E-Daily

Οι χώρες που καταστρέφουν άλλες χώρες προκαλώντας ζημιά στον πλανήτη

Kλιματική αλλαγή: Πακιστάν, Σομαλία και Νήσοι Μάρσαλ, βλέπουν ήδη μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 28/4/2023 | 09:16

Φωτογραφία από Pixabay

Οι χώρες που συνέβαλαν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή -και πάλι, οι ΗΠΑ είναι νούμερο ένα ανάμεσά τους- έχουν τον πλούτο για να αντιμετωπίσουν πολλές από τις επιπτώσεις της.

Οι φτωχότερες χώρες που συνέβαλαν λιγότερο, όπως το Πακιστάν, η Σομαλία και οι Νήσοι Μάρσαλ, βλέπουν ήδη μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τώρα: επιδεινωμένη ξηρασία, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν ότι αξίζουν αποζημίωση για τη ζημιά από τα προβλήματα που δεν προκάλεσαν και θέλουν οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που έρχονται.

Αλλά τα πλούσια έθνη αντιστέκονται στη δέσμευση οποιωνδήποτε χρημάτων και δεν ήθελαν να υπογράψουν οποιοδήποτε πρόγραμμα που υπαινίσσεται την κλιματική ευθύνη.

Τον περασμένο χρόνο, αυτό το οικοδόμημα άρχισε να καταρρέει.

Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, οι χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για να αποζημιώσουν τις φτωχότερες χώρες για τη συνεχιζόμενη κλιματική καταστροφή. Η πρόταση είναι μικρή σε λεπτομέρειες, αλλά το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Βοηθά ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή τώρα, και με την αποτίμηση των κλιματικών ζημιών, ολόκληρος ο κόσμος έχει ένα ισχυρότερο κίνητρο να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Οι πλούσιες χώρες έκλεισαν επίσης άμεσες συμφωνίες για το κλίμα με μεμονωμένες χώρες το περασμένο έτος. Το μεγαλύτερο ήταν ένα πακέτο χρηματοδότησης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσουν την Ινδονησία να απομακρυνθεί από τον άνθρακα. Έκαναν επίσης μια παρόμοια συμφωνία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Βιετνάμ. Οι συμφωνίες βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών για την Ινδία και τη Σενεγάλη, και ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες.

Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα, το οποίο χρηματοδοτεί τις προσπάθειες προσαρμογής και μετριασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες