LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογράφος δείχνει την ζωή των trans ατόμων τρίτης ηλικίας και συγκινεί

Ένα τόσο διαφορετικό, αλλά τρυφερό πρότζεκτ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/6/2021 | 00:10

Φωτογράφος δείχνει την ζωή των trans ατόμων τρίτης ηλικίας και συγκινεί
Photo via Jess T. Dugan

Τα άτομα της LGBTQI+ κοινότητας αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα λόγω των ταμπού της κοινωνίας που ζούμε, όσο και αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε προοδεύσει στα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων. Για αυτούς τους ανθρώπους, το να καταφέρουν να φτάσουν στην τρίτη ηλικία, σε κάποιες περιπτώσεις είναι μια μεγάλη πρόκληση, λόγω όλων όσων μπορεί να αντιμετωπίζουν στην ζωή τους.

Από τη μια τα επεισόδια βίας και μίσους προς τους ανθρώπους αυτούς, με επιθέσεις, δολοφονίες, εξαφανίσεις, πράξεις απαράδεκτες, ρατσιστικές και φασιστικές, που δε θα έπρεπε να υπάρχουν καν σαν σκέψεις στα μυαλά του κόσμου. Στις ΗΠΑ δε, οι δολοφονίες transgender και gender non-conforming ατόμων για το 2020 έφτασαν τις 44, με κάποιες από αυτές να έχουν γίνει με πολύ άγριο τρόπο. Τα περισσότερα θύματα ήταν Λατίνες ή Αφροαμερικανές trans γυναίκες, ηλικίας μέχρι 20 ετών, με κάποιους από τους δράστες να συλλαμβάνονται και άλλους να αναζητούνται ακόμα. Όπως και να έχει όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο καθαρά για εγκλήματα μίσους.

Και ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει το να είναι κανείς trans, ο φωτογράφος Jess T. Dugan, βρίσκει τα trans άτομα αξιαγάπητα, πανέμορφα πλάσματα, που αξίζουν την προβολή όπως κάθε άλλος άνθρωπος πάνω στη γη. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να κάνει ένα φωτογραφικό project που θα δείχνει του trans ανθρώπους τρίτης ηλικίας, αποδεικνύοντας σε όλους ότι όλοι είμαστε ίδιοι, ίσοι και διαφορετικοί.

Ο Dugan απο παιδί αγαπούσε τη φωτογραφία και όσο μεγάλωνε καταλάβαινε ότι για αυτόν η συγκεκριμένη μορφή τέχνης είναι και ένας τρόπος έκφρασης. Αφού σπούδασε δίπλα στον πολύ καλό φωτογράφο Dawoud Bey στο Massachusetts College of Art and Design, βρήκε το δικό του style και ξεκινήσε να αναπτύσσει το έργο του.

Μέσα από το εν λόγω project, ο Dugan στοχεύει να φέρει μία άλλη πλευρά της LGBTQΙ+ κοινότητας στο φως, χωρίς πολύ στρας και φανταχτερά ρούχα, αλλά με πολύ ωμή αλήθεια που μπορεί να γίνει εξαιρετικά συγκινητική. Με την τελευταία του έκθεση επίσης, στην οποία συμμετείχε και η σύντροφός του Vanessa Fabbre, επιθυμεί να δώσει μία ελπίδα στα νεαρά transgender άτομα, προβάλλοντας καθημερινούς trans ανθρώπους τρίτης ηλικίας, με έναν τρόπο που και ο ίδιος υποστηρίζει ότι λείπει από την Τέχνη. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά όμορφο, αυθεντικό και συγκινητικό και αξίζει να το δεις.