E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 δίσκοι βινυλίου που σήμερα κοστίζουν μια περιουσία

Ένας φανατικός συλλέκτης θα πλήρωνε όσο-όσο για να τους αποκτήσει!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 17/8/2022 | 12:21

10 δίσκοι βινυλίου που σήμερα κοστίζουν μια περιουσία
Pinterest

Ο κόσμος των συλλεκτών βινυλίου είναι ένας κόσμος διαφορετικός από τον υπόλοιπο, με το απεριόριστο πάθος ορισμένων για τους δίσκους και τις πωλήσεις σε δημοπρασίες.

Πράγματι, η τιμή των συλλεκτικών δίσκων βινυλίου εξαρτάται από την αγορά. Κάποιος αξιολογεί την ηλικία του αντίτυπου του άλμπουμ, τη σπανιότητά του, την κατάστασή του και τη ζήτησή του σε σύγκριση με την προσφορά πριν ορίσει μια τιμή.

Οι πιο έμπειροι συλλέκτες είναι σε επιφυλακή ακόμη και για τα παραμικρά λάθη στο πάτημα, την εκτύπωση ή την κάθε ιστορία που κάνει τον δίσκο μοναδικό. Οι τιμές μπορεί να είναι υπερβολικές!

Το ρεκόρ για το πιο ακριβό άλμπουμ στον κόσμο κατέχει λοιπόν η Wu Tang Clan, για ένα αντίγραφο του Once Upon a Time in Shaolin, το οποίο πουλήθηκε για $2.400.000! Ωστόσο, το συγκρότημα hip-hop της Νέας Υόρκης έκανε μια μικρή απάτη: το άλμπουμ κατασκευάστηκε για ένα μόνο αντίτυπο και το συμβόλαιο πώλησης όριζε ότι ο αγοραστής δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό του πριν από 100 χρόνια!

Εκτός από αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση, το βραβείο πηγαίνει στο πρώτο αντίτυπο του White Album των Beatles που έχει βγει ποτέ. Αυτό ανήκε στον Ringo Starr και βρήκε αγοραστή για το ασήμαντο ποσό των 800.000 δολαρίων.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε αυτά τα ... στρατοσφαιρικά ποσά, μερικά πιο κοινά άλμπουμ μπορεί να έχουν μια αρκετά αξιοσέβαστη αξία. Εδώ είναι μια λίστα από αυτά, κατά αύξουσα σειρά της τιμής!

David Bowie - Diamond Dogs (1973) -> 3.900 $

Η αρχική έκδοση αυτού του άλμπουμ έχει αποσυρθεί από την αγορά. Πράγματι, ο Bowie στο οπισθόφυλλο έδειξε τα... ιδιωτικά του μέρη! Παρά την απόφαση της ετικέτας να διορθώσει την κατάσταση, ορισμένοι υπάλληλοι κράτησαν ένα αντίτυπο του πρωτοτύπου.

The Beatles - Please, Please Me (1963) -> 4.600$

Το πρώτο άλμπουμ των Beatles κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου 1963 στη Μεγάλη Βρετανία. Υπήρχαν πολλά αντίτυπα, αλλά το πρώτο άξιζε το βάρος του σε χρυσό. Αναγνωρίζεται από τα χρυσά γράμματα σε μαύρο φόντο στο αυτοκόλλητο του (η ετικέτα στον δίσκο). Η μονοφωνική έκδοση μπορεί να αγοραστεί για μερικές εκατοντάδες ευρώ, ενώ η στερεοφωνική έκδοση σε καλή κατάσταση μπορεί να φτάσει τα 4.600 δολάρια!

Bruce Springsteen - Spirit in the Night (1973) -> 5.000$ (κατά προσέγγιση)

Αυτό το single από το "Boss" είναι εξαιρετικά σπάνιο. Θα είχε υπολογιστεί από τον συλλέκτη John Marshallof του MoneyMusic.com στα 5.000 δολάρια.

Sex Pistols - God Save The Queen / No Feelings (1977) -> 9.400$

Το πρώτο single του μυθικού αγγλικού πανκ συγκροτήματος Sex Pistols κυκλοφόρησε το 1977 από την A&M Records. Μόνο 6 ημέρες μετά την παραγωγή 25.000 αντιτύπων, οι Sex Pistols απολύθηκαν από το label για κακή συμπεριφορά. Τα 25.000 αντίτυπα καταστράφηκαν αμέσως, ωστόσο, 9 έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα κοστίζουν 9.400 δολάρια!

Hank Mobley - Blue Note 1568 (1957) -> 11.000$

Υπάρχουν μεταξύ 300 και 1.000 αντίτυπα αυτού του άλμπουμ, που πρωτοτυπώθηκε το 1957. Μια μικρή λεπτομέρεια κάνει αυτούς τους δίσκους βινυλίου πιο σπάνιους από τους άλλους από τη μυθική δισκογραφική Blue Note. Κατά το πρώτο πάτημα, τα εργοστάσια ξέμειναν από αυτοκόλλητα. Έτσι, σε ορισμένα από αυτά, η διεύθυνση του Blue Note αναγράφεται "47 West 63rd New York 23" αντί για "47 West 63rd NYC". Ένα άλμπουμ με τη σωστή διεύθυνση πουλήθηκε για πάνω από 11.000 $ στο eBay το 2015. Η έκδοση με τη λάθος διεύθυνση πρέπει να αξίζει ακόμα περισσότερο!

The Beatles - The White Album (1968) -> πάνω από 10.000$

Παρακαλώ δώσε προσοχή στον σειριακό αριθμό αυτού του άλμπουμ. Ένας αριθμός που ξεκινά με "A00000", που υπάρχει στα 100 πρώτα αντίτυπα, μπορεί να κάνει την αξία του άλμπουμ να ανέβει τρομακτικά, μέχρι και ... διάβασες σίγουρα την εισαγωγή του άρθρου;

The Rolling Stones - Street Fighting Man / No Expectations (1968) -> 18.000$

Αυτού του single του 1968, του οποίου το εξώφυλλο απεικονίζει την αστυνομική βία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών του Σικάγο τη χρονιά που κυκλοφόρησε, διακόπηκε η παραγωγή του. Η εταιρεία θεώρησε την εικόνα πολύ αμφιλεγόμενη και αποφάσισε να την αλλάξει. Υπάρχουν λιγότερα από 20 αντίτυπα παγκοσμίως, λοιπόν.

Frank Wilson - Do I Love You? (Indeed I Do) (Demo, 1965) -> 35.000$

Αυτό το single που δημοσιεύτηκε το 1965 με το label της Soul, θυγατρικής της Motown, είναι το μοναδικό single του Wilson για τη Motown. Είναι επίσης ένα συλλεκτικό αντικείμενο για τους λάτρεις του βινυλίου. Παράχθηκαν μόνο 250 demo σε 45 RPM. Ωστόσο, ο Wilson αποφάσισε αργότερα ότι θα αφοσιωθεί στην παραγωγή μουσικής αντί στο τραγούδι, και ο ιδρυτής του Motown, Berry Gordy, δεν βρήκε τα φωνητικά μέρη που του αρέσουν στο τραγούδι. Τα demos καταστράφηκαν. Φήμες λένε ότι ο Berry Gordy είναι ο ιδιοκτήτης ενός από αυτά.

Bob Dylan - The Freewheelin' Bob Dylan (1963) -> 35.000$

Λίγο πριν την κυκλοφορία του, ο Dylan και η δισκογραφική του αποφάσισαν να αντικαταστήσουν 4 τραγούδια από το The Freewheelin' Bob Dylan με 4 πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις. Ωστόσο, ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο συμπίεσης χρησιμοποίησε κατά λάθος τις 4 πρωτότυπες ηχογραφήσεις για να φτιάξει έναν αριθμό άλμπουμ που είναι ακόμα άγνωστα σήμερα. Στερεοφωνικό και μονοφωνικό σε συνδυασμό, υπάρχουν λιγότερα από σαράντα αντίγραφα του άλμπουμ που περιέχει το ... σφάλμα. Ένα αντίγραφο σε καλή κατάσταση μπορεί να αγοραστεί για περισσότερα από 35.000 $.

The Beatles - Yesterday and Today (1966) -> 43.000 $

Υπάρχει μια ιστορία για αυτό το απαίσιο εξώφυλλο. Τα 4 boys in the wind ήταν αρκετά δυσαρεστημένα με τον τρόπο που η δισκογραφική τους αντιμετώπισε τις αμερικανικές εκδόσεις των άλμπουμ τους. Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον ζοφερό και ανησυχητικό, είναι μια υπέροχη μαρτυρία του καυστικού χιούμορ που διέθετε η μπάντα. Η ετικέτα Capitol έσπευσε να ανακαλέσει τα 750.000 αντίτυπα που είχαν αρχικά πωληθεί για να τα καλύψει με μια πιο κατάλληλη φωτογραφία. Μόνο που οι θαυμαστές άκουσαν για αυτό το λάθος και διασκέδασαν βγάζοντας στη φόρα την ιστορία, στη συνέχεια. Η αρχική έκδοση μπορεί να πωληθεί έως και 43.000 $. Ένα αντίγραφο με τη φωτογραφία ακόμα κολλημένη μπορεί επίσης να είναι αρκετά ακριβό. Στη συνέχεια, η τιμή εξαρτάται από την ποιότητα του δίσκου. Αλλά ακόμη και ένα αντίτυπο που έχει μεταχειριστεί βάναυσα μπορεί να πωληθεί με 100 $.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι