E-Daily

Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις όλων των εποχών

Από τη δεκαετία του 80 εως σήμερα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 13/12/2019 | 10:01

Zalando

Η άφιξη της εορταστικής περιόδου συνοδεύεται από πολλές παραδόσεις, από το στολισμό του δέντρου, τα τραπεζώματα, αλλά αυτό που πραγματικά ορίζει την έναρξη και τη λήξη της εποχής αυτής περισσότερο στην ατμόσφαιρα είναι οι διαφημίσεις.

Κάθε εποχή έχει άλλη αισθητική και άλλα σποτ! Από τις χιουμοριστικές έως τις βαθιά συναισθηματικές, οι διαφημίσεις μας έχουν κάνει να χαμογελάσουμε, να συγκινηθούμε και πάνω απ 'όλα να νιώθουμε σαν παιδιά τα Χριστούγεννα.

Εδώ βλέπουμε δέκα από τα καλύτερα σποτ, από τα πιο απλά αλλά σικ όπως το Kiss του Hershey μέχρι την κινηματογραφική διαφήμιση του Sainsbury το 2014, αυτό της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914. Απολαύστε τα!

Christmas Bells – Hershey’s Kisses (1989) 

Κάνοντας πάταγο εδώ και τρεις δεκαετίες, τα διαφημιστικά του Hershey από την εταιρεία Ogilvy έγιναν κλασικά χάρη στην απλότητα της ιδέας. Η διαφήμιση δείχνει χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια που μοιάζουν με καμπανάκια και παίζουν το "We Wish You a Merry Christmas".

Το 2012, η διαφήμιση ενισχύθηκε με νέα γραφικά και νέα ηχογράφηση του ήχου και μάλιστα αποδείχθηκε απόλυτα προσαρμόσιμη στα social media, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να "παίξει με τα καμπανάκια" και να καταγράψει τις δικές του μελωδίες χρησιμοποιώντας διαφορετικά ηχητικά εφέ! 

Mistletoe - Yellow Pages (1992)

Μπορεί αυτή η διαφήμιση να μας πηγαίνει πίσω, 27 χρόνια; Είναι τόσο απλή και μοναδική που παραμένει διαχρονική παρά το γεγονός πως διαφημίζει τα Yellow Pages, τον Χρυσό Οδηγό που είναι κάτι εντελώς βίντατζ στην εποχή του ίντερνετ! Αυτή η διαφήμιση που δημιουργήθηκε από την AMVBBDO τη δεκαετία του 1990 αποτυπώνει τόσο όμορφα τα συναισθήματα της προσμονής του πρώτου φιλιού αλλά βγάζει και μια γλυκιά δόση νοσταλγίας!

This is not just – Marks and Spencer (2006)

H διαφήμιση που έκανε μόδα το foodporn πριν καν εμφανιστεί η λέξη! Με αργές κινήσεις και κοντινά πλάνα σε πηρούνια που αρπάζουν λιχουδιές εορταστικών πιάτων και με μια φωνή που σε βάζει στο κλίμα, αυτή η ηδονιστική απόλαυση του πλουσιοπάροχου Χριστουγεννιάτικου δείπνου, ήταν πρωτοπόρα! Πριν καν ανακαλύψουμε τη χαρά των βίντεο με φαγητά που έγιναν μόδα 3 χρόνια αργότερα και κρατούν μέχρι τώρα.

Phenomenal Christmas – Irn Bru (2007)

Είναι μεγάλο ρίσκο να πάρεις αυτό τον θησαυρό της Χριστουγεννιάτικης παράδοσης, το κλασικό πλέον The Snowman του Raymond Brigg, αλλά ευτυχώς η δημιουργία του The Leith Agency για το κορυφαίο αναψυκτικό της Σκωτίας το έκανε σωστά και θύμησε ξανά αυτό το υπέροχο κομμάτι.

Ο χιονάνθρωπος, εξοργισμένος που το μικρό αγόρι δεν θα μοιραστεί μαζί του το αναψυκτικό του, Irn Bru, κλέβει το κουτί και αφήνει το χέρι του αγοριού! 

El Color Reserva – Freixenet (2008)

Το κοινό εκτός της Ισπανίας μπορεί να μην είναι εξοικειωμένο με τη διαφήμιση της Friexenet - η 158χρονη μάρκα σαμπάνιας έκανε το διαφημιστικό ντεμπούτο της στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος  - αλλά γενικώς οι διαφημίσεις της για τα Χριστούγεννα τρέχουν από το 1977.

Αυτό το σποτ σκηνοθετημένο από τον Βρετανό σκηνοθέτη πολλών γνωστών βίντεο κλιπ, Howard Greenhalgh, έκανε τρομερή αίσθηση! Η μάρκα βέβαια στο παρελθόν είχε διάσημους πρωταγωνιστές όπως η Demi Moore, η Gwyneth Paltrow, ο Pierce Brosnan και η Penelope Cruz). Ο Greenhalgh όμως άφησε στην άκρη τους celebritis και προσέλαβε την σύγχρονη ομάδα κολύμβησης της Ισπανίας που έδωσαν φρέσκο αέρα!

El Color Reserva - Freixenet from Carles Puig-Gabau on Vimeo.

The Long Wait - John Lewis (2011)

Ο John Lewis ξεκίνησε την πρώτη του διαφήμιση για τα Χριστούγεννα το 2007. Έκτοτε, οι εορταστικές διαφημίσεις του πολυκαταστήματος έχουν γίνει κάτι σαν μια βρετανική εθνική παράδοση, που αποσκοπεί συχνά στο να σε κάνει να κλάψεις. Και κάτι που κάνει τη διαφορά είναι συχνά η διασκευή πολύ γνωστών κομματιών που αμέσως κάνουν το σποτ πιο οικείο. Αυτή η διαφήμιση του 2014 από την Adam & Eve DDB έχει ως πρωταγωνιστή ένα αγόρι που περιμένει με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα όχι για να πάρει αλλά για να δώσει δώρα στους γονείς του.

1914 - Sainsbury's (2014)

Είναι 1914, Βρετανοί με Γερμανοί βρίσκονται σε πόλεμο. Μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Τότε αφήνουν λίγο τα όπλα και λύνουν τις διαφορές τους σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου! H διαφήμιση της εταιρείας AMV BBDO στην οποία συμμετείχε η Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, συνοδευόταν από καμπάνια πώλησης μιας σοκολάτας, τα έσοδα της οποίας πήγανε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει υποστήριξη σε μέλη και βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Special Because - Boots (2014)

Εκτός από τα γνωστά πολυκαταστήματα την προηγούμενη δεκεατία εντάχθηκαν επίσης στη μάχη των διαφημίσεων ακόμα περισσότερες εταιρείες, αλλά και σούπερ μαρκετ, όπως τα Boots. Μια μαμά, μετά από μια κουραστική μέρα στο νοσοκομείο, ανήμερα Χριστούγεννα, γυρνά σπίτι και βρίσκει την οικογένειά της να την περιμένει με δώρα. Από τη διαφημιστική Mother.

English for Beginners – Allegro (2016)

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι πολύ μοναχικά, ειδικά για τους ηλικιωμένους και μια διαφημιστική επέλεξε να τονίσει το θέμα αυτό την κατάλληλη εποχή. 

Το πολωνικό e-shop Allegro αντιμετώπισε το θέμα με γλυκό χιούμορ παρουσιάζοντας την ιστορία ενός ηλικιωμένου που μαθαίνει Αγγλικά για να επικοινωνήσει με την εγγονή που θα συναντήσει για πρώτη φορά όταν επισκέπτεται το γιο του στο Λονδίνο για τα Χριστούγεννα. Μια διαφήμιση που αναπαράχθηκε όσο λίγες στα social media από την πολωνική διαφημιστική Bardzo.

Granny Goes Out Out - Zalando (2019)

Μια καμπάνια που ζεσταίνει αμέσως την καρδιά! Η διαφήμιση γιορτάζει τις αξίες της συντροφικότητας και της οικογένειας. Τι καλύτερο στις γιορτές από το να ξοδεύεις όλο σου το χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια. Πράγματα που δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα! Ένας εγγονός φορά τα καλά του και πηγαίνει τη γιαγιά του για χορό. Σίγουρη συγκίνηση, από την διαφημιστική Mother.

Zalando 'Granny Goes Out Out' from Mother on Vimeo.