LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος ήταν τελικά το «Βαθύ λαρύγγι»;

Το παρασκήνιο του «Σκανδάλου Watergate»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/9/2019 | 18:59

Ποιος ήταν τελικά το «Βαθύ λαρύγγι»;
@britannica.com

Το «σκάνδαλο Watergate» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Η διάρρηξη στα γραφεία Watergate της Ουάσιγκτον έφερε ένα ντόμινο αποκαλύψεων που οδήγησε σε συνταγματική κρίση και εν τέλει, στην μοναδική παραίτηση προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο οδήγησε σε αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας από την κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν 48. Πολλοί από αυτούς ανήκαν στην κυβέρνηση Νίξον.

Οι δυο δημοσιογράφοι της Washington Post που αποκάλυψαν το σκάνδαλο το 1972, είχαν έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Βαθυ λαρρύγι». Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος που έδωσε τις πληροφορίες στον Bob Woodward (ο τελευταίος τις μοιράστηκε με τον συνάδελφό του Carl Bernstein), παρέμεινε καλά κρυμμένος για πολλές δεκαετίες.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το ψευδώνυμο «Βαθύ λαρύγγι» το 1974, στο βιβλίο των δυο δημοσιογράφων με τίτλο «All the President’s Men», το οποίο και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1976. Το ψευδώνυμο αυτό πήρε έμπνευση από την ομώνυμη ποpνογραφική ταινία που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά που ξέσπασε το σκάνδαλο.

https://www.washingtonexaminer.com/weekly-standard/the-woodstein-tapes

@washingtonexaminer.com

Όταν λοιπόν ο πληροφοριοδότης ήθελε να συναντηθεί με τον Woodward, κύκλωνε την σελίδα 20 των New York Times που προοριζόταν για το γραφείο του. Και όταν ο Woodward ήθελε να τον συναντήσει, μετακινούσε μια γλάστρα με κόκκινη σημαία που είχε στο μπαλκόνι του. Οι συναντήσεις γίνονταν υπό άκρα μυστικότητα και η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν διέρρευσε, με τους δημοσιογράφους να μην την αποκαλυπτουν αν δεν έπαιρναν το «οκ» από την πηγή τους.

Το 1976, ο δημοσιογράφος J. Anthony Lucas αποκάλυψε στο βιβλίο του «Nightmare: The Underside of Nixon Years», ισχυρίστηκε ότι το «Βαθύ λαρύγγι» ήταν ο Mark Felt, νο.2 του FBI, την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Ωστόσο η άποψη του κατακρίθηκε από πολλούς. Ο Woodward αρκετά χρόνια αργότερα αρνήθηκε πως ο πληροφοριοδότης ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Νίξον τον υποπτεύθηκε από την αρχή και ίσως γι’ αυτό δεν τον διόρισε επικεφαλής του FBI το 1973. Σε μια έρευνα που έγινε ξανά το 1976, οι ανακριτές ήταν σίγουροι πως ο Felt ήταν το «Βαθύ λαρύγγι», αλλά δεν είχαν αποδείξεις.

https://www.nytimes.com/2008/12/19/washington/19felt.html

@nytimes.com

Πέρασαν πολλά χρόνια και φτάσαμε στο 2005. Η σύζυγός του Felt είχε πεθάνει και ο ίδιος έπασχε από άνοια. Ένα άρθρο όμως του δικηγόρου του που ενεργούσε για λογαριασμό του πελάτη του και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vanity Fair, αποκάλυψε πως τελικά το «Βαθυ λαρύγγι» ήταν ο Mark Felt. Ξέσπασε σάλος. Ο Felt δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει, αλλά το έκανε γι’ αυτόν ο Woodward. Έτσι 3 δεκαετίες αργότερα, αποκαλύφθηκε ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ. O Felt έζησε ως το 2008 και πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

ΝΕΑ 20.04.2024
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων