LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι δεν πρέπει με τίποτα να φάει ο σκύλος σου

Κάποιες τροφές δεν είναι τόσο ακίνδυνες όσο φαίνονται!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 24/11/2022 | 00:39

Τι δεν πρέπει με τίποτα να φάει ο σκύλος σου
Photo by Chevanon Photography: https://www.pexels.com/photo/two-yellow-labrador-retriever-puppies-11

Παραδέξου το: ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να τρως για να παραμείνεις υγιής, αλλά μερικές φορές (ή συχνά) βρίσκεσαι μέχρι τον αγκώνα μέσα σε ένα σακουλάκι Nacho Cheese Doritos ...

Ίσως, αποφασίσεις ότι -μετά από ένα ακόμη τσιπ- θα κόψεις οριστικά το πρόχειρο φαγητό. Ή μπορεί να έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να κόψεις το "βρώμικο", αλλά αφού πολλές φορές ξεκινάς μια σωστή διατροφή, μετά από λίγο την κόβεις. Το γεγονός είναι ότι έχεις μια επιλογή για το τι, πώς, που και πότε θα τρως. Ο σκύλος σου, από την άλλη πλευρά, δεν έχει αυτή την επιλογή...

Εσύ, ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου, είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την υγεία και την ευημερία του σκύλου σου. Αυτό σημαίνει, μαζί με το να του δίνεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ότι φροντίζεις να μην τρώει λάθος πράγματα. Μερικές φορές είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι μια τροφή που είναι υγιεινή για εμάς τους ανθρώπους (π.χ. το αβοκάντο) θα ήταν επίσης μια υγιεινή απόλαυση για τα σκυλιά μας. Αλλά υπάρχουν πολλές τοξικές «ανθρώπινες» τροφές εκεί έξω και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μικρά μας φιλαράκια δε θα τα καταπιούν!

Ακολουθεί μια λίστα με δέκα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να τρώει ο σκύλος σου:

Σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει μια πολύ τοξική ουσία που ονομάζεται μεθυλξανθίνη, η οποία είναι διεγερτική και μπορεί να σταματήσει τη μεταβολική διαδικασία ενός σκύλου. Ακόμη και λίγη σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και έμετο. Μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία, ακόμη και θάνατο.

Αβοκάντο. Κάθε μέρος του φρούτου έχει ένα στέλεχος λιπαρού οξέος που ονομάζεται περσίνη, το οποίο είναι τοξικό για το κουτάβι σου σε μεγάλες ποσότητες. Το αβοκάντο μπορεί να είναι καλό σε σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν είναι καλό στη διατροφή του σκύλου σου.

Κρεμμύδια και σκόρδο. Βασικά στοιχεία της ανθρώπινης διατροφής, αυτά τα αγαπημένα λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν αναιμία στο σκύλο σου σκοτώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια του. Ακόμη και λίγο μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία του.

Σταφύλια και Σταφίδες. Η κατανάλωση αυτού του φαινομενικά αβλαβούς φρούτου (είτε σε φρέσκια είτε σε αποξηραμένη μορφή) μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους. Ναι!

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ οι σκύλοι μπορούν να πίνουν γάλα από τις μητέρες τους, οποιοδήποτε άλλο είδος γαλακτοκομικών προϊόντων (αγελάδα, κατσίκα, κ.λπ.) θα μπορούσε να τους αρρωστήσει. Υπάρχουν σάκχαρα και λιπαρά οξέα που οι σκύλοι δεν έχουν τα ένζυμα για να αφομοιώσουν σωστά.

Ξηροί καρποί Macadamia. Αν και είναι ακόμα άγνωστο τι είναι δηλητηριώδες για τους σκύλους με αυτούς τους ξηρούς καρπούς, το γεγονός είναι ότι είναι. Το κουτάβι σου μπορεί να κοιτάζει το μπισκότο μακαντάμια με λαχτάρα, αλλά μην ενδώσεις στα μάτια του σκύλου σου και δώσε του καλύτερα ένα μπισκότο αποκλειστικά για σκυλάκια.

Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Μιλώντας για μπισκότα, μην αφήνεις τον σκύλο σου να τρώει τίποτα πλούσιο σε επεξεργασμένα σάκχαρα. Θα του συμβεί το ίδιο πράγμα που συμβαίνει στους ανθρώπους όταν καταναλώνουν πολύ ζάχαρη: αύξηση βάρους, τερηδόνα, ακόμη και διαβήτης.

Καφεΐνη. Περιέχει ένα διεγερτικό που είναι τοξικό για τους σκύλους. Ενώ εσύ μπορείς να απολαύσεις ένα πρωινό φλιτζάνι, ο σκύλος σου θα πρέπει να παραμείνει στο φρέσκο νεράκι.

Μαγιά. Εάν καταναλωθεί ωμή, μπορεί να αυξηθεί και να ζυμωθεί στο στομάχι του σκύλου σου. Η ζύμωση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και η ανύψωση θα τεντώσει το στομάχι του ζώου μέχρι το σημείο του πόνου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μια σπιτική πίτσα, απόφυγε να δώσεις αυτά τα κομμάτια ζύμης που περίσσεψαν στο μπουμπουκάκι σου.

Αλάτι. Το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ακόμη και σε δηλητηρίαση από ιόντα νατρίου. Αν και λίγο αλάτι είναι καλό, πρόσεξε πόσο καταναλώνει ο σκύλος σου, για να διατηρήσεις την ποσότητα στο ελάχιστο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο