E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νομικό πλαίσιο εξάσκησης του επαγγέλματος του ιδιωτικού ερευνητή στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το νομικό πλαίσιο που ισχύει λειτουργεί προς όφελος του πολίτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2019 | 10:43

Το νομικό πλαίσιο εξάσκησης του επαγγέλματος του ιδιωτικού ερευνητή στην Ελλάδα

Το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή ανέκαθεν κέντριζε το ενδιαφέρον σε άτομα στα οποία άρεσε να ερευνούν, να λειτουργούν με γνώμονα την εξιχνίαση εγκλημάτων και την εφαρμογή του νόμου. Το επάγγελμα αυτό, μπορεί να παραμένει σε κάθε περίπτωση γοητευτικό, ωστόσο επικίνδυνο, καθώς συχνά ο ιδιωτικός ερευνητής λειτουργεί με βάση ένα σενάριο, το οποίο απρόσμενα μπορεί να αλλάξει ριζικά επιφέροντας αναπάντεχα αποτελέσματα.

Στο εξωτερικό, το κομμάτι της έρευνας πραγματοποιείται πιο ελεύθερα σε σχέση με την πραγματικότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, το νομικό πλαίσιο που ισχύει λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Κατά τον τρόπο αυτό, προστατεύεται η αυστηρά ιδιωτική ζωή του ατόμου, ενώ τα συναισθηματικά, αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες ο ιδιωτικός ερευνητής χρειάζεται να βάλει όλη του τη μαεστρία προκειμένου να ανακαλύψει και να συλλέξει στοιχεία για την απιστία ενός συντρόφου.

Στο πλαίσιο της ανάληψης ευθυνών προς όφελος του πελάτη, ο ιδιωτικός ερευνητής θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και θεσμικά αποδεκτή συμπεριφορά. Θεωρείται άλλωστε αντιεπαγγελματική η ανάληψη ευθυνών και υπεράσπισης των πελατών, εάν πρώτα ο ίδιος ο ιδιωτικός ερευνητής δεν έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Για τον λόγο αυτό, ο νομοθέτη επιβάλλει στους επαγγελματίες της έρευνας να περνούν ανά τακτά διαστήματα ορισμένα ψυχολογικά τεστ και αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να πιστοποιείται η καταλληλότητα του ατόμου για την εξάσκηση του επαγγέλματος και την διατήρηση της έννομης δράσης του σε ότι αφορά την στοιχειοθέτηση μιας έρευνας.

Τα όρια σε κάθε υπόθεση μεταξύ του νομικού και του παράνομου, της ιδιωτικής ζωής και της δημόσιας, είναι λεπτά και μπορούν εύκολα να παραβιαστούν. Η διαχείριση υποθέσεων που αφορούν αναγνωρίσιμα πρόσωπα, πολιτικούς, αθλητές, ακόμη και πιλότους, μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη. Για παράδειγμα, συχνά αεροπορικές εταιρίες απευθύνονται σε ιδιωτικούς ερευνητές προκειμένου να εξακριβώσουν το ποιόν και τον τρόπο ζωής των πιλότων στους οποίους επενδύουν το όνομα της εταιρίας και την ασφάλεια των πελατών τους, αν τηρούνται τα ωράρια και ο συμβατός με την αεροπλοΐα, τρόπος ζωής τους. Σαφώς, καμία αεροπορική εταιρία δεν θα μπορούσε να πληρώνει αδρά τους εργαζομένους της , τη στιγμή που εκείνοι δεν λειτουργούν στην καθημερινότητά τους και στην προσωπική τους ζωή σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές. Δεν θα μπορούσε επί παραδείγματι ένας πιλότος να καταναλώνει αλκοόλ λίγες ώρες πριν την πτήση, ή να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και να είναι ενεργός πιλότος. Ακόμη, ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να διεκπεραιώσουν αν εργαζόμενοι σε καίριες θέσεις έρχονται σε επαφή με άτομα που μπορεί να ζημιώσουν την εταιρία ή να την δυσφημίσουν.

Στο γραφείο ιδιωτικών ερευνών με υπεύθυνο τον ντετέκτιβ Αλέξανδρο Κίτσιο, σας εγγυόμαστε πως αναλαμβάνουμε με υπευθυνότητα οποιαδήποτε υπόθεση χρίζει έρευνας ιδιωτικού δικαίου και υποσχόμαστε την στοιχειοθέτηση του ζητήματος που σας απασχολεί σε όσο το δυνατόν σύντομο χρόνο. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Με έμπειρους ιδιωτικούς ντετέκτιβ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα, μπορούμε να καλύψουμε όλες τις υποθέσεις που αναλαμβάνουμε πανελλαδικά, προσφέροντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με πιστοποίηση ISO 9001:2015.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς