LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η έρευνα του FBI για το πιο παρεξηγημένο τραγούδι στην ιστορία

18 μήνες το άκουγαν ξανά και ξανά, σε διαφορετικές συχνότητες και ταχύτητες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 6/4/2022 | 00:13

Η έρευνα του FBI για το πιο παρεξηγημένο τραγούδι στην ιστορία
@theguardian.com

To FBI έχει μπλέξει τον εαυτό του σε πολλές υποθέσεις που μάλλον δεν το αφορούσαν. Υπήρξε μια εποχή που οτιδήποτε βρισκόταν «έξω από το κουτί» μπορούσε να φτάσει στα αυτιά του J. Edgar Hoover και να γίνει αμέσως αντικείμενο έρευνας. Η μουσική, που τότε περνούσε την περίοδο της δικής της επανάστασης, δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση.

Αν τότε οι νέοι αγαπούσαν κάτι περισσότερο από όσο μπορούσαν να καταλάβουν οι μεγαλύτεροι, τότε μετατρέπονταν σε εικονοκλάστες και άρχιζαν να εξάπτουν την περιέργεια της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Έτσι το πασίγνωστο τραγούδι «Louie, Louie» από τους The Kingsmen, έγινε αντικείμενο μιας 18μηνηες επίσημης έρευνας, όπου το FBI προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τους στίχους του για να δει αν περνούσε μηνύματα. Κι έτσι έγινε το πιο παρεξηγημένο τραγούδι στην ιστορία.

Το ριφ της κιθάρας είναι ένα από τα πιο απλά της εποχής και οι περισσότεροι τότε μπορούσαν να το αναπαράγουν χωρίς πολλή δυσκολία. Η εκδοχή του Richard Berry το 1955 ήταν πιο εύκολη για το αυτί. Όμως ο garage ήχος των Kingsmen το 1963, ήταν αρκετός για να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε αυτή την εκδοχή, το συγκρότημα επέλεξε να πει τους στίχους με ένα… μεθυσμένο στυλ, κάτι που τους έκανε ελαφρώς ακατανόητους. Για το FBI τότε, οτιδήποτε δεν ήταν άμεσα κατανοητό, ήταν δημόσιος κίνδυνος. Μια διαφορετική κουλτούρα ήταν στα σκαριά και η παλιά τάξη προσπαθούσε μέσω του Hoover να κρατήσει τα κεκτημένα της. Νόμιζαν λοιπόν πως κάτι κρυβόταν στο τραγούδι που οι ίδιοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν, αλλά οι νέοι ήξεραν τι σημαίνει.

Οι επιστολές γονέων έφτασαν στα γραφεία της υπηρεσίας, με τον Hoover να δίνει διαταγή στους πράκτορες να ακούσουν το τραγούδι ξανά και ξανά για 18 μήνες σε διαφορετικές συχνότητες και ταχύτητες. Μάλλον αυτό θα είχαν στο μυαλό τους οι συγκεκριμένοι πράκτορες όταν αποφάσισαν να ενταχθούν στην υπηρεσία.

Δεν έμειναν βέβαια εκεί, αφού ένας πράκτορας ακολούθησε το συγκρότημα στην περιοδεία του μπας και βρει κάτι ύποπτο, ώστε να το ταιριάξει με τους «κρυπτογραφημένους στίχους». Πέρασαν 18 μήνες και το συμπέρασμα του FBI ήταν πως «δεν είχαν ιδέα τι ήθελαν να πουν». Εντωμεταξύ το τραγούδι είχε γίνει επιτυχία, όντας στην κορυφή για δυο καλοκαίρια, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε.

Κανένας όμως δεν έψαξα πραγματικά. Το τραγούδι ήταν του Richard Berry, με τους στίχους να βασίζονται σε ένα latin τραγούδι με τίτλο «El Loco Cha Cha». Ο Berry όμως είχε πουλήσει για 750 δολάρια τα δικαιώματα, ώστε να αγοράσει ένα δαχτυλίδι αρραβώνων.

Η διασκευή των Kingsmen μάλλον απλά έτυχε να γίνει με αυτόν τον τρόπο και δεν ήταν προσχεδιασμένη. Είχαν χρήματα μόνο για μια ώρα στο στούντιο και το «Louie, Louie» ηχογραφήθηκε με τη μια, χωρίς επαναλήψεις και διορθώσεις. Ο ντραμέρ φωνάζει «f***» όταν του πέφτει η μπαγκέτα, ενώ ο τραγουδιστής Jack Ely σε κάποιο σημείο μπαίνει πιο γρήγορα απ’ όσο έπρεπε.

Ο Ely εξηγώντας γιατί οι στίχοι είναι δυσνόητοι, εξήγησε ότι «περισσότερο ούρλιαζα παρά τραγουδούσα, για τι προσπαθούσα να ακούσω τον εαυτό μου πάνω από τα όργανα». Επίσης είχε ένα ορθοδοντικό επιστόμιο, που εκείνη την εποχή έμοιαζε σιδηροδρομική γραμμή. Όλο αυτό τους κόστισε 50 δολάρια.

Το FBI λοιπόν άκουγε αυτή την εκδοχή, δεν άκουσε ποτέ την πρώτη και δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει ποτέ τον Ely για τον λόγο που τραγούδησε έτσι. Τους έφταναν μόνο μερικές καταγγελίες, οι φήμες και τα υπονοούμενα σαν στοιχεία. Ευτυχώς το τραγούδι δεν απαγορεύτηκε όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις, αλλά μάλλον δεν έχει υπάρξει μακροβιότερη έρευνα και πιο παρεξηγημένο τραγούδι από αυτό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Χτες
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Χτες
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!