SANTA BABY ΣΧΕΣΕΙΣ

Να χωρίσεις ή όχι τα Χριστούγεννα; Τι λένε οι ψυχολόγοι

Το θέμα είναι το πώς
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΔΕΚ 02, 2022
Να χωρίσεις ή όχι τα Χριστούγεννα; Τι λένε οι ψυχολόγοι
Pixabay

Τι προτείνουν οι ειδικοί - Ο Limor Gottlieb, ερευνητής σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Brunel και ιδρυτής του προγράμματος καθοδήγησης Love Evolved, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά και τις προυποθεσεις κάτω από τις οποίες είναι Οκ να πεις το αντίο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο χωρισμός αυτή την εποχή του χρόνου δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι καταστροφικός, αλλά σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι χωρισμοί ούτως ή άλλως... δεν είναι τόσο καταστροφικοί όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Εάν δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες σας, θα πρέπει να σκεφτείτε πως ένας χωρισμός σημαίνει πως δεν χάνετε πλέον ο ένας τον χρόνο του άλλου όταν είστε ασυμβίβαστοι και επιτρέπετε ο ένας στον άλλον να προχωρήσει».

Οι ειδικοί μας προτείνουν η καλύτερη προσέγγιση είναι να αναλάβετε την ευθύνη μόνοι σας χωρίς να κατηγορείτε τον σύντροφό σας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να χωρίσετε με κάποιον είναι αυτοπροσώπως και να αφαιρέσετε τη «γλώσσα ευθυνών», όπως «με έκανες να νιώσω έτσι» ή «έκανες αυτό το λάθος». Αντ' αυτού, γυρίστε το για να πείτε: «Αισθάνομαι έτσι για τη σχέση μας» και εξηγήστε γιατί θέλετε να χωρίσετε. Αποφύγετε το κλισέ του «Δεν φταις εσύ, φταίω εγώ», αλλά έχε τα στοιχεία διαθέσιμα για το πώς νιώθεις για τη σχέση και γιατί δεν λειτουργεί πια για σένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άμεση επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, λέει ο Gottlieb. «Πρέπει να είσαι πολύ σαφής και ειλικρινής σχετικά με την απόφασή σου και τους λόγους χωρισμού σου», λέει.

«Με το να είστε ειλικρινείς, δείχνετε ότι έχετε σεβασμό για το άτομο και θα το βοηθήσετε να το κλείσετε. Αποφύγετε να είστε ασαφείς και να δίνετε ψεύτικες ελπίδες. Αναλάβετε την ευθύνη για την απόφασή σας».

Είναι επίσης σημαντικό να μην κάνετε τον χωρισμό αποκλειστικά για εσάς. «Να είστε αρκετά ευγενικοί να ακούσετε τον άλλον και αφήστε τον να κάνει ερωτήσεις», λένε οι ειδικοί.

H Ellen Tang, relationship expert λέει ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας να είσαι αξιοπρεπής και να σεβαστείς κι εσένα και τον άλλον.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να υποβάλετε στον σύντροφό σας μια πρόταση να «διορθώσει» τη σχέση και να την «κάνει ξανά καλύτερη», λέει. Δεν χρειάζεται να «αλλάξετε» για να πετύχετε μια σχέση. Είναι πολύ καλύτερο να περάσετε μια σύντομη κρίση πόνου τώρα και να το ξεπεράσετε αντί να παρατείνετε το αναπόφευκτο».

«Όταν μια σχέση έχει διαρκέσει πολλά χρόνια, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η "προκατάληψη του κόστους που δαπανήθηκε". Αυτή είναι όταν εμείς - ή ο σύντροφός μας - εξετάζουμε πόσο χρόνο και ενέργεια έχουμε αφιερώσει στη σχέση, υπονοώντας ότι πρέπει να την κάνουμε να λειτουργήσει", λέει. «Αλλά αν έχετε ήδη αφιερώσει πέντε ή 10 χρόνια σε αυτή τη σχέση, είναι πολύ απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο, οπότε γιατί να βυθίσετε ακόμη περισσότερο κόστος σε αυτήν όταν ξέρετε ότι δεν είναι σωστό για εσάς;»

Όταν πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα του χωρισμού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να το κάνεις νωρίτερα παρά αργότερα.

«Αν ξέρεις ότι η σχέση δεν είναι σωστή, τότε γιατί να περιμένεις μέχρι τα Χριστούγεννα ή τα γενέθλιά τους ή οτιδήποτε άλλο, γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι πιο επώδυνο μακροπρόθεσμα όταν κοιτάζουν πίσω σε φωτογραφίες και σκέφτονται: «Ήθελε να με αφήσει τότε;».

«Ακούστε τα σήματα που δίνει το σώμα σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε για τη σχέση σας. Ενστικτωδώς θα καταλάβεις αν αισθάνεσαι λάθος».

Προτείνει επίσης να επιλέξετε ένα ουδέτερο έδαφος για τον χωρισμό και να βεβαιωθείτε ότι είναι ιδιωτικό, ώστε να μην «κάνετε σκηνή». 

Και μετά; Mετά σιωπή.

«Αυτό επιτρέπει στο άτομο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να προχωρήσει. Είναι τόσο σημαντικό να μην αφήσετε τον φόβο να εμποδίσει όσα θέλετε να κάνετε επειδή σώνει και ντε είναι Χριστούγεννα – σύμφωνα με έρευνες, θα κάνετε τη χάρη τόσο σε εσάς όσο και στον σύντροφό σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
14 / position1: 456 / position2: 1039
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb