να μειώσει αρκετά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια.

Ο καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Dirk Notz, αναφέρει πως «Ακόμα κι αν μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές γρήγορα και ουσιαστικά και με αυτόν τον τρόπο κρατήσουμε την υπερθέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι πάγοι της Αρκτικής είναι πιθανό να εξαφανιστούν τα καλοκαίρια μέχρι το 2050».

Στην μελέτη που έκανε με την βοήθεια της ερευνητικής του ομάδας, εξετάστηκαν δεκάδες κλιματικά μοντέλα τα οποία προσομοίωσαν την εξέλιξη των πάγων της Αρκτικής στο μέλλον. Τα μοντέλα αυτά περιλαμβάνουν διάφορα υποθετικά σενάρια, όπως την άμεση μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την συνέχιση της τωρινής κατάστασης.
Στα περισσότερα από αυτά, η πρόβλεψη λέει πως ο Αρκτικός Ωκεανός δεν θα είναι παγωμένος τα καλοκαίρια πριν φτάσουμε στο 2050. Τα στοιχεία είναι σοkαριστικά, αλλά η πρόβλεψη όχι. Οι επιστήμονες φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα συμβεί εδώ και χρόνια, προβλέποντας το τέλος της Αρκτικής όπως την γνωρίζουμε αλλά και το τι αυτό θα σημαίνει για τα υπόλοιπα οικοσυστήματα.

Φυσικά η υπερθέρμανση του πλανήτη που ήδη βιώνουμε θα ενισχυθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Με λιγότερο πάγο στην Αρκτική, θα αντανακλάται λιγότερο ηλιακό φως, με τον πλανήτη μας να απορροφά ακόμα περισσότερη θερμότητα, όταν ο Βόρειος Πόλος κυριολεκτικά λειώνει.

«Είναι αμφίδρομο», είχε δηλώσει η επιστήμονας της NASA το 2018. «Η υπερθέρμανση σημαίνει πως θα σχηματίζεται λιγότερος πάγος και θα λιώνει περισσότερος. Αλλά επίσης, ότι θα αντανακλάται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, κάτι το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση».

Το μόνο καλό νέο είναι πως μπορούμε να μειώσουμε την συχνότητα των καλοκαιριών χωρίς πάγο στην Αρκτική, αν μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και ίσως οι προβλέψεις να ανήκουν στα καλύτερα πιθανά σενάρια αν οι αποφάσεις είναι συλλογικές, με γνώμονα πάντα το περιβάλλον.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς