LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα οκτώ βιβλία με ασύλληπτα ρεκόρ

Από το μεγαλύτερο και το μικρότερο μέχρι το ακριβότερο στον κόσμο

Δημοσίευση 11/2/2016 | 00:26

Τα οκτώ βιβλία με ασύλληπτα ρεκόρ

Μπορεί πλέον να διαβάζουμε κυρίως κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά για την πρωτοκαθεδρία θα την έχουν πάντα στη συνείδηση μας τα έντυπα.
Βιβλία που σπάνε ρεκόρ, διατηρούν χαρακτήρα και αξία που η τεχνολογία δύσκολα θα φτάσει.
Το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. 


Η Βίβλος κατέχει την πρώτη θέση  αδιαφιλονίκητα, με υπολογισμένες πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων αντιτύπων. Έχει μεταφραστεί ολόκληρη σε 394 γλώσσες, ενώ τμήματά της σε 2123 (!).

Μυθιστόρημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις


200 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πουληθεί από την «Ιστορία δύο πόλεων» του Charles Dickens που τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1859 δίνοντάς του την πρώτη θέση στην κατηγορία των μυθιστορημάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ακολουθεί το σύγχρονο «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρί» που ξεπέρασε τα 100,000,000 πουλημένα αντίτυπα, ενώ το μαγικό νούμερο των 450 εκατομμυρίων αντιτύπων έχει δει ο περίφημος Harry Potter, πρόκειται όμως για ολόκληρη σειρά. 

Το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου


Σύμφωνα με το Forbes, το ακριβότερο βιβλίο στον κόσμο έχει πουληθεί το 1994 στον μεγιστάνα Bill Gates  για το ποσό των 30.8 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σημερινή αναλογία των χρημάτων που δόθηκαν από τον Gates για το Codex Leicester, ένα χειρόγραφο σημειωματάριο με σκέψεις και μελέτες για τα υδραυλικά συστήματα,  αγγίζει τα 50 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι έχει γραφτεί μεταξύ του 1506 και 1510 και είναι ένα από τα 20 χειρόγραφα σημειωματάρια του καλλιτέχνη που έχουν σωθεί και φυσικά γραμμένο στη γνωστή κωδικοποιημένη μορφή από τα δεξιά στα αριστερά που τόσο αγαπούσε να χρησιμοποιεί. 

Πολυτιμότερο βιβλίο στον κόσμο


Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου θεωρείται το πολυτιμότερο βιβλίο που έχει τυπωθεί ποτέ. Με αυτή ο Γουτεμβέργιος έφερε την επανάσταση στην τυπογραφία, δημιουργώντας το πρώτο μαζικά παραγόμενο βιβλίο στην ιστορία. Από τα 180 αντίτυπα που τυπώθηκαν αρχικά, τα 49 βρίσκονται σήμερα φυλαγμένα σε διάφορες συλλογές μουσείων και ιδρυμάτων. Μόνο τα 21 από αυτά είναι ολοκληρωμένα και φυσικά αν ποτέ κάποιο έβγαινε προς πώληση, η αξία θα ήταν αστρονομική. 

Το μεγαλύτερο, σε μέγεθος, βιβλίο στον κόσμο. 






Μια κατηγορία μόνο του, το μεγαλύτερο σε μέγεθος βιβλίο στον κόσμ δεν είναι ακριβώς βιβλίο....
Πρόκειται για 729 πέτρινες πλάκες που καταγράφουν τις βασικές αρχές του Βουδισμού, με 1 ½ μέτρο ύψος και στεγασμένες μέσα σε έναν ξεχωριστό «ναό» η κάθε μια τους, παίρνοντας το ρόλο της φρουράς του Βουδιστικού ναού Kuthodaw στους πρόποδες του βουνού Mandalay. Η συγγραφή του «βιβλίου» τελείωσε το 1860 και η πέτρινες «σελίδες» ήταν στολισμένες με πολύτιμους λίθους, ενώ τα χαραγμένα γράμματα ήταν περασμένα με χρυσό μελάνι. Η εισβολή των Βρετανικών δυνάμεων το 1880 εξαφάνισε και πέτρες και μελάνι… 

Το μεγαλύτερο, σε σελίδες, βιβλίο στον κόσμο. 


Γράφτηκε το 17ο αιώνα από τη Madeleine de Scudery και ο πρωτότυπος τίτλος του είναι “Artamene, ou le Grand Cyrus”. Οι 10 τόμοι που περιέχουν το ρομαντικό αυτό μυθιστόρημα έχουν 10,000 σελίδες γεμάτες με 2,1 εκατομμύρια λέξεις. Κουράγιο…


Το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο


Και να το κρατάς στα χέρια σου δεν θα καταφέρεις να το διαβάσεις. Όχι, δεν θα φταίνε τα μάτια σου και μην αρχίσεις να κοιτάς με απόγνωση την ημερομηνία γέννησης στην ταυτότητα. Τα χρόνια δεν φταίνε σε κάτι. Μάλλον το μέγεθος του “Teeny Ted from Turnip Town” του Malcom Douglas Chaplin, που τυπώθηκε με τη χρήση κρυσταλλικής σιλικόνης και έχει πλάτος ίσο με αυτό μιας τρίχας από τα μαλλιά σου. Επόμενο είναι για να το διαβάσεις να χρειάζεσαι ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και μια καλή οθόνη για μεγαλύτερη άνεση. 

Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ


Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ είναι το βιβλίο των ψαλμών μεταφρασμένο σε Αγγλικό μέτρο. Το βιβλίο τυπώθηκε από τους πρώτους σχισματικούς που έφτασαν στη Μασαχουσέτη έχοντας ταξιδέψει με το θρυλικό Mayflower από τη Μεγάλη  Βρετανία. Από τα 1700 αντίτυπα που βγήκαν από το τυπογραφείο, μόλις 11 έχουν παραμείνει ακέραια έως σήμερα, με ένα εξ αυτών να γίνει το 2013 το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου, ξεπερνώντας τα 14 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία. 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση