E-Daily

Η μικρή χώρα που βομβαρδίστηκε όσο καμιά στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Η γεωγραφική της θέση ήταν στρατηγικής σημασίας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

22/11/2018 | 00:03

@wikipedia.org

Οι θηριωδίες του Β’ παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν ακόμα αντικείμενο έρευνας, επτά δεκαετίες μετά από το τέλος του. Υπήρξε μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του ανθρώπου. Εκατομμύρια κόσμος έχασε την ζωή του και εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ποια ήταν η χώρα που βομβαρδίστηκε περισσότερο απ’ όλες κατά την διάρκεια του πολέμου. Μιλάμε βέβαια για τον αριθμό βομβών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της και όχι για τα θύματα, τα οποία ήταν πολύ περισσότερα σε άλλα σημεία των συγκρούσεων. Και επίσης, αναφερόμαστε στην πλευρά των συμμάχων, κι όχι των δυνάμεων του Άξονα.

Αυτή η μικρή χώρα λοιπόν ήταν η Μάλτα. Η «Πολιορκία της Μάλτας» είχε δυο φάσεις και κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια. Η στρατηγική της θέση στην Μεσόγειο, την έκανε κύριο στόχο αρχικά των Ιταλών και ύστερα και των Γερμανών.

Από την ημέρα που ο Μουσολίνι εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό του Χίτλερ, οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Βαλέτα, την πρωτεύουσα της χώρας. Το άνοιγμα του μετώπου στην βόρεια Αφρική έκανε ακόμα πιο σημαντικό τον έλεγχο της Μάλτας. Ο Ρομελ είχε πει πως «Χωρίς την Μάλτα, οι δυνάμεις του Άξονα θα χάσουν τον έλεγχο στην Βόρεια Αφρική».

Αποφάσισε λοιπόν να διαλύσει ή να αναγκάσει σε αποκλεισμό την Μάλτα. Οι δυνάμεις του Άξονα επιτέθηκαν σε λιμάνια, πόλεις και σχεδόν παντού. Η Λουφτβαφε και η ιταλική αεροπορία έκαναν 3.343 αεροπορικές επιδρομές ρίχνοντας περισσότερες από 14.000 βόμβες. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 1942, ο βομβαρδισμός ήταν τόσο έντονος, που ο ουρανός της Μάλτας ήταν ελεύθερος από αεροπλάνα μόνο για 24 ώρες! Μόνο σε αυτή την περίοδο οι βόμβες που έπεσαν ήταν 6.700. 

Οι αριθμοί που παραθέτει η εκάστοτε πηγή διαφέρουν, ωστόσο είναι κι αυτό ενδεικτικό του ανελέητου βομβαρδισμού του νησιού της Μεσογείου. Μετά την ήττα των Γερμανών στην δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν και την στροφή της προσοχής τους στην «Μάχη της Τυνησίας», η πολιορκία μειώθηκε και έληξε τον Νοέμβριο του 1942.

30.000 κτίρια καταστράφηκαν. 1.500 πολίτες βρήκαν τον θάνατο. Αλλά η χώρα και οι πολίτες της, με την βοήθεια των Βρετανών που την χρησιμοποιούσαν ως βάση, κατάφεραν να μην παραδοθούν. Για τον ηρωισμό τους και το σθένος τους, τιμήθηκαν από τον βασιλιά της Αγγλίας με τον «Σταυρό του Γεωργίου», ο οποίος εκτέθηκε σε κάθε πόλη της χώρας μέχρι το 1971. Από τότε φυλάσσεται στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο.

Μέχρι τον βομβαρδισμό του Λάος από τις ΗΠΑ, η Μάλτα ήταν η πιο βομβαρδισμένη χώρα στην ιστορία. Η στρατηγική της θέση, ήταν ο κύριος λόγος για να μετατραπεί σε πεδίο βομβαρδισμών για δυο ολόκληρα χρόνια.

Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς