LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο επαναστάτης που ένωσε την Ιταλία

Ο «Τσε Γκεβάρα του 19ου αιώνα»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/7/2019 | 18:48

Ο επαναστάτης που ένωσε την Ιταλία
@liberaldictionary.com

Υπήρξε θρυλική επαναστατική μορφή για τους γείτονες Ιταλούς. Οι τελευταίοι μαθαίνουν να τον αγαπούν από πολύ μικροί, επειδή ήταν εκείνος που ένωσε ολόκληρη την Ιταλία και έκανε πραγματικότητα το ιταλικό έθνος. Πολέμησε σε όλη του την ζωή, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Λατινική Αμερική. Ήταν αντάρτης, ηγέτης και ακούραστος, έκανε πράξη το «Risorgimento» και αγαπήθηκε και στην Ελλάδα, με τον θάνατό του να προκαλεί θλίψη παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1807 στην όμορφη Νίκαια της Γαλλίας. Το όνομά του ήταν Τζουζέπε Μαρία Γκαριμπάλντι και η οικογένειά του είχε σχέση με την θάλασσα. Αυτό έκανε και ο ίδιος. Δούλεψε στα καράβια για μια δεκαετία και μόλις στα 25 του έγινε καπετάνιος.

Η Ιταλία από το 1815 ελεγχόταν από την αυστριακή αυτοκρατορία και ήταν χωρισμένη σε βασίλεια και δουκάτα, με το βορρά να είναι αντίθετος με την ένωση, που όμως είχε αρχίσει να υπάρχει ως ιδέα. Το 1833 ο Γκαριμπάλντι θα έρθει σε επαφή με τις ιδέες του Τζουζέπε Ματσίνι και θα γίνει μέλος της κίνησης «Νέα Ιταλία». Από τότε μόνο ένα πράγμα υπήρχε στο μυαλό του: να απελευθερώσει και να ενώσει την χώρα του.

Την επόμενη χρονιά το κίνημα αποτυγχάνει. Ο ίδιος φεύγει για την Γαλλία, αφού καταδικάστηκε σε θάνατο. Από εκεί θα περάσει στην Τυνησία και θα φτάσει στην Βραζιλία. Θα ενταχθεί αμέσως στον αυτονομιστικό αγώνα των Farrapos στο Ρίο Γκράντε. Εκεί γνώρισε την πρώτη σύζυγό του, όμως δεν έμεινε για πολύ.

https://www.reddit.com/r/europe/comments/8h9sau/meeting_between_giuseppe_garibaldi_and_victor/

@reddit.com

Πέρασε στην Ουρουγουάη με την γυναίκα και τον γιο του. Για λίγο χρονικό διάστημα προσπάθησε να ζήσει ειρηνικά ως δάσκαλος, αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1842 τέθηκε επικεφαλής του επαναστατικού στόλου της Ουρουγουάης στον πόλεμο ανεξαρτησίας από τον δικτάτορα της Αργεντινής. Την επόμενη χρονιά έγινε ηγέτης της Ιταλικής Λεγεώνας στο Μοντεβιδέο, τους λεγόμενους και «Ερυθροχίτωνες». Μετά την νίκη του στο Σαντ’ Αντόνιο, η φήμη του θα φτάσει μέχρι την Ευρώπη.

Στην Ιταλία πλέον έπνεε ο αέρας της αλλαγής. Ο Γκαριμπάλντι επέστρεψε στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον μονάρχη της Σαρδηνίας. Μπορεί να μην τα πήγαινε καλά με την μοναρχία, αλλά η ένωση ήταν πιο σημαντική. Ο πρώτος Ιταλικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας δεν στέφθηκε από επιτυχία. Ο Γκαριμπάλντι δεν σταμάτησε παρολ' αυτά ποτέ να αγωνίζεται. Τον επόμενο κιόλας χρόνο βρέθηκε στην επαναστατημένη Ρώμη, πολεμώντας τους Γάλλους σύμμαχους του Πάπα.

Η νέα ήττα τον αναγκάζει να φύγει για άλλη μια φορά. Και θα καταλήξει στην Νέα Υόρκη. Εκεί θα έρθει σε επαφή με την ιταλική κοινότητα και θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Σε πολλά λιμάνια τον υποδέχονταν ως ήρωα, ως έναν άνθρωπο που υπερασπίζεται την δημοκρατία και είναι ενάντια στην αδικία.

Επέστρεψε στην Ιταλία το 1854 και για λίγα χρόνια έγινε αγρότης. Το 1859 όταν ξέσπασε ο δεύτερος Ιταλικός Πόλεμος Ανεξαρτησίας, ο Γκαριμπάλντι έγινε στρατηγός των επαναστατών στις Άλπεις. Την επόμενη χρονιά, η ηρωική νίκη του στη Σικελία μεγάλωσε κι άλλο την φήμη του. Με την βοήθεια του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας πέρασε στην ηπειρωτική χώρα και μπήκε στην Νάπολη ως θριαμβευτής. Ο στόχος ήταν πλέον η «Αιώνια Πόλη», όμως για να γίνει αυτό χρειαζόταν την βοήθεια του βασιλιά του Πεδεμόντιου, Βίκτωρ Εμμανουήλ Β’. Συμφώνησε να του παραχωρήσει όλη τη Σικελία με αντάλλαγμα την βοήθεια του για την ιταλική ενοποίηση. Ήταν μια μεγάλη υποχώρηση από πλευράς του, αλλά για έναν ανώτερο σκοπό.

http://romapedia.blogspot.com/2014/03/monument-to-giuseppe-garibaldi.html

@romapedia.blogspot.com

Ο Γκαριμπάλντι ήθελε η χώρα του να γίνει δημοκρατική. Χωρίς κανέναν βασιλιά. Η ιταλική κυβέρνηση αρχικά υποσχέθηκε πως θα υποστηρίξει την πορεία του προς την Ρώμη, όμως φοβούμενη την αντίδραση των καθολικών δυνάμεων έστειλε στρατεύματα να τον αντιμετωπίσουν. Ο Γκαριμπάλντι τραυματίστηκε και απέσυρε τους στρατιώτες του για να μην σκοτώσουν συμπατριώτες τους. Τα κατορθώματά του στον τρίτο Ιταλικό Πόλεμο της Ανεξάρτησίας ήταν εκείνα που έκαναν την Αυστρία να παραδώσει την Βενετία. 

Το 1861 ο Αβραάμ Λίνκολν του προσέφερε την διοίκηση του στρατού της Ένωσης κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, όμως ο Γκαριμπάλντι δεν δέχθηκε γιατί ο Λίνκολν δεν δεσμεύτηκε για το τέλος της δουλείας. Όταν το 1863 όμως διακήρυξε την ελευθερία των αφρο-αμερικανών δούλων, ο Γκαριμπάλντι τον υποστήριζε πλέον παθιασμένα.

Το 1879 ίδρυσε την «Λίγκα της Δημοκρατίας» με στόχο το δικαίωμα ψήφου σε όλους, την ισότητα των γυναικών και τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους και αρνήθηκε κάθε τιμή για την συνεισφορά του στην ιταλική ενοποίηση. Πέθανε στις 2 Ιουνίου του 1882 σε ηλικία 75 ετών. Ήταν ένας άνθρωπος καθαρά δημοκράτης, διεθνιστής που πάνω απ’ όλα έβαλε την ανεξαρτησία και την ενοποίηση της χώρας του. Ο γιος του, Ριτσότι, ηγήθηκε των Ιταλών εθελοντών, που ονομάστηκαν «Γαριβαλδίνοι», στο πλευρό των Ελλήνων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η επαναστατικότητα των Γκαριμπάλντι μάλλον ήταν έμφυτη, ένα κομμάτι του εαυτού τους...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων