E-Daily

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αφιέρωμα Κάνναβη: Τα πάντα για τη νόμιμη καλλιέργεια στην Ελλάδα

Γιατί δεν είναι μόνο αυτό που νομίζεις

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/11/2018 | 19:16

Στο άκουσμα της λέξης «κάνναβη» ο κόσμος σκέφτεται ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό, που στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες αποποινικοποίησης της χρήσης του τα τελευταία χρόνια και οι οποίες προκαλούν θύελλες αντιδράσεων κάθε φορά που φέρνουν στο επίκεντρο το θέμα, κυρίως λόγω της ηθικής προέκτασης του.

Ή μήπως και όχι; Μήπως υπάρχουν και εκείνοι που γνωρίζουν ή βλέπουν το εύρος των δυνατοτήτων της βιομηχανικής κάνναβης και τις άπειρες χρήσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητα, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ταμπέλα του ναρκωτικού;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο διεξήχθη για πρώτη φορά η Salonica Cannabis Expo, η πρώτη έκθεση με προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης στην Βόρεια Ελλάδα. Μια ιδέα που κατάφερε να προσελκύσει 30.000 ανθρώπους κατά την διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης της στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2018, αποφάσισε να προσεγγίσει τον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό να φέρει κοντά επαγγελματίες που ασχολούνται με την παραγωγή ή και την εμπορία βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και να δείξει στο κοινό ότι το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να έχει ένα σωρό οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς να έχει καμία σχέση με το στερεότυπο που το θέλει αποκλειστικά ναρκωτικό.

Γνωρίζοντας και συνομιλώντας με τους εκθέτες, οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή της βιομηχανικής κάνναβης και την εμπορία των προϊόντων της, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για ένα φυτό που μπορεί να καλύψει ένα τεράστιο εύρος αναγκών της καθημερινής ζωής, που πιθανότατα ελάχιστοι να γνωρίζουν, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Μπορεί να είχατε ακούσει για την κατασκευή σχοινιών και υφασμάτων από κάνναβη, όμως πλέον υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων που βασίζονται στην ίδια και τις ιδιότητες της όπως τα energy drinks και τα αναψυκτικά από κάνναβη, τα γεωργικά λιπάσματα και οι ζωοτροφές, τα τρόφιμα που αποτελούν super foods - μιας και το 80% του κανναβέλαιου αποτελείται από Ω3 και Ω6 λιπαρά - τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά και τα προϊόντα της θεραπευτικής κάνναβης, που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς ακόμα και με τις πιο επίπονες και δύσκολες παθήσεις.

Πως γίνεται όμως η παραγωγή της βιομηχανικής κάνναβης και ποια είναι τα στοιχεία που την διαχωρίζουν από εκείνη που προορίζεται για ψυχαγωγική χρήση; Ποιους ελέγχους υφίσταται από το κράτος και ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 50 επιχειρηματίες που ασχολούνται με την βιομηχανική κάνναβη, είτε σαν παραγωγοί είτε σαν έμποροι, ενώ μετά το 2016 και την νομιμοποίηση της καλλιέργειας της φαίνεται ότι και ο κόσμος άρχισε να αλλάζει άποψη γύρω από το θέμα και να αναζητά τα προϊόντα της.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος που διοργανώθηκε η Salonica Cannabis Expo είναι διότι η Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει ένα από τα πιο γόνιμα εδάφη για αυτού του είδους τις καλλιέργειες, ο οποίες μπορούν να εκτοξεύσουν και να συντηρήσουν μια μεγάλη οικονομία.

Επιπλέον, αυτό που ανέφεραν όλοι οι εκθέτες είναι ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα ούτε κάποιο εμπόδιο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σχετικά με τις άδειες για τις επιχειρήσεις τους. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αργύρη  Μουτζούρη ιδιοκτήτη των Cannabis Shop στην Αθήνα και υπεύθυνο διαχείρισης του Ψηφιακού Μουσείου Κάνναβης της Ελλάδας, δεν ήταν λίγες οι φορές που κυνηγήθηκε από τον νόμο με εξώδικα όταν πριν από 16 χρόνια ξεκινούσε την λειτουργία της επιχείρησης του.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η βιομηχανική κάνναβη ανοίγει την πόρτα σε έναν διαφορετικό κόσμο και σίγουρα πολύ πιο φιλικό τόσο προς το περιβάλλον όσο ως προς και τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και ότι έχει τόσες πολλές δυνατότητες που μπορεί να εισάγει αρκετές καινοτομίες στην καθημερινότητα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα

FYI Προχτές
Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε

Νάντια Συντζανάκη: Αρχιτέκτονας, τριαθλήτρια και μαμά τριών παιδιών

Juicy 13.04.2024
Μια από τις σπουδαιότερες τριαθλήτριες στην Ελλάδα

Καλομοίρα, ποια ερώτηση έχεις σιχαθεί να απαντάς στις συνεντεύξεις;

Διλήμματα 06.04.2024
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Υποχρεωτική εκπαίδευση για τις γυναίκες στο στρατό

Μπες στο Πλάνο 02.04.2024
Πόσοι την πάτησαν με τη φάρσα που κάναμε για την Πρωταπριλιά;

Κουτσούμπας, Καινούργιου, Μπάρκα, Τούνη και Σάττι στο ίδιο βίντεο

ΝΕΑ 19.03.2024
Αυτό είναι το τεστ επικαιρότητας από το Μπες Στο Πλάνο

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Ιστορικά 18.03.2024
Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θυμάται την εποχή που... ήταν raver

ΝΕΑ 09.03.2024
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Κωνσταντίνα Μιχαήλ, τι φινάλε θα έδινες εσύ στο Love Sorry;

Διλήμματα 22.02.2024
Η αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα και άλλες ερωτήσεις

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που δημιουργεί περιεχόμενο στο OnlyFans


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Juicy 17.02.2024
Αποκαλύψεις γύρω από την καθημερινότητα μιας content creator εpωτικού περιεχομένου

Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κόσμος με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Μπες στο Πλάνο 17.02.2024
Ποια είναι τα επιχειρήματά τους;