LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ιστορίες πίσω από τα 10 πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Σίγουρα τα ξέρετε, αλλά δεν ξέρετε την ιστορία τους

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/12/2021 | 08:48

Οι ιστορίες πίσω από τα 10 πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Έχουμε ήδη αρχίσει να ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σίγουρα μετά από αυτό το άρθρο, κάποιο από τα κάτωθι θα κολλήσει στο μυαλό σας για την υπόλοιπη ημέρα. Σίγουρα τα ξέρετε, αλλά δεν ξέρετε την ιστορία τους...

WHITE CHRISTMAS

Ο Irving Berlin ήξερε ότι είχε μόλις γράψει ένα διαχρονικό τραγούδι με το που άφησε κάτω το μολύβι του - μάλιστα είπε: "Μόλις έγραψα το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει ποτέ. Διάολε, μόλις έγραψα το καλύτερο τραγούδι οποιουδήποτε γράφτηκε ποτέ!" Ο Bing Crosby το τραγούδησε στη ραδιοφωνική του εκπομπή το 1941 και το ηχογράφησε το 1942. Ήταν το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις σε οποιαδήποτε μουσική κατηγορία μέχρι που τη θέση κατέλαβε η βερσιον του Elton John του "Candle in the Wind" για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1998.

SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN

Η παλαιότερη γνωστή βερσιόν αυτού του τραγουδιού ήταν τον Νοέμβριο του 1934 σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ήταν μια άμεση επιτυχία - πούλησε 100.000 αντίγραφα παρτιτούρας την επόμενη κιόλας μέρα και περισσότερα από 400.000 μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι τραγουδοποιοί John Frederick Coots και Haven Gillespie κάθισαν σε ένα βαγόνι τρένου και έγραψαν το τραγούδι στο πίσω μέρος ενός φακέλου.

SLEIGH RIDE

Έχουν περάσει 60+ χρόνια από τότε που ο Leroy Anderson έγραψε το "Sleigh Ride", ωστόσο παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το τραγούδι έχει ονομαστεί το πιο δημοφιλές κομμάτι χριστουγεννιάτικης μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο μεταξύ 2009 και 2012, και ξανά το 2015 από την Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό δεδομένου ότι τα Χριστούγεννα δεν αναφέρονται καν στους στίχους!

Άκουσε τον Arion Christmas εδώ

Σύμφωνα με το LeroyAndersonFoundation.org, "Ο Leroy δεν είχε σκοπό να γράψει ένα χριστουγεννιάτικο κομμάτι όταν έγραψε το τραγούδι! Οι προθέσεις του ήταν να μεταδώσει ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο μέσα από τις εικόνες μιας βόλτας με έλκηθρο, με τον τρόπο που έκανε ο Μότσαρτ με το ομώνυμο κομμάτι του. Παρόλα αυτά, το να τραγουδάς το "Sleigh Ride" -όπως ακριβώς το ψήσιμο των χριστουγεννιάτικων μπισκότων και άλλων εορταστικών παραδόσεων- έχει γίνει συνώνυμο με τη διάδοση ευθυμίας".

Η έμπνευση για το τραγούδι δεν προέκυψε καν τον χειμώνα. Ήταν κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και ξηρασίας του Ιουλίου, ενώ ο Leroy εργαζόταν στην αυλή του εξοχικού του στο Κονέκτικατ, που του ήρθε η ιδέα.

RUDOLPH THE RED NOSED REINDEER

To "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" , ήταν ένα διαφημιστικό τραγουδάκι - δημιουργήθηκε από έναν υπάλληλο του Montgomery Ward το 1939, για την εταιρεία. Το τωρινό τραγούδι πάτησε πάνω στον "χαρακτήρα" του Rudolph από τον Johnny Marks, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όπως τα "I Heard the Bells on Christmas Day", "Rockin' Around the Christmas Tree" και "A Holly Jolly Christmas". Η βερσιόν του Gene Autry του 1949 είναι πιθανώς αυτή που γνωρίζετε και αγαπάτε. 

FROSTY THE SNOWMAN

Το "Frosty the Snowman" γράφτηκε λίγο πολύ για να αξιοποιήσει την επιτυχία του Rudolph του Gene Autry (κυκλοφόρησε μόλις μια σεζόν αργότερα). Πήγε καλά σε πωλήσεις περισσότερο γιατί είχε το hype του προηγούμενου χιτ!

HAVE YOURSELF A MERRY LITTLE CHRISTMAS

Το "Have Yourself a Merry Little Christmas" εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μιούζικαλ της Judy Garland Meet Me In St. Louis! Αλλά οι στίχοι ήταν κάπως καταθλιπτικοί: περιελάμβαναν, "Have yourself a Merry Little Christmas, it may be your last". Οι στίχοι έχουν αλλάξει με τα χρόνια - ο Dean Martin ξανάγραψε αυτόν τον τελευταίο στίχο για το άλμπουμ του Frank Sinatra "A Jolly Christmas", και αυτή είναι η εκδοχή που πιθανότατα γνωρίζουμε καλύτερα: "Hang a shining star upon the highest bough".

THE CHRISTMAS SONG

Τα λόγια στο τραγούδι είναι τόσο υποβλητικά του χειμώνα, που θα υποθέτετε ότι γράφτηκαν από κάποιον που στεκόταν πάνω από μια κούπα κακάο δίπλα σε ένα τζάκι ή κάτι τέτοιο. Αλλά όχι - γράφτηκε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα στην Καλιφόρνια. Ο Mel Torme έφυγε από το σπίτι του φίλου του Robert Wells, όπου ο Wells προσπαθούσε να γράψει ένα τραγούδι για ταινία. Είχε γράψει ένα σωρό χειμωνιάτικες εικόνες, "Κάστανα ψήνονται... Κάλαντα γιορτής... Άνθρωποι ντυμένοι σαν Εσκιμώοι", γιατί προσπαθούσε να σκεφτεί κάτι... δροσερό μέσα στην απόλυτη ζέστη. Ο Mel σκέφτηκε ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα για ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, έτσι οι δυο τους ξεπέταξαν ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Χριστουγέννων σε 40 λεπτά.

WE WISH YOU A MERRY CHRISTMAS

Ελάχιστα είναι γνωστά για την προέλευση αυτού του τραγουδιού, που συνήθως θεωρείται ένα παραδοσιακό τραγούδι - ένα από τα οποία τα ονόμαζαν drinking songs - ξέρετε αυτά που έλεγαν στα καπηλειά τρωγοπίνοντας – σίγουρα, δίνει έμφαση στην πλευρά του "φάτε, πιείτε και διασκεδάστε" στην εορταστική περίοδο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το τραγούδι προήλθε από την παράδοση των πλούσιων που έδιναν νόστιμες λιχουδιές στις χορωδίες που τραγουδούσαν τα κάλαντα στο δρόμο ή σε κέντρα διασκεδάσεως την παραμονή των Χριστουγέννων. Αφού οι τραγουδιστές είχαν εκθειάσει τους πλούσιους θαμώνες τους με μερικά τραγούδια, θα ανταμείβονταν με ποτά και χριστουγεννιάτικες πουτίγκες.

THE FIRST NOEL

Το "Noel" προέρχεται από το λατινικό ρήμα «nasci», γεννιέμαι και κατέληξε να αναφέρεται κυρίως στη μέρα που γεννήθηκε ο Χριστός. Είναι πολύ πιθανό η μελωδία αυτού του τραγουδιού να παίζεται από το 1200. Ο Davies Gilbert πρόσθεσε τους στίχους στη δεκαετία του 1800 και δημοσιεύτηκε το 1823. Το τραγούδι αφηγείται την ιστορία των αγγέλων που λένε στους βοσκούς πως ο Χριστός γεννήθηκε. 

SANTA BABY

Το Santa Baby, o ύμνος του να θέλεις πολλά, υπερβολικά ακριβά αντικείμενα για τα Χριστούγεννα, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1953 από την Eartha Kitt! Πολλοί άνθρωποι έχουν διασκευάσει το τραγούδι - η Madonna αλλά και οι RuPaul, LeAnn Rimes, Natalie Merchant, Kylie Minogue και οι Pussycat Dolls. Το τραγούδι συνέγραψε η Joan Javits, η ανιψιά του Jacob Javits, γερουσιαστή της Νέας Υόρκης!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ Χτες
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ Προχτές
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!

Αυτό που οι ηθοποιοί δεν μπορούν ποτέ να κάνουν κατά τη διάρκεια μιας γυμνής σκηνής

Προσφορές 09.04.2024
Tι αναφέρει το Screen Actors Guild και η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου