THINK

Γιατί τα έργα τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνες κοστίζουν λιγότερο από αυτά των αντρών;

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC Radio 4 διαπίστωσε ότι τα έργα τέχνης γυναικών αποτιμώνται στο ένα δέκατο των ανδρικών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΝΟE 03, 2022
Γιατί τα έργα τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνες κοστίζουν λιγότερο από αυτά των αντρών;

Τα έργα τέχνης γυναικών πωλούνται στο ένα δέκατο της τιμής των ανδρικών έργων τέχνης σύμφωνα με ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC Radio 4. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων στον κόσμο της αποτίμησης της τέχνης - Η θέση των γυναικών στον χώρο της τέχνης είναι υποτιμημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο «Recalculating Art», η δημοσιογράφος Mary Ann Sieghart διερευνά πώς η γυναικεία τέχνη «υποτιμάται στην κυριολεξία της». Παίρνει συνεντεύξεις από την καλλιτέχνιδα και συγγραφέα Helen Gorrill, η οποία έκανε μια ανάλυση 5.000 πινάκων και διαπίστωσε ότι οι πίνακες αντρών πωλούνται δέκα φορές υψηλότερα από ό,τι πουλάνε πίνακες γυναικών!

Ο πιο ακριβός πίνακας που αγοράστηκε ποτέ ήταν ο Salvator Mundi του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πουλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά ο πιο ακριβός πίνακας μιας γυναίκας πουλήθηκε για λιγότερο από το ένα δέκατο - ένας πίνακας της Georgia O'Keefe, που πουλήθηκε για 44,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian.

Αυτή η αναλογία 1-10 εξακολουθεί να εμφανίζεται με πίνακες από σύγχρονους καλλιτέχνες. «Είναι το πιο συγκλονιστικό χάσμα αξίας μεταξύ των φύλων που έχω συναντήσει σε οποιονδήποτε κλάδο», είπε η Gorrill. Και επιπλέον, όταν ένας άντρας υπογράφει τον πίνακα του, η αξία του πίνακα ανεβαίνει. Όταν μια γυναίκα το κάνει, η αξία μειώνεται!

Γιατί τέτοιο χάσμα στις τιμές;

«Οι γυναίκες καλλιτέχνες τα πήγαν χειρότερα επειδή υπήρξε μια ασυνείδητη συμπαιγνία μεταξύ της αγοράς, της ιστορίας της τέχνης και των θεσμών», λέει η Morris. «Και, πλαισιώθηκαν από την πατριαρχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Sieghart αναφέρει το παράδειγμα του E.H. Το «The Story of Art» του Gombrich, το οποίο είναι ένα από τα βιβλία τέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, αλλά αναφέρει μόνο εν συντομία μια γυναίκα καλλιτέχνη.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μουσεία και οι συλλέκτες αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να διορθώνουν αυτό το κενό αγοράζοντας περισσότερα έργα τέχνης από γυναίκες. Οι τιμές για έργα τέχνης από γυναίκες «αυξάνονται επί του παρόντος 29% πιο γρήγορα από ό,τι για την τέχνη ανδρών καλλιτεχνών», γράφει η Sieghart στον The Guardian.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να κερδίσουν οι γυναίκες καλλιτέχνες όσο και οι άντρες», καταλήγει το ντοκιμαντέρ. «Αλλά επιτέλους κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 384 / position2: 1342
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb