LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 εξαιρετικές ταινίες που κέρδισαν τουλάχιστον δύο Όσκαρ ερμηνείας

Ταινίες, χαρακτήρες και ηθοποιοί που συγκλόνισαν σε μια λίστα με ταινίες που οφείλεις να δεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 16/3/2021 | 13:23

10 εξαιρετικές ταινίες που κέρδισαν τουλάχιστον δύο Όσκαρ ερμηνείας

Από την πρώτη τελετή το 1929, τα Βραβεία Όσκαρ έχουν τιμήσει 38 ταινίες με δυο ή περισσότερα Όσκαρ ερμηνείας, με μόνο πέντε από αυτές να έχουν γυριστεί τον 210 αιώνα (“Mystic River”, “Million Dollar Baby”, “The Fighter”, “Dallas Buyers Club”, and “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”). Παρόλα αυτά, ποτέ καμία ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει και στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνειών, ενώ μέχρι το 1934 καμία ταινία δεν είχε κερδίσει στις κατηγορίες Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου Ρόλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ8 πρόσφατες ταινίες που βασίζονται σε τραγικές αληθινές ιστορίες 24/1/2021

Για την ακρίβεια, μόλις επτά ταινίες έχουν κερδίσει και στις δύο κατηγορίες - Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου Ρόλου - με πρώτη από αυτές το "It Happened One Night" (1934) με Clark Gable και Claudette Colbert και τελευταία το "As Good As It Gets" (1997) με Jack Nicholson και Helen Hunt. Επίσης, ανάμεσα στις 38 ταινίες με περισσότερες από μια ερμηνείες βραβευμένες με Όσκαρ, μόλις δυο έχουν κερδίσει τρια από τα τέσσερα βραβεία ερμηνείας. Και τις δύο φυσικά θα τις βρείτε στην παρακάτω λίστα.

Να σας θυμίσω ότι φέτος, στην 93η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, έχουμε τέσσερις ταινίες με δυο υποψηφιότητες στις ερμηνευτικές κατηγορίες:

Ma Rainey’s Black Bottom
Viola Davis και Chadwick Boseman

Judas And The Black Messiah
Daniel Kaluuya και LaKeith Stanfield

Father
Anthony Hopkins και Olivia Coleman

Sound of Metal
Riz Ahmed και Paul Raci

Δείτε παρακάτω δέκα εξαιρετικές ταινίες που κατάφεραν να αποσπάσουν δυο ή περισσότερα βραβεία Όσκαρ στις ερμηνείες.

10. West Side Story (1961)

Η πιο επιτυχημένη ταινία του 1961, η μεταφορά του διάσημου μιούζικαλ του Broadway, διαπραγματεύεται μια σαιξπηρική ιστορία αγάπης που γεννιέται στους δρόμους του Μανχάταν. Τεράστια επιτυχία στην 35α Βραβεία Όσκαρ με 11 υποψηφιότητες από τις οποίες επικράτησε σε 10, μεταξύ αυτών και Καλύτερης Ταινίας.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
George Chakiris – Β' Ανδρικού Ρόλου
Rita Moreno – Β' Γυναικείου Ρόλου

9. The Last Picture Show (1971)

Η διασκευή του Peter Bogdanovich στο ομώνυμο ημι-βιογραφικό βιβλίο του Larry McMuntry είναι μια διαχρονική ιστορία ενηλικίωσης που τοποθετείται στο Τέξας της δεκαετίας του '50. Μπορεί η ταινία να μην είναι το ίδιο εντυπωσιακή όσο ήταν το 1971 που κυκλοφόρησε, όμως η επιρροή της σε αντίστοιχες αμερικανικές ταινίες που θα ακολουθήσουν είναι αδιαμφισβήτητη. Μια από τις πιο καθοριστικές ταινίες της δεκαετίας του '70.


Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Ben Johnson – Β' Ανδρικού Ρόλου
Cloris Leachman – Β' Γυναικείου Ρόλου


8. On The Waterfront (1954)

Το "Λιμάνι της Αγωνίας" καθιέρωσε τον Marlon Brando ως έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Hollywood την δεκαετίας του '50. Μάλιστα, ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε τον ρόλο ο οποίος λίγο έλειψε να πάει στον Frank Sinatra, για να αντικατασταθεί τελικά με εντολή του σκηνοθέτη Elia Kazan.

Αφού κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για την εκπληκτική ερμηνεία του στο "Λεωφορείο ο Πόθος" (1951), ο Brando "κατέκτησε" τελικά την Ακαδημία με τον ρόλο του ως Terry Malloy. Εξίσου εντυπωσιακή και η Eva Marie Saint ως Edie Doyle, στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο μάλιστα, η οποία εντυπωσιάζει με την πολυπλοκότητα και το συναισθηματικό βάθος, ισορροπώντας άψογα τον σκληρό χαρακτήρα του Brando.

12 υποψηφιότητες συνολικά - μεταξύ αυτών τρεις για Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου (Lee J. Cobb, Karl Malden, Rob Steiger). Κέρδισε 8 από αυτά, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας για τον Elia Kazan.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Marlon Brando - A' Ανδρικού Ρόλου
Eva Marie Saint - Β' Γυναικείου Ρόλου


7. Kramer vs Kramer (1979)

Σε μια εποχή όπου το Hollywood σπάνια εστιάζει σε ιστορίες σχετικές με κοινά ζητήματα της ζωής, το "Κράμερ εναντίον Κράμερ" εξέπληξε κοινό και κριτικούς με τον εξαιρετικό τρόπο που αντιμετωπίζει ένα τόσο συνηθισμένο θέμα όπως ο γάμος και το διαζύγιο, καταφέρνοντας να είναι ο μεγάλος νικητής της 52ων βραβείων Όσκαρ. Κέρδισε επίσης στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Dustin Hoffman - A' Ανδρικού Ρόλου
Meryl Streep - Β' Γυναικείου Ρόλου


6. Hannah And Her Sisters (1986)

O Woody Allen στα καλύτερα τουρ, με ένα στόρι όπου στα χέρια κάποιου άλλου θα κατέληγε να βγει... σαπουνόπερα. Η ταινία διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία λατρεύουμε στον Woody. Είναι ειλικρινής, πνευματώδης, εύθυμη και διορατική, μια διασκεδαστική και αξιοσημείωτη απεικόνιση της οικογένειας και των σχέσεων. Ένα αριστούργημα.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Michael Caine - Β' Ανδρικού Ρόλου
Dianne Wiest - Β' Γυναικείου Ρόλου


5. Who’s Afraid Of Virginia Woolf? (1966)

Η ταινία του Mike Nichols επαναπροσδιόρισε τις ερμηνείες στην μεγάλη οθόνη, με τους τέσσερις πρωταγωνιστές να κερδίζουν υποψηφιότητα για Όσκαρ ερμηνείας και νικητές τελικά την Elizabeth Taylor και τον Sandy Dennis. Ένα διαχρονικό αριστούργημα που έχει ωριμάσει όπως το παλιό καλό κρασί και 55 χρόνια μετά την κυκλοφορία του παραμένει μια καθηλωτική, ψυχαγωγική και μοντέρνα ταινία.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Elizabeth Taylor - Α' Γυναικείου Ρόλου
Sandy Dennis - B' Γυναικείου Ρόλου


4. The Silence Of The Lambs (1991)

30 χρόνια μετά την κυκλoφορία της, η μεταφορά του μυθιστορήματος του Thomas Harris στην μεγάλη οθόνη από τον Jonathan Demme παραμένει μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Στην 64η τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας συγκέντρωσε επτά υποψηφιότητες, κερδίζοντας στις πέντε από αυτές. Έγινε μάλιστα η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα ταινία τρόμου που κερδίζει στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Anthony Hopkins - Α' Ανδρικού Ρόλου
Jodie Foster - Α' Γυναικείου Ρόλου


3. One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Μια από τις μόλις τρεις ταινίες που έχουν κερδίσει και στις πέντε βασικές κατηγορίες, η περίφημη μεταφορά του αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος του Ken Kesey από τον Milos Forman στην μεγάλη οθόνη, περιλαμβάνει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες του Jack Nicholson.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Jack Nicholson - Α' Ανδρικού Ρόλου
Louise Fletcher - Α' Γυναικείου Ρόλου


2. A Streetcar Named Desire (1951)

Μοιάζει παράξενο το γεγονός ότι η Ακαδημία εκείνη την χρονιά βράβευσε όλες τις υποψηφιότητες από την ταινία "Λεωφορείο ο Πόθος" εκτός από αυτήν του Marlon Brando που παρά την υποψηφιότητά του, έχασε από τον Humphrey Bogart για την ταινία "The African Queen". Βλέποντας σήμερα την ταινία, η ερμηνεία του Brando ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες και κάθε σκηνή στην οποία εμφανίζεται ο θρύλος του Hollywood είναι καθηλωτική. Μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Vivien Leigh - Α' Γυναικείου Ρόλου
Karl Malden - Β' Ανδρικού Ρόλου
Kim Hunter - Β' Γυναικείου Ρόλου


1. Network (1976)

Η επιδραστική ταινία του Sydney Lumet άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τηλεόραση και, μέχρι και σήμερα, 45 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, παραμένει μια επίκαιρη σάτιρα στον τρόπο που οι ειδήσεις και τα media λειτουργούν. Συγκλονιστικός Peter Finch με ανατριχιαστικούς μονολόγους κι όχι μόνο.

Ερμηνείες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ:
Peter Finch - Α' Ανδρικού Ρόλου
Faye Dunaway - Α' Γυναικείου Ρόλου
Βeatrice Straight - Β' Γυναικείου Ρόλου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση