ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς ορίζεται ένα Pangender άτομο;

Τι σημαίνει για την σeξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου του;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πώς ορίζεται ένα Pangender άτομο;
Photo via Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ξεκινήσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Οι όροι pangender και pansεxual είναι τελείως διαφορετικοί. Παρόλο που μπορεί να ακούγονται παρόμοιοι, ο όρος pangender αφορά μια ταυτότητα φύλου, ενώ ο όρος pansεxual αφορά έναν συγκεκριμένο σeξουαλικό προσανατολισμό.

Ο όρος pangender χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που "αισθάνεται άνετα με διαφορετικά είδη ταυτοτήτων φύλου", εξηγεί η Katie Lasson, σεξολόγος από το Peaches and Scream. Αυτό σημαίνει, ότι το άτομο που ορίζεται έτσι, ταυτίζεται με κάθε ταυτότητα φύλου που είναι γνωστή σε αυτό, όπως τρανς, άνδρας, non binary, και πολλά άλλα, όλα μαζί όμως, ταυτόχρονα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως και όλες οι άλλες ταυτότητες φύλου, ένα άτομο pangender μπορεί να επιλέξει να εναλλάσσεται μεταξύ των ταυτοτήτων με την πάροδο του χρόνου ή απλώς να ταυτίζεται με μια ταυτότητα που καλύπτει τα πάντα, όπως είναι η «pangender» ταυτότητα, για το υπόλοιπο της ζωής του.

Παρόλο που και οι δύο περιέχουν την πρόθεση "pan", οι όροι pansεxual και pangender βρίσκονται σε δύο εντελώς διαφορετικά φάσματα. Η πανσeξουαλική ορολογία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον σeξουαλικό προσανατολισμό κάποιου, ενώ ο όρος pangender χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ταυτότητα φύλου κάποιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη επανάληψη: Ο σeξουαλικός προσανατολισμός είναι αυτό που σας ελκύει (ή δεν σας αρέσει) σeξουαλικά και συναισθηματικά. Μερικά παραδείγματα σeξουαλικού προσανατολισμού περιλαμβάνουν ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, ασeξουαλικούς και άλλους τύπους ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, η ταυτότητα φύλου είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζετε την εσωτερική αίσθηση του εαυτού σας. Είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που μπορείτε να αποφασίσετε με βάση αυτό που γνωρίζετε ότι είναι αληθινό για τον εαυτό σας. Μερικά παραδείγματα ταυτότητας φύλου περιλαμβάνουν τους ότους γυναίκες, άνδρες, τρανς, non binary κ.λπ.

Όσον αφορά τον ακριβή ορισμό, o pansexual είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «κάποιον που έλκεται από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη σeξουαλική του ταυτότητα ή την ταυτότητα φύλου του», λέει η ειδικός σχέσεων Tarra Bates-Duford. Κάποιος που ορίζεται ως pangender μπορεί επίσης να είναι πανσeξουαλικός, αλλά αυτά δεν πάνε χέρι-χέρι απαραίτητα.

Στην ίδια γραμμή με τον όρο pangender είναι και ο όρος agender, και συχνά συγχέονται το ένα με το άλλο. Ωστόσο, το agander είναι το εντελώς αντίθετο από το pangender - που σημαίνει ότι κάποιος που προσδιορίζεται ως agender δεν ταυτίζεται με κάποιο συγκεκριμένο φύλο. Κάποιος που είναι agender θα απορρίψει την έννοια του non binary, όπως και το ότι υπάρχουν μόνο δύο ταυτότητες φύλου.

Πώς μοιάζει η ταυτοποίηση ως pangender

Όπως και άλλα φύλα, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιορίσετε κάποιον που φαίνεται pangender μόνο από τη φυσική του εμφάνιση. Επίσης, είναι λίγο αδιάκριτο να ρωτήσετε κάποιον για τη σeξουαλικότητα ή το φύλο του, καθώς είναι προσωπική του επιλογή να μιλήσει σε όποιον θέλει για αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, μπορείτε και πρέπει πάντα να ζητάτε από ένα άτομο τις αντωνυμίες με τις οποίες αποκαλείται, όταν το συναντάτε για πρώτη φορά, επειδή αυτό δείχνει σεβασμό για την ταυτότητα του, προάγει την αλληλεγγύη και εμποδίζει το άτομο να αισθανθεί οποιαδήποτε συναισθηματική δυσφορία.

Σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είστε pangender

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύνολο σημαδιών για την επιβεβαίωση ή τον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου ή του σeξουαλικού προσανατολισμού στους ανθρώπους, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ταυτίζεστε ως pangender ή όχι:

  • Ταυτίζεστε με πολλά διαφορετικά φύλα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάθε ταυτότητα φύλου στο φάσμα της, ακόμη και τις άγνωστες. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα όριο στα φύλα με τα οποία ταυτίζεστε.
  • Πιστεύετε ότι είστε όλα τα φύλα που γνωρίζετε ότι υπάρχουν. Μπορείτε να ταυτιστείτε με το αρσενικό, το θηλυκό, το cisgender (που σημαίνει ότι ταυτίζεστε με το φύλο με το οποίο γεννηθήκατε), το transgender (που σημαίνει ότι δεν ταυτίζεστε με το φύλο που σας έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση), το agender (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζετε ότι έχετε κάποιο συγκεκριμένο φύλο), και πολλά πολλά άλλα.
  • Νιώθετε άνετα να σας χαρακτηρίζουν σε όλο το φάσμα της ταυτότητας φύλου, επειδή δεν είναι ασπρόμαυρο για εσάς. Βασικά, δε νιώθετε άνετα να τοποθετηθείτε σε μια κατηγορία, γιατί ξέρετε ότι αυτό δεν είναι μέρος της ταυτότητάς σας.

Πώς να είστε περήφανοι pangender

Ομοίως με άλλες σeξουαλικές σχέσεις και ταυτότητες φύλου, το pangender έχει τη δική του σημαία. Η σημαία του, αποτελείται από οκτώ ρίγες, με τρία χρώματα να επαναλαμβάνονται δύο φορές. Σύμφωνα με το pangender.net, τα χρώματα είναι πολύ έντονα ώστε να αντιπροσωπεύουν την πολλαπλότητα των φύλων.

Το κίτρινο αντιπροσωπεύει όλα τα φύλα που δεν σχετίζονται με το θηλυκό και το αρσενικό, το ανοιχτό κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη μετάβαση στα φύλα που σχετίζονται με το θηλυκό και το αρσενικό, το ανοιχτό ροζ χρώμα αντιπροσωπεύει το συνδυασμό θηλυκού και αρσενικού και το λευκό χρώμα, αντιπροσωπεύει το μείγμα όλων αυτών των φύλων. Επιπλέον, τα pangender άτομα έχουν ένα σύμβολο που είναι το αρσενικό και το θηλυκό σύμβολο μαζί, με μια γραμμή που διασχίζει τους κύκλους που ενώνονται.

Όσοι είναι pangender έχουν επίσης μια αποκλειστική ημέρα υπερηφάνειας, που γιορτάζουν στις 19 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
12 / position1: 642 / position2: 1269
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb