E-Daily

Περί καθαριότητας καμινάδας

15/11/2021 | 17:35

Μια κακοσυντηρημένη καμινάδα μπορεί να οδηγήσει από καπνό και δυσοσμία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και πυρκαγιά στην καμινάδα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καθαρίσετε μόνοι σας την καμινάδα σας. Βέβαια, εκτός από το θέμα της ασφάλειας, ο καθαρισμός της καμινάδας από το εσωτερικό του τζακιού σας είναι μια δύσκολη και ακατάστατη δουλειά, γι' αυτό καλύτερα να την αφήσετε σε επαγγελματίες.

Τι προκαλεί τη βρόμικη καμινάδα;

Όταν τα ξύλα καίγονται, απελευθερώνουν πλήθος ρύπων που επικαλύπτουν το εσωτερικό της καμινάδας. Εύφλεκτα υπολείμματα μπορούν να εισέλθουν στην καμινάδα, τα οποία φέρνουν διάφορα στοιχεία της φύσης, πουλιά, ζωύφια και άλλα ζώα. Επιπλέον, ο άνεμος μπορεί να εναποθέσει φύλλα και κλαδιά σε καμινάδες που δε διαθέτουν καπνοδόχους. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα σε μια καμινάδα είναι το κρεόζωτο, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί.

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την καμινάδα σας

Αν δεν καθαρίζετε τακτικά την καμινάδα σας, θα αρχίσετε να παρατηρείτε επιβράδυνση στην καύση ξύλων. Οι φωτιές δε θα ανάβουν εύκολα και δε θα καίνε με τόση ζωντάνια όσο πριν.

Αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να καθαρίζετε μια καμινάδα είναι για να αποφύγετε την πυρκαγιά στην καμινάδα, η οποία μπορεί να ξεκινήσει με μικρές εκρήξεις και κρότους. Το ελαιώδες, μαύρο, φλεγόμενο κρεόζωτο πέφτει βροχή μέσα στην εστία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στην καμινάδα

Όταν η πυρκαγιά αρχίζει, ξεκινάει σαν έκρηξη. Οι φλόγες εκτοξεύονται στην κορυφή της καμινάδας και επιστρέφουν κάτω στην εστία. Λόγω της θερμικής διαστολής, η καπνοδόχος μπορεί να σπάσει σε κάποιο απρόσιτο ενδιάμεσο σημείο και να εκτοξεύσει φλόγες στα τοιχώματα από το εσωτερικό.

Οι πυρκαγιές στην καμινάδα συνήθως δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Επειδή οι πυροσβέστες πρέπει να ρίξουν νερό από το πάνω μέρος προς τα κάτω, το σπίτι θα υποστεί ζημιές από πλημμύρες. Σε πολλές περιπτώσεις, χάνεται ολόκληρο το σπίτι.

Πότε να καθαρίσετε την καμινάδα σας

Οι καμινάδες πρέπει να καθαρίζονται πριν από την περίοδο καύσης, δηλαδή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου. Αν επιλέξετε να καλέσετε έναν καθαριστή καμινάδας, τότε για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση καλέστε τον νωρίτερα, ιδανικά το καλοκαίρι. Για τον αυτοκαθαρισμό, το τέλος του καλοκαιριού είναι η καλύτερη εποχή: η στέγη θα είναι στεγνή και ασφαλής και οι καιρικές συνθήκες ήπιες.

Εκτός από τους προγραμματισμένους καθαρισμούς καμινάδας, θα πρέπει να καθαρίζετε την καμινάδα σας όταν υπάρχει οποιαδήποτε από τις παρακάτω συνθήκες:

  • Το τζάκι είναι αναμμένο και στην εστία πέφτουν αιθάλη και κρεόζωτο.
  • Στο εσωτερικό της καμινάδας συσσωρεύεται κρεόζωτο με κυψελώδη υφή.
  • Το πάχος του κρεόζωτου υπερβαίνει τα τρία χιλιοστά.
  • Καίτε πολλά τεχνητά κούτσουρα.
  • Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά το τζάκι.
  • Καίτε χλωρά ή ακατάλληλα καυσόξυλα.

Πώς να διατηρήσετε την καμινάδα σας καθαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

  • Καίτε τα πιο ξηρά, καθαρά ξύλα, επειδή δε να φράζουν εύκολα την καμινάδα. Η καύση χλωρών ξύλων επιταχύνει τη δημιουργία κρεόζωτου.
  • Δώστε προσοχή στη στάχτη του τζακιού. Γενικά, είναι καλύτερο να αφήνετε περίπου δυόμιση εκατοστά στάχτης για να βοηθήσετε στη δημιουργία και την ταχύτερη έναρξη μελλοντικών φωτιών, γεγονός που μειώνει τη συσσώρευση.
  • Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο αγοράς εμπορικών προϊόντων με τα οποία μπορείτε να ψεκάσετε την καμινάδα σας για να επιβραδύνετε τη συσσώρευση κρεόζωτου.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Πριν 4 εβδομάδες
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Πριν 4 εβδομάδες
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Πριν 7 εβδομάδες
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Πριν 7 εβδομάδες
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Πριν 8 εβδομάδες
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Πριν 8 εβδομάδες
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Πριν 28 εβδομάδες
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Πριν 28 εβδομάδες
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας στη Βάρκιζα

Πριν 28 εβδομάδες
CINE RIA ΘΕΡΙΝΟΣ27/07

Navarino Challenge 2022

Πριν 28 εβδομάδες
COSTA NAVARINO23/10

Χριστόφορος Ζαραλίκος ‑ Παραγγελιές

Πριν 28 εβδομάδες
OPEN AIR ΤΡΙΑΝΟΝ - OPEN AIR ΤΡΙΑΝΟΝαπό 20/07 έως 10/08
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.