ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο ήλιος κάνει κακό στο δέρμα; Mάθαμε τα πάντα από μια δερματολόγο

Η Μαρία Τσικελούδη απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Γιατί ο ήλιος κάνει κακό στο δέρμα; Mάθαμε τα πάντα από μια δερματολόγο
Φωτογραφία από cottonbro studi

Η Μαρία Τσικελούδη είναι δερματολόγος στη Θεσσαλονίκη με μακροχρόνια εμπειρία σε περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Ρωτήσαμε τα πάντα - το solarium κάνει κακό; Τι άλλο να κάνουμε εκτός από το να φοράμε αντηλιακό; Kαι πώς ακριβώς αναπτύσσεται ο καρκίνος στο δέρμα μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι, ενώ τα ποσοστά συνεχίζουν δυστυχώς να αυξάνονται παγκοσμίως.  Πρόσφατα μάλιστα, ο διάσημος ηθοποιός του Hollywood, Hugh Jackman, αναφέρθηκε στην προσωπική του μάχη με τον καρκίνο του δέρματος, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η λήψη μέτρων πρόληψης ενάντια σ’ αυτήν τη μορφή καρκίνου, με πρώτο και σημαντικότερο την επαρκή προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Μαρία, πρακτικά μιλώντας τι εννοούμε όταν λέμε 'καρκίνος του δέρματος';

Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας και εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα που αποτελεί και την πιο απειλητική μορφή.

Υπάρχουν, ας πούμε ευπαθείς ομάδες; Koινώς κινδυνεύουν κάποιοι περισσότερο από άλλους, από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος;

Όλοι οι άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθιστούν κάποιες ομάδες πιο ευπαθείς. Περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν έχουν λοιπόν άτομα με οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, άνθρωποι που εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο λόγω της δουλειάς τους, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. 

Πού εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, κυρίως στα σημεία που εκτίθενται για μακρύ χρονικό διάστημα στον ήλιο, όπως τα χέρια, οι παλάμες και το πρόσωπο.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος;

Ο κυριότερος λόγος που ενδέχεται να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του δέρματος είναι η εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Το solarium είναι επικίνδυνο;

Το solarium με την υπεριώδη ακτινοβολία που χρησιμοποιεί για το τεχνητό μαύρισμα θεωρείται επίσης πρακτική υψηλού κινδύνου. 

Πέρα από τα αντηλιακά που ξέρουμε πως πρέπει να φοράμε, τι άλλο να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητες να προσβληθείς από καρκίνο του δέρματος είναι η συστηματική προστασία της επιδερμίδας σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγεις να εκτίθεσαι στον ήλιο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (10:00 π.μ. – 16:00 μ.μ.).

Επένδυσε στην αντηλιακή προστασία, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο και το σώμα. Τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 και να εφαρμόζονται 30 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο. Φρόντισε επίσης να τα ανανεώνεις κάθε 2 ώρες ή και συχνότερα σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης ή μετά από κολύμπι. 

Πέρα από τα αντηλιακά, απαραίτητα είναι τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου, καθώς και μακριά, αέρινα ρούχα που καλύπτουν το σώμα σου, προστατεύοντάς το από τον ήλιο. 

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η συχνή παρακολούθηση και εξέταση των σπίλων (κοινώς ελιές) που εμφανίζονται στο δέρμα. 

* Ευχαριστούμε τη Μαρία Τσικελούδη για τις πληροφορίες!

Μάθε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος στο site της!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb