LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ανακυκλώσιμο... κρέας που πάει το junk food σε άλλο επίπεδο

Μια πολύ κακή κατηγορία φαγητού, που δυστυχώς δε δείχνει να εξαλείφεται άμεσα

Δημοσίευση 9/3/2018 | 17:17

Το ανακυκλώσιμο... κρέας που πάει το junk food σε άλλο επίπεδο

Η ζωή στις παραγκουπόλεις της Μανίλα μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολη, ενώ το καθημερινό φαγητό στο τραπέζι, αποτελεί πραγματικά πρόκληση. Το Pagpag όμως φαίνεται ό,τι δίνει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Με την ορολογία αυτή, οι ντόπιοι αποκαλούν το κρέας που έχει συγκεντρωθεί από απομεινάρια, έχει καθαριστεί και έχει μαγειρευτεί ξανά, με σκοπό να πουληθεί φθηνά στον κόσμο, σαν γεύμα. Βέβαια, το Pagpag ήταν γνωστό εδώ και χρόνια στις Φιλιππίνες, όμως το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε έναν πολύ δημοφιλή τρόπο για να κερδίζουν χρήματα οι ρακοσυλλέκτες, καθώς και οι ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρακοσυλλέκτες που παλαιότερα ήταν πιο συγκεντρωμένοι στην αναζήτηση μεταλλικών και αλουμινένιων σκουπιδιών, πλέον δίνουν πολύ σημασία στα αποφάγια και τις ληγμένες τροφές, τα οποία βρίσκουν είτε από αλυσίδες καταστημάτων fast food, είτε από τα supermarket. Αφού τα καθαρίσουν από τα μικρόβια που φέρουν από τις γάτες και τα ποντίκια, τα τοποθετούν σε συσκευασίες και τα πουλούν για να κερδίσουν λίγα χρήματα.

Μια σακούλα Pagpag κοστίζει συνήθως 0.50 cents του δολαρίου. Πριν μαγειρευτεί όμως, είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί οτιδήποτε μπορεί να είναι βρώμικο σε αυτό, ενώ απομακρύνονται και τυχόν κόκαλα αν περιέχει. Στη συνέχεια, μαγειρεύεται μαζί με λαχανικά, καρυκεύματα και διάφορες σάλτσες και είναι έτοιμο για να σερβιριστεί στον κόσμο.

Όπως λένε οι ντόπιοι, αυτό το είδος έτοιμου φαγητό είναι πραγματικά χρήσιμο, καθώς με λίγα μόνο χρήματα μπορείς να αγοράσεις μια σακούλα, η οποία θα ταΐσει μια ολόκληρη οικογένεια.

Το Pagpag παλιά, ήταν η τελευταία λύση για να τραφεί κάποιος στη Μανίλα, όπου κατέφευγε μόνο αν δεν είχε λίγα λεφτά για να αγοράσει έστω ρύζι, όμως αργότερα λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας και τις αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, ο κόσμος άρχισε να δυσκολεύεται πολύ στο να αγοράσει τροφή. Για αυτό λοιπόν, το Pagpag έχει φτάσει να αποτελεί το καθημερινό γεύμα πολλών οικογενειών.

Και μπορεί αυτό το είδος junk food να έχει φαγωθεί πρώτα από κάποιον άλλον, όμως πολλοί ντόπιοι θεωρούν ό,τι είναι ασφαλής τροφή, αφού καθαρίζεται πριν μαγειρευτεί ξανά, ενώ άλλοι πιο ακραίοι το αποκαλούν νόστιμο και θρεπτικό, όμως οι αρχές της Μανίλα θεωρούν την κατανάλωση του μεγάλο ρίσκο για την υγεία.

Πολλές φορές τα ληγμένα φαγητά, ψεκάζονται με απολυμαντικές ουσίες πριν πεταχτούν, ενώ άλλες φορές είναι γεμάτα από παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα, διότι έχουν συντηρηθεί για πολύ καιρό σε ακατάλληλο περιβάλλον. Μάλιστα, ένας ντόπιος αναφέρει ό,τι έχουν πεθάνει πολλοί συμπολίτες του από το Pagpag, όμως όταν ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή, ακόμα και αυτή η λύση είναι χρήσιμη. Μπορεί να είναι ταπεινωτικό για τους φτωχούς να τρώνε ό,τι άφησαν οι συμπολίτες τους, όμως δυστυχώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Χωρίς όμως κάποια αποτελεσματική λύση, όλα δείχνουν ό,τι το Pagpag θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλές και μαζί του θα αυξηθούν οι θάνατοι από δηλητηριάσεις, καθώς και άλλου είδους σοβαρά προβλήματα υγείας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νομίζετε ό,τι η ζωή σας είναι δύσκολη, να θυμάστε ό,τι σε κάποιο μέρος του κόσμου, οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρέφονται με φαγητό από τα σκουπίδια.