LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πείραμα που υποσχόταν ελευθερία σε φυλακισμένους αν παντρεύονταν πόpνες

Και αν μετανάστευαν στην Αμερική...

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/12/2018 | 01:03

Το πείραμα που υποσχόταν ελευθερία σε φυλακισμένους αν παντρεύονταν πόpνες
@wikipedia.org

Η ιστορία κρύβει πολλά παράξενα γεγονότα, βασισμένα σε εξίσου παράξενες αποφάσεις. Ωστόσο τα πάντα έχουν την εξήγησή τους. Έστω κι αν αυτή πείθει ή δεν πείθει. Το αν οι λόγοι για τους οποίους οι Γάλλοι υποσχέθηκαν ελευθερία σε φυλακισμένους αν παντρεύονταν ποpνες και αν μετανάστευαν στην γαλλική, τότε, αποικία της Λουϊζιάνα, θα το αποφασίσει ο καθένας με τα δικά του κριτήρια.

Η περιοχή της Λουϊζιάνα ανήκε επίσημα στους Γάλλους από το 1682, με το όνομά της να προέρχεται από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο (Louis XIV). Ωστόσο η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχό της από το 1643. Εκείνη την εποχή, ο Γαλλο – ισπανικός πόλεμος είχε φέρει σε δύσκολη οικονομική θέση την χώρα, με τον λαό να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα και να στρέφεται πολλές φορές στο έγκλημα. Οι φυλακές άρχισαν να γεμίζουν και έφτασαν να «φιλοξενούν» πολύ περισσότερους απ’ ότι πραγματικά μπορούσαν.

https://culturacolectiva.com/history/casket-girls-louisiana-french-colonies

@culturacolectiva.com

Η «Νέα Γαλλία», όπως έλεγαν την Λουϊζιάνα, ήταν μια διέξοδος για μερικούς φτωχούς Γάλλους, που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή. Όμως μετά από πολλά χρόνια πολέμων και την κακή κατάσταση των οικονομικών της Γαλλίας, η οικονομική βοήθεια προς την αποικία έπαψε να υπάρχει και οι κάτοικοι ζούσαν χειρότερα απ’ ότι πριν. Σε πολλές περιπτώσεις σώθηκαν από βέβαιο θάνατο, όταν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι τους προσέφεραν τροφή και στέγη.

Τότε η περιοχή της Λουϊζιάνα εκτεινόταν και σε εδάφη που σήμερα ανήκουν στην πολιτεία του Μισισιπή. Όταν ο βασιλιάς επιστράτευσε τον Σκωτσέζο οικονομολόγο John Law για να βρει μια λύση στην οικονομική κατρακύλα, εκείνος εκτός από την δημιουργία τράπεζας που ανέλαβε τα κρατικά χρέη έναντι διευκολύνσεων, αγόρασε και την «Mississippi Company» για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γαλλικής αποικίας.

Ο John Law

https://historycollection.co/parisian-prisoners-offered-freedom-agreed-marry-prostitutes-move-mississippi-coast/

@historycollection.co

Όσο κι αν έκανε προσπάθειες όμως να πείσει του Γάλλους πως η μετανάστευση θα τους έφερνε στην «Γη της Επαγγελίας», λίγοι Γάλλοι τόλμησαν να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι. Έτσι σκέφτηκε κάτι άλλο. Έκανε στους φυλακισμένους «μια πρόταση που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν», όπως λέει και η πασίγνωστη ατάκα από τον «Νονό». Θα τους χάριζε την ελευθερία τους αν παντρεύονταν κυρίως πόpνες, αλλά και φυλακισμένες ή ορφανές κοπέλες, και μετανάστευαν αμέσως στην Αμερική.

Κάποιοι το έκαναν με την θέλησή τους και κάποιοι όχι. Το γεγονός ήταν ότι το 1719, τα πρώτα 184 ζευγάρια έφτασαν στην Λουϊζιάνα. Συνολικά 3 πλοία, με περισσότερους από 800 ανθρώπους που προέρχονταν από φυλακές, άσυλα, νοσοκομεία ή τους δρόμους, έφτασαν στην γαλλική αποικία μέχρι το 1721. Το πείρμα του John Law πήγε περίπατο, αφού οι κάτοικοι που ήταν ήδη εκεί έφυγαν για την Νέα Ορλεάνη, ενώ οι πρώην φυλακισμένοι στράφηκαν στο έγκλημα για να επιβιώσουν. Η «Mississippi Company», αν και αρχικά φαινόταν μια εξαιρετική ευκαιρία, μετατράπηκε σε αποτυχία και έμεινε στην ιστορία ως «Η φούσκα του Μισισιπή».

https://www.thevintagenews.com/2018/06/06/paris-prisoners/

@thevintagenews.com

Η Νέα Ορλεάνη μετατράπηκε στην πιο επικίνδυνη πόλη της εποχής. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έπιασαν τόπο και το 1722, η εξαναγκασμένη μετανάστευση σταμάτησε. Ο John Law απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και έφυγε χρεωκοπημένος για τις Βρυξέλλες. Αργότερα βρέθηκε στην Βενετία, όπου έζησε αποκλειστικά από αυτά που κέρδιζε στον τζόγο.

Το γεγονός είναι πως κάπως έτσι η Νέα Ορλεάνη έγινε η πόλη που ξέρουμε. Η παρουσία των Γάλλων στην περιοχή, έληξε το 1803, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης την πούλησε στις ΗΠΑ. Παρολ’ αυτά, η γαλλική κουλτούρα και γλώσσα παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα σε μεγάλο μέρος της πολιτείας.

https://france-amerique.com/en/the-rebirth-of-cajun-french-in-louisiana-in-classrooms-and-online/

@france-amerique.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά