LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Πανδημία, κρίση, πόλεμος ‑ Πώς άλλαξαν οι άνθρωποι εξαιτίας τους

Έρευνα δείχνει όσα υποψιαζόμασταν - Τι συνέβη στον εγκέφαλό μας τα τελευταία δυο χρόνια

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/4/2022 | 08:30

Έρευνα: Πανδημία, κρίση, πόλεμος ‑ Πώς άλλαξαν οι άνθρωποι εξαιτίας τους
Yana Moroz from Pexels

Αν δεν τυχαίνει να είστε ένας θανατηφόρος κορωνοϊός, το πιθανότερο είναι ότι έχετε περάσει δύσκολα δύο χρόνια.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ (41%) ανέφεραν ότι η ζωή τους έγινε πιο αγχωτική τα τελευταία δύο χρόνια, όπως διαπίστωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στην ετήσια έρευνά της για το Στρες στην Αμερική.

Δεν προκαλεί σοκ που μια παγκόσμια πανδημία, η ανατροπή της οικονομίας, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η προοπτική του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία κάποιου.

Η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων (87%) συμφώνησε ότι αισθάνεται ότι υπήρξε μια «συνεχής ροή κρίσεων» τα τελευταία δύο χρόνια και περισσότεροι από επτά στους 10 (73%) δήλωσαν ότι ένιωθαν «κατακλυσμένοι» από αυτό.

Οι κορυφαίες πηγές άγχους τις πρώτες εβδομάδες του 2022 ήταν η άνοδος των τιμών των καθημερινών ειδών λόγω του πληθωρισμού, παγκόσμια αβεβαιότητα (81%), η πιθανή αντίποινα από τη Ρωσία (π.χ. κυβερνοεπιθέσεις, πυρηνικές απειλές) (80%) και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (80%).

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία από την πολυτέλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσαν οι συντάκτες της έρευνας. Οι φρικιαστικές φωτογραφίες, τα ανησυχητικά βίντεο και οι σπαραξικάρδιες ιστορίες που βγαίνουν από τη χώρα έχουν αφήσει πολλούς στις ΗΠΑ φοβισμένους και μπερδεμένους (φανταστείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη).

Επιπλέον, ο πόλεμος έχει συσχετιστεί με το αυξανόμενο κόστος των αγαθών στο σπίτι σε οτιδήποτε, από παντοπωλεία μέχρι φυσικό αέριο, συν τα εκτοξευόμενα ενοίκια και το κόστος στέγασης σε όλη τη χώρα. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, προετοιμάζοντας τους Αμερικανούς για μια επικείμενη ύφεση. 

Συνολικά, οι νεότεροι Αμερικανοί ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τα χρήματα ως κύρια αιτία άγχους (82%). Το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για τα χρήματα μειώνεται καθώς η ηλικιακή ομάδα ανεβαίνει, με τη Gen Z να αισθάνεται το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης. Χάρη στη μακρά ζωή που είχαν μπροστά τους, οι νέοι ενήλικες γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους από οποιαδήποτε γενιά μεταξύ 2019 και 2020 λόγω ανεργίας και φοιτητικών δανείων, με το μέσο υπόλοιπο να αυξάνεται κατά 67,2% από 9.593 δολάρια, ανέφερε το CNBC.

Ενώ το οικονομικό άγχος επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ενήλικες σε ολόκληρη τη χώρα, αυτός ο αριθμός αυξάνεται για τις μειονοτικές ομάδες, με τους Λατίνους (75%) και τους μαύρους ενήλικες (67%) να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση.

Η προφανής αιτία του άγχους τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η πανδημία του COVID-19. Πολλοί περιορισμοί και μεγάλο μέρος του πανικού έχει υποχωρήσει καθώς η απειλή θανάτου έχει μειωθεί, αλλά σχεδόν τρεις στους πέντε ανθρώπους (58%) εξακολουθούν να συμφωνούν ότι η πανδημία συνολικά εξακολουθεί να αποτελεί καθημερινό στρεσογόνο παράγοντα.

Καθώς οι άνθρωποι πέρασαν στην κοινωνική απομόνωση για να αποφύγουν την εξάπλωση της νόσου, στράφηκαν σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες (51%) συμφώνησαν ότι ο τρόπος ζωής τους έγινε λιγότερο υγιής ή παρέμειναν εξίσου υγιείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δύο στους πέντε (42%) παραδέχθηκαν ότι βασίστηκαν σε ανθυγιεινές συνήθειες για να διαχειριστούν το άγχος των τελευταίων δύο ετών.

Πολλοί ενήλικες έχουν παραδεχτεί ότι απέκτησαν ανθυγιεινές συνήθειες για να αντιμετωπίσουν το άγχος τα τελευταία δύο χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία (58%) μοιράστηκε ότι έχει καταγράψει ανεπιθύμητες αλλαγές βάρους, με τους Αμερικανούς να παίρνουν ή να χάνουν κατά μέσο όρο 26-27 κιλά.

Τα κρασιά έγιναν δημοφιλής στρατηγική αντιμετώπισης για έναν στους πέντε Αμερικανούς (23%) που ομολόγησαν ότι έπιναν περισσότερο αλκοόλ τα τελευταία δύο χρόνια για να αντιμετωπίσουν το άγχος. Το άγχος στις ΗΠΑ συνέχισε να εκτοξεύεται τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι μόνοι... Έχουν και όλους εμάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα