E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Π.Ε.Α. : Τι είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;

Δημοσίευση 28/6/2021 | 10:57

Π.Ε.Α. : Τι είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ή κτιριακών μονάδων να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοση της ακίνητης περιουσίας τους. Όσοι θέλουν να εκμισθώσουν ή να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους είναι πλέον υποχρεωμένοι να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης στη “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας”, δηλαδή στα μισθωτήρια συμβόλαια που υποβάλλονται μέσω taxisnet. Σε περίπτωση που δεν προκύψουν ακραίες αλλαγές στο κτίριο, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη ανακαίνιση, δε χρειάζεται κάποια ανανέωση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Ο νόμος υποχρεώνει πλέον τον ιδιοκτήτη να εκδώσει το εν λόγω πιστοποιητικό, ειδικότερα όταν πρόκειται για μίσθωση ή μεταβίβαση ακινήτου. Συγκεκριμένα, με το Άρθρο 58 παρ. 3 του Ν. 4342/2015, ορίζεται ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου τού ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr. Η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή από την ημέρα ισχύος του Νόμου, δηλαδή από τις 09/11/2015 και αφορά μεταβιβάσεις και μισθώσεις ακινήτων.

Κόστος έκδοσης για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης 

Η τιμή έκδοσης διαμορφώνεται ανάλογα με το εμβαδόν κάθε ακινήτου. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης της κάτοψης και του ηλεκτρονικού παραβόλου από το taxisnet, ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον χρέωση ανάλογα τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Μέχρι 30τ.μ. 29 ευρώ

Μέχρι 100τ.μ. 33 ευρώ

Μέχρι 150τ.μ. 60 ευρώ

Μέχρι 250τ.μ. 99 ευρώ

Μέχρι 1000τ.μ. 0,4 ευρώ/τ.μ.

Μέχρι 1000τ.μ. 0,4 ευρώ/τ.μ.

Ισχύς Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης 

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης μπορεί να εκδοθεί εντός μίας ή δύο εργάσιμων ημερών μετά την επίσκεψη των επιθεωρητών στον χώρο σας και ισχύει για 10 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής του. Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού έχει οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Σε περίπτωση όμως εξ ολοκλήρου ανακαίνισης του ακινήτου πριν την ολοκλήρωση της δεκαετίας, θα πρέπει, αφού ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης με την έκδοσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές χρειαστεί. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο ΠΕΑ για κάθε καινούργιο μισθωτήριο συμβόλαιο που μπορεί να συναφθεί στο διάστημα των δέκα ετών.

Στην ειδική περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, πραγματοποιείται ηλεκτρονική υποβολή που περιλαμβάνει τα στοιχεία όλων των ιδιοκτητών τού ακινήτου. Παρ’ όλα αυτά, στην έντυπη έκδοση θα εμφανίζεται μόνο το όνομα ενός από τους ιδιοκτήτες.

Προαπαιτούμενα δικαιολογητικά 

Συμβόλαιο ιδιοκτησίας που προκύπτει από οποιοδήποτε τίτλο ιδιοκτησίας (γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, δωρεά, μεταβίβαση, αγορά κ.λπ.)

Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), είτε Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης και Κωδικός Ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε αυτό το στοιχείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική σελίδα τής “Κτηματολόγιο ΑΕ”.

Οικοδομική Άδεια. Για ακίνητα που έχουν χτιστεί πριν από τις 14/3/1983 δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.

Αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδίων – Κάτοψη ή σκαρίφημα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, είμαστε σε θέση να εκδώσουμε (10-20 ευρώ, αναλόγως του εμβαδού τού διαμερίσματός σας).

Φύλλο συντήρησης καυστήρα. Αν χρησιμοποιείτε θέρμανση στο ακίνητο ή αν δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο πρόσφατο φύλλο συντήρησης, θα χρειαστεί να επιθεωρήσουμε το λεβητοστάσιο για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις.

Σε περίπτωση μην έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης 

Στην εν λόγω περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 μέχρι 10.000 ευρώ στον κατά νόμο δικαιούχο, δηλαδή στον ιδιοκτήτη ή εντολοδόχο διαχείρισης του ακινήτου. Η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να προηγείται της υπογραφής τού συμβολαίου ανάμεσα στον εκμισθωτή και τον μισθωτή. Σε κάθε μίσθωση ακινήτου ο αριθμός πρωτοκόλλου τού πιστοποιητικού θα πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Παράβολο για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Με το νέο νόμο (Αριθμ.οικ.ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15418/1294/15.03.2018 Απόφαση του Υπουργού και Αν. Υπουργού ΠΕΝ, του Υπουργού και Αν. Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή ΑΑΔΕ, (ΦΕΚ Β΄ 1242/04.04.2018) και τον Ν. 4409 / 2016) ορίζεται η κατάργηση του παραβόλου 2246.

Με τον πιο πάνω νόμο μεταφέρεται η υποχρέωση της αγοράς παραβόλου από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το κόστος του νέου παραβόλου για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης καταβάλλεται πλέον από τον ιδιοκτήτη.

O ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρει στην ιστοσελίδα taxisnet.gr. Επιλέγει το παράβολο που επιθυμεί και στη συνέχεια εκδίδεται αυτόματα ένας μοναδικός κωδικός παραβόλου για το ηλεκτρονικό παράβολο.Η πληρωμή τού ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται με τη χρήση τού μοναδικού κωδικού. Εκδίδεται άμεσα από το taxisnet και δε χρειάζεται περαιτέρω ενέργεια από τον ιδιοκτήτη.

Το κόστος τού παραβόλου είναι ανάλογο με την τάξη τής ενεργειακής επιθεώρησης.

Ά Τάξης, με κωδικό τύπο 8012, 5 ευρώ

Β’ Τάξης, με κωδικό τύπο 8013, 10 ευρώ

Γ’ Τάξης, με κωδικό τύπο 8014, 30 ευρώ

Για την έκδοση και πληρωμή ενός e-παραβόλου θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

Τον τύπο του παραβόλου (Φορέας/Κατηγορία/Τύπος).

Τον ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο του ατόμου για το οποίο γίνεται η έκδοση του e-παραβόλου.

Τον ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού (σε περίπτωση που χρειαστεί επιστροφή χρημάτων).

Το πεδίο πρόσθετα στοιχεία, που συμπληρώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες τού αρμόδιου Φορέα.

Πότε δεν είναι υποχρεωτικό 

Η έκδοση ΠΕΑ δεν είναι υποχρεωτική για ακίνητα με τις παρακάτω χρήσεις:

Μνημεία, αρχαία ακίνητα. Κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή κτίρια που βρίσκονται εντός χαρακτηρισμένων ιστορικών τόπων ή παραδοσιακών οικισμών απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, εφόσον τα κτίρια αυτά δεν αποτελούν μνημεία.

Χώροι θρησκευτικής λατρείας

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια, κτίρια ή κτιριακές μονάδες που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Προσωρινής χρήσης κτίρια των οποίων η διάρκεια χρήσης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Κτίρια που δεν απαιτούν εκτεταμένη υποδομή και μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων (container - isobox, τολ κ.λπ.)

Αποθήκες, κτίρια αγροτικών χρήσεων και αγροτικά κτίρια πλην κατοικιών. Κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.

Χώροι στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορίες κτιρίων που η κατανάλωση ενέργειας δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών προκειμένου να διασφαλιστεί η άνεση των χρηστών τους. Συνεπώς, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος δεν εκδίδεται ΠΕΑ (π.χ. σε ημιτελή, ασκεπή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κτιριακές μονάδες). Δείτε περισσότερα για το στο Taxheaven.

Διαδικασία έκδοσης από τους συνεργάτες μας

Οι συνεργάτες μας είναι πιστοποιημένοι ενεργειακοί επιθεωρητές. Για την έκδοση ΠΕΑ μάς καλείτε, σας ενημερώνουμε για τη διαδικασία που ακολουθούμε και κλείνουμε ένα ραντεβού. Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα επισκεφτεί τον χώρο σας για να κάνει αυτοψία και μετά από τις σχετικές μετρήσεις θα εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στο εν λόγω πιστοποιητικό θα περιλαμβάνονται και οι διάφορες προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου σας. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται επίσης ένας αύξων αριθμός και ο κλειδάριθμος. Με τα πιο πάνω στοιχεία θα προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική καταχώρηση και την ταυτοποίηση του κτιρίου.

Για να επισπεύσουμε τη διαδικασία μπορούμε να σας αποστείλουμε τους κωδικούς που απαιτούνται για την καταχώρηση στο μισθωτήριο συμβόλαιο στο taxisnet. Ακολούθως θα σας αποστείλουμε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ταχυδρομικώς ή μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς.

Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμο το πιο πάνω άρθρο και να βοηθήσαμε σχετικά με την έκδοση του ΠΕΑ. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 300 9323.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλος Διαγωνισμός από το ΑΝΤ1+ και το Red Bull

Better life Προχτές
Ζήσε από κοντά την εμπειρία της Formula 1! Δύο τυχεροί θα κερδίσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο Grand Prix της Αυστρίας!

Ηoppy Festival 2024: Το πιο δημιουργικό φεστιβάλ για παιδιά επιστρέφει!

Better life 19.04.2024
Το 2ο Hoppy Festival έρχεται τον Μάιο με ένα ονειρεμένο πρόγραμμα αθλητικών, δημιουργικών και εκπαιδευτικών δράσεων!

#JobDay Αφετηρία – Δήμος Παπάγου‑Χολαργού

Δράσεις 18.04.2024
από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Προϊόν της χρονιάς 2024: H καινοτομία ξανά στο προσκήνιο

Better life 18.04.2024
Όλα τα προϊόντα που βραβεύτηκαν

Υποδέξου την άνοιξη με τις τελευταίες τάσεις περιποίησης από τη Foreo!

Ομορφιά - Στυλ 18.04.2024
Ανανέωσε την τελετουργία περιποίησης της επιδερμίδας σου, με τη βοήθεια της Foreo!

Μια ανάσα πριν τη μεγάλη μέρα του TEDx Mavili Square by Terracom!

Εκπαίδευση 15.04.2024
Επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά!