E-Daily

Ο Έλληνας που μπαινόβγαινε στη φυλακή όποτε ήθελε

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έκανε τις αποδράσεις να φαίνονται παιχνίδι

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

8/3/2019 | 00:11

Έδρασε στη δεκαετία του 1970, δεν έγινε γνωστός για την εγκληματική του δραστηρίοτητα, αλλά από τις αποδράσεις του, από τα σωφρονιστικά καταστήματα που κρατούνταν.

Πάνω απο δέκα φορές, έφερε το αστυνομικό σώμα, σε αμηχανία. Κάθε φορά τα μέτρα ασφαλείας, αυξανόταν, κάθε φορά έκανε πιο εντυπωσιακή απόδραση. Και ενώ τον κυνηγούσε όλη η Αστυνομία, εκείνος δεν κρυβόταν, θρυλική στιγμή, το 1990 ενώ είχε μόλις αποδράσει, πήγε να διασκεδάσει στα μπουζούκια.

Το παρατσούκλι του, ο Πεταλούδας, έζησε 30 χρόνια, με την Αστυνομία να τον κυνηγάει. Σήμερα έχει αφήσει πίσω του, αυτή τη ζωή, και διατηρεί μια ταβέρνα στην Εύβοια. Την ονόμασε Κιβωτό, και είναι το προσωπικό του καταφύγιο. Δεν κρύβεται και δεν τρέχει πια.

Ο ίδιος περιγράφει τη ζωή του, ένα ατελείωτο κυνηγητό. Έβγαλε πολλά χρήματα από τις ληστείες, αλλά σήμερα δεν έχει τίποτα από αυτά. Νοίκιαζε 3 σπίτια, αγοράζε αμάξια, πλήρωνε ανθρώπους για να τον φυγαδεύουν. Έτσι ξοδεύονται τα λεφτά, λέει ο ίδιος, όταν είσαι κακοποιός. Δεν τα θεωρησε ποτέ δικά του λεφτά, καθώς δεν τα δούλεψε.

Απέδρασε από όλες τις φυλακές, εκτός των Πατρών, όπου κλείστηκε στην απομόνωση. Είχε αντικλείδια σχεδόν από ολα τα κελιά, τα έκανε ο ίδιος, με πλαστελίνη που περνούσε στις φυλακές. Ένα από τα πολλά περιστατικά, που μπορεί να αφηγείται, είναι όταν μεταμφιέστηκε σε ηλικιωμένη γυναίκα, μπήκε στα δικαστήρια για να φυγαδεύσει τον φίλο του Νάσιουτζικ. Κανείς δεν τον κατάλαβε, ούτε ο ίδιος ο Νάσιουτζικ.

Σήμερα ο Βαγγέλης Ρωχάμης έχει αποφυλακιστεί, και δεν έχει απασχολήσει τις Αστυνομικές Αρχές.