LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/4/2023 | 00:00

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Ο Οίκος των Καπετιδών είναι εκείνος από τον οποίο προήλθαν οι βασιλείς της Γαλλίας κατά το διάστημα 987-1328. Είναι ο τρίτος οίκος που βασίλευσε, μετά τους Μεροβίγγιους και τους Καρολίδες. Γενάρχης του Οίκου είναι ο Ούγος Καπέτος. Την εποχή εκείνη η κτήση αποτελούσε και το "επίθετο".

Το 1328, η δυναστεία των Καπετιδών που κυβέρνησε από τα τέλη του δέκατου αιώνα κατέρρευσε λόγω της έλλειψης ενός άνδρα κληρονόμου. Όμως, όπως διερευνά η Emily Lalande, η κρίση διαδοχής που άλλαξε το πρόσωπο της μεσαιωνικής Γαλλίας είχε τις ρίζες της σε ένα βασιλικό σκάνδαλο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τρεις γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μοιχεία

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος Δ' της Γαλλίας πέθανε το 1328 χωρίς να έχει παιδιά να συνεχίσουν το όνομά του, η δυναστεία των Καπετιδών που κυβέρνησε για περισσότερα από 300 χρόνια έφτασε σε απότομο τέλος. Μόλις 20 χρόνια νωρίτερα, ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος Δ', έμπαινε στην πέμπτη δεκαετία του στον θρόνο ενός ισχυρού βασιλείου και το μέλλον φαινόταν λαμπρό για την οικογένειά του: είχε τρεις υγιείς γιους και μια κόρη, όλοι τους είχαν παντρευτεί καλά.

Λοιπόν, τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Η Ισαβέλλα, η μεγαλύτερη αδερφή, ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Εδουάρδο Β' της Αγγλίας, η Μπλανς με τον Δούκα της Αυστρίας και η Μαργαρίτα με τον Δούκα της Βουργουνδίας. Ωστόσο, και οι τρεις γάμοι ήταν δυστυχισμένοι και γεμάτοι σκάνδαλα.

Η Ισαβέλλα, για παράδειγμα, φημολογήθηκε ότι είχε αρκετές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας με τον Ρότζερ Μόρτιμερ, έναν ισχυρό Άγγλο ευγενή. Ο Μόρτιμερ φυλακίστηκε τελικά για προδοσία, αλλά η Ισαβέλλα τον βοήθησε να δραπετεύσει και μαζί εισέβαλαν στην Αγγλία, ανέτρεψαν τον σύζυγό της και έβαλαν στο θρόνο τον γιο της, Εδουάρδο Γ'. Η Ισαβέλλα έγινε γνωστή ως η «Λύκος της Γαλλίας» λόγω της αδίστακτης τακτικής της.

Η Μπλανς, από την άλλη, κατηγορήθηκε για μοιχεία και για απόκτηση παιδιού εκτός γάμου. Φυλακίστηκε από τον σύζυγό της και αργότερα πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο θάνατός της πιστεύεται ευρέως ότι ήταν φόνος.

Η Μάργκαρετ, η μικρότερη αδερφή, είχε επίσης εμπλακεί σε σκάνδαλα. Κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με αρκετούς ευγενείς, συμπεριλαμβανομένου του κουνιάδου της, Φίλιππου του Βαλουά. Αυτό οδήγησε σε εντάσεις μέσα στη δυναστεία, καθώς ορισμένοι πίστευαν ότι η συμπεριφορά της Μαργαρίτας έθετε σε κίνδυνο τη νομιμότητα της βασιλικής γραμμής.

Τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις τρεις τους όμως είχαν εκτεταμένες συνέπειες για τη δυναστεία των Καπετιδών. Οι ενέργειες της Ισαβέλλας οδήγησαν στην ανατροπή του συζύγου της, του Βασιλιά της Αγγλίας.

Ο θάνατος της Μπλανς δημιούργησε ένα κενό εξουσίας στην Αυστρία και αποδυνάμωσε τη συμμαχία των Καπετιανών με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η συμπεριφορά της Μάργκαρετ απείλησε να υπονομεύσει τη νομιμότητα της δυναστείας των Καπετιανών και πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικογένειας.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος αντίκτυπος ήταν η αποδυνάμωση της ίδιας της δυναστείας των Καπετιανών. Τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις αδερφές διέβρωσαν την εξουσία και το κύρος των βασιλιάδων της Καπετίας και υπονόμευσαν τη νομιμότητά τους στα μάτια του λαού. Η δυναστεία, που κυβέρνησε τη Γαλλία για περισσότερα από 300 χρόνια, σταδιακά αποδυναμώθηκε από μια σειρά εσωτερικών συγκρούσεων, πολέμων και πολιτικών αναταραχών.

Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως υπήρξαν ισχυρές και δυναμικές γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι ενέργειές τους, αν και σκανδαλώδεις και αμφιλεγόμενες, ήταν επίσης τολμηρές και αποφασιστικές, και απέδειξαν ότι ακόμη και οι βασιλικές γυναίκες μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική δύναμη και επιρροή σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς