E-Daily

7 ταινίες που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Ιστορίες και χαρακτήρες που εμπνέουν, κάνοντας καλύτερη την κοινωνία μας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

Δημοσίευση 11/11/2017 | 00:33

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ5 κορεάτικα θρίλερ που θα σε κρατήσουν ξύπνιο στην καραντίνα 13/11/2020

Υπάρχουν ταινίες με ιστορία και χαρακτήρες που όχι απλώς εμπνέουν αλλά γίνονται παραδείγματα προς μίμηση για την ψυχική τους δύναμη, την αντιμετώπιση φρικτών δυσκολιών στη ζωή, τον πόνο και την χαρά που βιώνουν και το χάρισμα να παρακινούν τους γύρω τους.

Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους -οικονομικά και πολιτιστικά- καιρούς που διανύουμε είμαι βέβαιος ότι οι παρακάτω ταινίες μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε δυσάρεστες καταστάσεις, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα στην πολυπολιτισμική κοινωνία μας.

La Vita E Bella

Αυτή η ταινία δε θα μπορούσε να έχει διαφορετικό τίτλο. Ο Guido είναι ευδιάθετος κι αισιόδοξος. Ένας άνθρωπος που αρέσκεται στο να δημιουργεί ένα παραμυθένιο περιβάλλον χαράς για τους συνανθρώπους του. Ακόμα κι όταν αναγκάζεται να ζήσει από πρώτο χέρι την πιο μαύρη σελίδα της ανθρωπότητας τον περασμένο αιώνα, τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φρίκη του Ναζισμού. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου οδηγείται με τον θείο, την γυναίκα του και το μικρό τους παιδί, καταφέρνει να δημιουργήσει στον πιτσιρικά -νικώντας ταυτόχρονα τους δικούς του φόβους- την ψευδαίσθηση ότι όλο αυτό πρόκειται για ένα παιχνίδι, ένα μεγάλο διαγωνισμό. Ο σκοπός του είναι να προφυλάξει τον μικρό από τη φρίκη που βιώνουν στο στρατόπεδο.

The Pursuit of Happiness

"Μην αφήσεις κανένα να σου πει τι δε μπορείς να κάνεις. Ούτε εμένα." Ο Chris Gardner (Will Smith) μιλάει στον γιό του σε μια από τις πολλές στιγμές απόγνωσης που θα βρεθεί ο πρωταγωνιστής σε αυτή την απίστευτη ιστορία ενός πατέρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζώντας σε ένα περιβάλλον με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Chris Gardner, που στις αρχές της δεκαετίας του '80 έμεινε άστεγος μαζί με τον μικρό γιό του πασχίζοντας να ορθοποδήσει. Σήμερα ο Gardner ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις σε περισσότερες από 50 χώρες, παρακινώντας τους ανθρώπους να προσπαθούν για το καλύτερο και να μην τα παρατάνε ποτέ.

12 Angry Men

Οι κοινωνικές προκαταλήψεις. Θα ήθελα πάρα πολύ να σας πω ότι αυτή η ταινία του 1957 αποτυπώνει τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τον ρατσισμό της εποχής της, όμως δυστυχώς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 12 ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν για την αθωότητα ή μη, ενός έγρχωμου νεαρού που κατηγορείται για φόνο. Για 93 λεπτά (μόλις τρία από τα συνολικά 96 λεπτά της ταινίας διαδραματίζονται εκτός της αίθουσας των ενόρκων) παρακολουθούμε μια μικροφραφία της κοινωνίας που ζούμε, κλεισμένη μέσα σε ένα δωμάτιο. Πέρα από τις κινηματογραφικές σχολές, η ταινία προβάλεται και διδάσκεται σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων προκειμένου να ενθαρύνουν το ομαδικό πνεύμα και τις τακτικές επίλυσης αντιπαραθέσεων.

The Intouchables

Ένας τετραπληγικός αριστοκράτης προσλαμβάνει ως βοηθό/νοσοκόμο έναν νεαρό Αφρικανό των παριζιάνικων προαστίων, ο οποίος θα του αλλάξει τη ζωή με εντελώς απρόσμενο τρόπο. Αποφεύγοντας το φτηνό κι εύκολο μελόδραμα, η ταινία είναι μια ωδή στο μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης. Στεκόμενοι απέναντι στους προσωπικούς δαίμονες του καθενός, οι δυο πρωταγωνιστές αντλούν σθένος ο ένας από τον άλλον, απλώνοντας το χέρι στην δεύτερη ευκαιρία, στην ίδια τη ζωή, χωρίς να αφήνουν το χρόνο να κυλάει άγονα. Μια ταινία που σε διασκεδάζει και σε συγκινεί ταυτόχρονα. Όπως η ίδια η ζωή.

Dead Poets Society

Η ιστορία τοποθετείται στο 1959 και την ελίτ ενός σχολείου όπου ένας καθηγητής εμπνέει μια ομάδα μαθητών μέσω της ποίησης. Ο δάσκαλος που θα ευχόμασταν να έχουμε. Νομίζω πως όλοι λίγο-πολύ θυμόμαστε έναν τέτοιο τύπο στα μαθητικά ή φοιτητικά χρόνια που μας ενέμπνευσε περισσότερο από κάποιους μίζερους, βαριεστημένους και "χωρίς φλόγα" συναδέλφους τους. Ο ρομαντισμός και ο αμοιβαίος σεβασμός στέκεται όρθιος απέναντι στον αυστηρό συντηρητισμό των οπισθοδρομικών ανθρώπων, όπως οι μαθητές επάνω στο θρανίο στο φινάλε της ταινίας. Τα νιάτα και η προτροπή για να "αδράξεις τη μέρα". Να ασχοληθείς με αυτό που πραγματικά αγαπάς.

The Blind Side

Η αληθινή ιστορία του Michael Oher, ενός παιδιού άστεγου με ψυχικά τραύματα και άσχημα παιδικά χρόνια, που άλλαξε ολόκληρη η ζωή του χάρη στη βοήθεια της Leigh Anne Tuohy, που υποδύεται η Sandra Bullock κερδίζοντας Όσκαρ για την ερμηνεία της. Μάθημα ζωής για τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την καλοσύνη και τη χαρά του να βοηθάς, τις προσωπικές μας ικανότητες και τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε.

The Great Debaters

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του ιδεολόγου και αγωνιστή καθηγητή Melvin B. Tolson. Αυτός και οι τέσσερις φοιτητές του, όλοι τους νέγροι, όρθωσαν το ανάστημά τους στην κατά βάση ρατσιστική αμερικανική κοινωνία της εποχής τους. Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή, Denzel Washington: «Είναι μια ταινία για την αξία της παιδείας για όλες τις φυλές και ενάντια σε κάθε διάκριση. Αφορά τους πάντες: μαθητές, δασκάλους, γονείς, παιδιά. Οταν θέλεις να μάθεις περισσότερα πράγματα και να τα συζητήσεις, ζεις σ' έναν καλύτερο κόσμο. Είναι ο νόμος ο δικός μου στο σινεμά και στη ζωή, και ελάχιστη σημασία έχει το ότι είμαι Αφροαμερικανός: είναι ένας κανόνας που ισχύει για όλους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Προχτές
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Προχτές
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!