ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα superfoods σου δίνουν ενέργεια όλη τη μέρα

Καλό θα ήταν να τα εντάξεις στη διατροφή σου!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Αυτά τα superfoods σου δίνουν ενέργεια όλη τη μέρα
Photo by Jannis Brandt on Unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιθανότατα έχεις ακουστά τον όρο superfood, συχνά χρησιμοποιείται για φαγητά όπως το καστανό ρύζι, το σπανάκι, το γιαούρτι, οι ντομάτες και άλλα υγιεινά πιάτα, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι κάνει ένα φαγητό .... super;

Έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα: Οι υπερτροφές όχι μόνο έχουν περισσότερη διατροφική δύναμη ανά μπουκιά από άλλες τροφές, αλλά έχουν και άλλες ιδιότητες που βοηθούν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και ενισχύουν την ενέργεια, την αντοχή και τη μακροζωία.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά τα φαγητά που αξίζει να εντάξεις στη διατροφή σου, για να έχεις ενέργεια όλη τη μέρα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρώμη

Είναι αναμφισβήτητα η πιο τέλεια υπερτροφή επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα. Η βρώμη τρώγεται καλύτερα στο πρωινό γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει αφομοιώνονται αργά, κάτι που σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για όλη την ημέρα. Η βρώμη έχει αποδειχθεί σε μεγάλης κλίμακας μελέτες ότι μειώνει τη χοληστερόλη, γι' αυτό και θεωρείται τροφή για την καρδιά.

Κινόα

Αυτό το σιτάρι χωρίς γλουτένη έχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό ή ρύζι. Είναι τόσο πλούσιο σε αμινοξέα (όπως λυσίνη, κυστεΐνη και μεθειονίνη) που στην πραγματικότητα θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη (γενικά, πλήρεις πρωτεΐνες βρίσκονται μόνο σε ζωικά προϊόντα). Τα αμινοξέα βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση, ενώ το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο φώσφορος στην κινόα αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας.

Μύρτιλα 

Εκτός από το ότι είναι φορτωμένα με ισχυρά αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες που ενισχύουν την ενέργεια, τα μύρτιλα περιέχουν βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μαζί με τα φυτοχημικά (ενώσεις που προάγουν την υγεία που δίνουν στα φυτά τη χρωστική τους) στα μύρτιλα, ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης σταματώντας τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών. Αυτό βοηθά το σώμα και το μυαλό να ανακάμψουν από το στρες και τον κυτταρικό τραυματισμό πιο γρήγορα.

Σολομός

Φορτωμένος με αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα, δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA και εικοσαπεντανοϊκό οξύ ή EPA) που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, ο σολομός είναι επίσης μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης. Η American Heart Association συνιστά να τρώτε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η διαιτητική πρόσληψη ψαριών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει βρεθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Οι ενεργειακές επιδράσεις του σολομού σχετίζονται με τον βελτιωμένο μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότερης χρήσης του οξυγόνου στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Aμύγδαλα

Γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στο σώμα μπορεί να αποστραγγίσει την ενέργειά και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου και κράμπες στα πόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 553 / position2: 835
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb