LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα οξύμωρα της Ποτοαπαγόρευσης

Το αποτυχημένο πείραμα που οδήγησε σε μια σκοτεινή εποχή

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/3/2019 | 00:30

Τα οξύμωρα της Ποτοαπαγόρευσης
@thewayofimprovement.com

Η εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ κράτησε για 13 ολόκληρα χρόνια. Η 18η τροπολογία ψηφίστηκε στις αρχές του 1919 και τέθηκε σε εφαρμογή από το 1920. Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτή, δεν έγινε τίποτα θετικό. Ήταν μια ελλιπής απόφαση που γύρισε μπούμερανγκ.

Τα παράξενα της Ποτοαπαγόρευσης είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα, η Αμερικανική Κοινωνία για την Προώθηση της Εγκράτειας αριθμούσε ένα εκατομμύριο μέλη, τα οποία ήταν αντίθετα στην κατανάλωση αλκοόλ. Μια πρώτη ποτοαπαγόρευση, έλαβε χώρα σε κάποιες πολιτείες από το 1851 και έπειτα.

Όταν έφτασε η ώρα της συμμετοχής των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υποστηρικτές της απαγόρευσης του αλκοόλ πρότειναν να σταματήσει η παραγωγή, ώστε το κριθάρι που χρησιμοποιούνταν στις μπύρες, θα μπορούσε αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτούν περισσότεροι ψωμί για τους στρατιώτες. Κι επειδή οι Γερμανοί ήταν εχθροί, οι υποστηρικτές έβαλαν στο στόχαστρο την γερμανική βιομηχανία μπύρας στις ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=mEc6tUD3M5o

@youtube.com

Τελικά, η Ποτοαπαγόρευση άρχισε να ισχύει λίγα χρόνια αργότερα. Αλλά η προσπάθεια καταπολέμησης του «κακού» με ένα «ευγενές πείραμα», όπως ονομάστηκε, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρχικά, το μεγαλύτερο οξύμωρο της ποτοαπαγόρευσης ήταν ότι ο νόμος δεν απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με την 18η τροπολογία, απαγορευόταν η παραγωγή, η πώληση και η μεταφορά αλκοόλ. Έτσι, όσοι είχαν τον τρόπο τους και αγαπούσαν το αλκοόλ, φρόντισαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες πριν από το 1920 και μπορούσαν να τις απολαμβάνουν στο σπίτι τους νόμιμα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αγόρασαν ολόκληρο το εμπόρευμα από κάβες, ώστε να γεμίζουν τα κελάρια τους για αρκετά χρόνια.

https://www.drinkwel.com/blogs/drinkwel-blog/24036609-5-famous-prohibition-era-cocktails

@drinkwel.com

Αλλά τα παράξενα δεν σταμάτησαν εκεί. Τα φαρμακεία συνέχισαν να πωλούν αλκοόλ, κυρίως «φαρμακευτικό ουίσκι», το ποιο χρησιμοποιούνταν για τα πάντα. Από πονόδοντο μέχρι και γρίπη. Με μια συνταγή γιατρού, ο καθένας μπορούσε εύκολα να αγοράσει μισό λίτρο ουίσκι για να γίνει... καλά.

Η κυβέρνηση από εκεί και πέρα προέτρεψε τους κατασκευαστές κατά την διάρκεια της απαγόρευσης να προσθέσουν κινίνο, μεθυλική αλκοόλη και άλλες τοξικέ ς χημικές ουσίες, με σκοπό να αποτραπεί η κατανάλωσή τους. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άτομα μέχρι το 1933.

Και το κυριότερο. Η Ποτοαπαγόρευση βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην γιγάντωση της μαφίας στις ΗΠΑ. Διαβόητοι μαφιόζοι, όπως ο Αλ Καπόνε και ο Λάκι Λουτσιάνο, κέρδιζαν εκατομμύρια κάθε χρόνο διακινώντας παράνομο αλκοόλ. Η μαφία δεν θα ήταν ποτέ η ίδια αν δεν είχε υπάρξει εκείνη η περίοδος. Επιπλέον, τα παράνομα μπαρ («Speakeasies») που υπήρχαν από τα τέλη του 19ου αιώνα, πολλαπλασιάστηκαν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Μόνο στην Νέα Υόρκη, το 1925 υπήρχαν περίπου 100.000. Τα περισσότερα από αυτά, ήταν κυριολεκτικά τρύπες, με το πάτωμά τους να καλύπτεται από πριονίδι.

https://www.history.com/news/the-improbable-prohibition-agents-who-outsmarted-speakeasy-owners

@history.com

Η σκοτεινή εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην χώρα. Μπορεί η κατανάλωση να μειώθηκε κατά 30%, αλλά οδήγησε στην έξαρση της παρανομίας, την αύξηση των θανάτων και στην δημιουργία μιας πανίσχυρης μαφίας. Δεν μπορείς να το πεις και επιτυχημένο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς