LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Σοφία σου μαθαίνει να κάνεις Roller Skating στους δρόμους της Αθήνας

Πώς είναι να κάνεις μάθημα για Roller Skating και πού μπορείς να το κάνεις στην Αθήνα;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 28/9/2021 | 11:42

Πόσο μοναδικό είναι να βλέπεις κάποιον να κάνει roller skating, ο αέρας να του χαϊδεύει τα μαλλιά και ένα αίσθημα ελευθερίας να επικρατεί στην ατμόσφαιρα! Αυτά τα συναισθήματα ένιωσα βλέποντας τη Σοφία να δίνει το απολαυστικό της σόου (δηλαδή να κάνει μαθήματα σε κάποιους) ένα απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών.Αμέσως σκέφτηκα ότι είχα πολλά ερωτήματα που θα ήθελα τις απαντήσεις τους και κάπως έτσι οργανώσαμε αυτήν εδώ τη συνέντευξη! 

Η Σοφία δε διαφέρει πολύ με εσένα, το πρωί είναι μια ιδιωτική υπαλληλος και όταν τελειώνει με τις υποχρεώσεις της, κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά. Roller Skating ή Τροχοδρομία όπως είναι και η σωστή ονομασία στη γλώσσα μας.

Παραθέτω την όμορφη κουβέντα που είχαμε. 

Πώς ξεκίνησες να μαθαίνεις Roller Skating; Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα και τι ήταν αυτό που σε κράτησε και τα επόμενα χρόνια; 

 Ο έρωτας για τα πατίνια μου πρωτοχτύπησε την πόρτα κάπου πίσω στο μακρινό 96’, όταν έκανα τις πρώτες μου αναγνωριστικές βόλτες στα στενά της γειτονιάς όπου μεγάλωσα.

8χρονη κι ερωτευμένη με τα πρώτα μου παιδικά τετράγωνα πατίνια, που χρησιμοποίησα για κανά χρόνο έκτοτε. Επειδή όμως οι παιδικές αγάπες δύσκολα πεθαίνουν, τα ροδάκια ξαναήρθαν στη ζωή μου, 15 χρόνια μετά, όντας φοιτήτρια εράσμους σε μία ξένη χώρα. Οι ιδανικές «ευρωπαϊκές» συνθήκες καλοστρωμένων ποδηλατόδρομων με έκαναν μια κάπως πρόωρα αυτοπεποιθησάτη skater. Έτσι επιστρέφοντας στην Αθήνα το συνέχισα και το εξέλιξα. Γιατί πως να το κάνουμε, είναι κάπως εθιστική αυτή η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις ενώ ρολλάρεις, ο αέρας που σου παίρνει τα μαλλιά, το στομάχι που αναπηδά χαρούμενο σε κάθε άλμα, η αδρεναλίνη που σε προκαλεί να κατακτήσεις κάθε γωνιά της πόλης!  

Σύντομα το urban skating έδωσε τη θέση του στο άθλημα Roller Derby, μια πολύ ξεχωριστή αθλητική διαδρομή που με γέμισε μοναδικές εμπειρίες, ταξίδια και γνώσεις επί του roller skating. Και όταν ο αθλητικός ανταγωνισμός μου «τέλειωσε», οι χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί πάνω σε πατίνια ήταν ότι ακριβώς χρειαζόμουν για μια κάπως πιο μακροπρόθεσμη αποθεραπεία.

Φέτος έκλεισα 10 χρόνια πάνω σε ροδάκια και οι εμπειρίες, οι χαρές, οι φιλίες, τα πάρτυ, οι εκπλήξεις αλλά και οι περιπέτειες που μου έχουν προσφέρει είναι αμέτρητα!

Απολαμβάνω να διδάσκω roller skating, όχι τόσο για τα προς το ζην, αλλά γιατί απολαμβάνω να μοιράζομαι όλα αυτά που ανακάλυψα και ακόμα ανακαλύπτω γύρω από τις τεχνικές του skating και στη συνέχεια να παρατηρώ πως αυτές τις αποδομεί και εφαρμόζει το κάθε άτομο, παιδί, αλλά και το κάθε σώμα.

Είναι εύκολο ή δύσκολο να ανέβει κάποιος στα πατίνια; Παίζει ρόλο η ηλικία ή τα κιλά κάποιου ή δεν είναι αυτό το κριτήριο;

Οι δυσκολίες προκύπτουν από τις αναστολές που πολλαπλασιάζονται όσο πολλαπλασιάζονται και τα χρόνια μας. Για αυτό και τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να μάθουν και να εξελιχθούν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από έναν ενήλικα. Κατά τη γνώμη μου, πρακτικά, δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας. Όλοι μπορούν να κάνουν πατίνια, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματότυπου.

Απλώς ο καθένας το προσεγγίζει μέσα από τη δική του οπτική, και το εξελίσσει στο δικό του ρυθμό και χρόνο. Δεν υπάρχει κανόνας ή συγκεκριμένο πρόγραμμα επίδοσης. Όλοι είναι ικανοί να μάθουν! Άλλωστε η κατάκτηση της ισορροπίας πάνω σε ρόδες είναι ένα πολύ δυνατό μπουστ αυτοπεποίθησης. 

Τι είναι αυτό που σε ρωτάνε όλοι πριν ανέβουν στα πατίνια; Και κάτι που σου λένε αφού κατέβουν;

Συνήθως όλοι έρχονται αποφασισμένοι να πέσουν. Όχι, φυσικά από επιλογή, απλά ξέρουν ότι κάποια στιγμή κάτι θα «στραβώσει» και θα πέσουν. Και εδώ που τα λέμε και καμιά πτωσούλα δεν κάνει κακό, μας αφαιρεί λίγη σοβαροφάνεια, μπόλικο φόβο, και μια εντελώς βαρετή ατσαλάκωτη εικόνα. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε σε κάθε μάθημα είναι πως να σηκωνόμαστε και να πέφτουμε με ασφάλεια.

Συνήθως, μετά το πρώτο μάθημα, ο κόσμος είναι χαρούμενος με το επίτευγμα του. Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν τυχόν ήταν.

Τι εξοπλισμός είναι απαραίτητος για κάποιον που θέλει με ασφάλεια να αρχίσει να μαθαίνει; 

Ένα καλό σετ από επιγονατίδες, επιαγκωνίδες & περικάρπια είναι αυτό που θα προστατεύσει τις αρθρώσεις σε πιθανές πτώσεις. Η χρήση κράνους επίσης προτείνεται, αλλά και ελαστική βερμούδα με μαξιλαράκια στους γλουτούς για όποιον φοβάται κάπως περισσότερο τις πίσω πτώσεις.

Ποια είναι η διαδικασία μέχρι το πρώτο μάθημα; Κάνεις και κάποια προφορικά μαθήματα ή όχι;

Όλες οι απαραίτητες προφορικές πληροφορίες δίνονται την ίδια στιγμή που ξεκινάει το μάθημα, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού. Η προετοιμασία που ακολουθούμε είναι ένα καλό ζέσταμα στις αρθρώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και στο σώμα γενικά.

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες τροχοδρόμοι και θα ήταν πολύ ωραίο να τους δούμε σε κάποιους Ολυμπιακούς Αγώνες, ποια η άποψη σου, για το ότι το RollerSkating δεν είναι αναγνωρισμένο ως Ολυμπιακό Άθλημά; 

Πλέον σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αρκετός κόσμος που επιδίδεται στο άθλημα και στα πάμπολλα παρακλάδια του. Γιατί κάτω από την ομπρέλα του skating υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες και στυλ: freestyle, aggressive, speed skating, rhythm roller skating που είναι χορός πάνω σε πατίνια τετράγωνα, αλλά και ομαδικά αθλήματα όπως hockey και roller derby. Οργανώνονται διάφοροι ερασιτεχνικοί διαγωνισμοί στη χώρα γύρω από όλα αυτά τα στυλ και μπορεί κανείς να θαυμάσει όλους αυτούς τους πολύ αξιόλογους αυτοδίδακτους αθλητές και χομπίστες. Όσον αφορά την αναγνώριση του από την Ολυμπιακή επιτροπή θα αναφερθώ αποκλειστικά στο άθλημα roller derby με το οποίο συγκεκριμένα ασχολήθηκα και γνωρίζω κάπως καλύτερα πως έχουν τα πράγματα.

Η επιτροπή το έχει διεκδικήσει αρκετά επίμονα από την παγκόσμια ομοσπονδία του roller derby (aka WFTDA), η οποία και αρνείται να τους το παραδώσει, προτιμώντας να κρατήσει τον μη εμπορικό, κερδοσκοπικό χαρακτήρα του αθλήματος. Μπορεί να ήταν εξαντλητικό για μένα να κάνω ένα τόσο ρομαντικά στημένο άθλημα που με κρατούσε ερασιτέχνη αθλήτρια και κατα συνέπεια μη αμειβόμενη, αλλά νομίζω πως θα συμφωνήσω εν μέρη κι εγώ με τον «ρομαντισμό» της ομοσπονδίας.

Στην Αθήνα γίνονται Αγώνες Τροχροδρομίας ή RollerSkating και από ποιον φορέα; 

 Οι ομάδες που μπορεί να βρει κανείς και να εξερευνήσει όλα αυτά τα διάφορα και θεαματικά στυλ γύρω από το skating:

Ώθηση – inline skating ομάδα στα νότια προάστια

Ilsa – inline skating ομάδα στο ΟΑΚΑ

Athens City skaters – urban skating & more σε όλη την πόλη

Syeah – aggressive rollerblading

Patinia – quads roller skating (urban/rhythm/freestyle)

 Μια αστέια ιστορία σχετικά με το Roller Skating;

Γενικά πολλές! Ειδικά θα αναφερθώ σε εκείνη που μας ανέβασαν με μια φίλη, εντελώς αιφνίδια και απροειδοποίητα στη θεατρική σκηνή μια παράστασης τσίρκου δρόμου και παραστατικών τεχνών, όπου καθόμασταν σαν κοινό. Βέβαια, φορούσαμε πατίνια στα πόδια και κρατούσαμε χούλα χουπς, γιατί μερικές ώρες πριν πατινοχορεύαμε στο Θησείο. Οπότε έτσι που μας είδαν οι ζογκλερς, την ώρα της παράστασης μας τράβηξαν στη σκηνή και βρεθήκαμε να πατινάρουμε σε σκηνή θεάτρου με ζωντανή μουσική και θεατές. Φυσικά, το απολαύσαμε!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς