E-Daily

Ένας σταρ με 252 εκατομμύρια followers που κανείς μας δεν ξέρει

Υπάρχει εκεί έξω ένας ολόκληρος κόσμος που δεν ξέρουμε τίποτα γι` αυτόν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 13/10/2021 | 00:08

@instagram.com/virat.kohli/

Κοιτώντας τη λίστα με τους celebrities που έχουν τους περισσότερους followers στο Instagram τίποτα μάλλον δεν σου κάνει εντύπωση. Ο Cristiano Ronaldo είναι πρώτος και πολύ συγκεκριμένες περσόνες ακολουθούν.

Μέσι και Νειμάρ βρίσκονται στην πρώτη 20αδα, το ίδιο και όλα τα μέλη της οικογένειας Kardashian. Pop stars είναι όλοι οι υπόλοιποι, μαζί με δυο εταιρείες. Τη Nike και το National Geographic.

Φτάνοντας όμως στη 16η θέση βλέπεις ένα όνομα που δεν σου είναι γνωστό. Και ψάχνοντας για αυτό, τότε βρίσκεις νόημα στο γιατί κοίταξες αυτή τη συγκεκριμένη λίστα και ευτυχώς θυμάσαι πως υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δεν γνωρίζεις τίποτα γι’ αυτόν. 

Ο Virat Kohli έχει 252 εκατομμύρια followers στο Instagram. Πέρσι έγινε ο πρώτος Ασιάτης που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια followers.

Δεν ανήκει όμως σε έναν διαφορετικό κόσμο επειδή είναι Ασιάτης και συγκεκριμένα από την πολυπληθή Ινδία. Θα μπορούσε να είναι ηθοποιός και εκτός από το Bollywood να είχε φτάσει μέχρι την Καλιφόρνια. Όχι. Θα μπορούσε να είναι γκουρού και να δίδασκε τις αρχές του βουδισμού ανά την υφήλιο. Δεν είναι.

Ο Virat Kohli ανήκει σε έναν άλλο κόσμο, ο οποίος έχει πολύ κοινό, αλλά που εμείς δεν ξέρουμε. Γιατί πολύ απλά είναι σταρ του κρίκετ. Πρόκειται για ένα καθαρά βρετανικό άθλημα, που όμως λατρεύεται και στις αποικίες των Βρετανών. Ινδοί, Νοτιοαφρικάνοι, Αυστραλοί κ.α., έχουν τους δικούς τους celebrities όταν η κουβέντα μεταφέρεται στο κρίκετ.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδέα γιατί 252 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν τον Virat Kohli. Εκείνοι και πολλοί περισσότεροι, ξέρουν ότι ο 34χρονος σήμερα Kohli θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στο κρίκετ, με πολλά ρεκόρ, πολλούς τίτλους και όντας εν ενεργεία αρχηγός της εθνικής ομάδας της πατρίδας του. Για τους φαν του κρίκετ, που δεν είναι και λίγοι αν σκεφτούμε σε ποιες χώρες είναι αγαπητό, ο Virat Kohli είναι κάτι το σπουδαίο.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι έχει τόσους followers λόγω του σχεδόν 1,5 δισ. κατοίκων της χώρας του. Γιατί θα σκοντάψετε. Γιατί αν το σκεφτείτε, θα έχετε ξεχάσει ότι πρόκειται για μια πολύ φτωχή χώρα, όπου άνθρωποι όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή ακόμα και σπίτι. Επίσης, μπορεί η Ινδία να είναι η χώρα με τους περισσότερους χρήστες του Instagram στον κόσμο, αλλά αυτοί φτάνουν μόλις τα 326 εκατομμύρια. Δηλαδή  περίπου από 1 στους 5 κατοίκους.

Αν θέλετε τώρα να πείτε ότι σχεδόν όλοι οι χρήστες στην Ινδία ακολουθούν τον σταρ του κρίκετ, τότε θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Σίγουρα θα έχει followers από την Αγγλία, από την Αυστραλία, από το Μπαγκλαντές, από το Πακιστάν, από τη Σρι Λάνκα, από τις Δυτικές Ινδίες, από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και όλες τις χώρες που οικοδομούν μια ακόμα βιομηχανία αστέρων που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Όσο είμαστε κλεισμένοι στη φούσκα μας, η οποία μπορεί να είναι σχεδόν παγκόσμια αλλά καμία σημασία δεν έχει, θα πρέπει τουλάχιστον να ξέρουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω που δεν έχουμε ιδέα τι σκέφτεται, πως ζει, με τι διασκεδάζει, τι κανόνες έχει το άθλημα που του αρέσει και με ποιον τρόπο καταφέρνει να επιβιώνει. Μπορεί να το έχουμε ακούσει, αλλά ουσιαστικά δεν το γνωρίζουμε. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα τον Virat Kohli είναι αφορμή για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε συνολικά την Ινδία (και όχι μόνο). Την Ινδία των εκατομμυρίων αστέγων, που δεν έχουμε ιδέα κάτω από ποιες συνθήκες μεγάλωσαν και κάτω από ποιες συνθήκες ίσως αφήσουν κάποια στιγμή πίσω τη χώρα τους. Και που λατρεύει το κρίκετ…

@borgenproject.org

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά