E-Daily

Motown: Η ιστορία του label που άλλαξε για πάντα τη μουσική

Η μικρή «μαύρη» επιχείρηση που έβγαλε περισσότερα νούμερο 1 χιτ στην Αμερική από ότι οι Beatles , o Elvis, οι Stones και Beach Boys μαζί.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

Δημοσίευση 4/11/2020 | 00:44

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρίες όλων των εποχών και το όνομά της συνδέθηκε με την μουσική soul και το rhythm & blues.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960, η Motown πέτυχε θεαματική επιτυχία για μία μικρή δισκογραφική εταιρεία: 79 τραγούδια της φτάνουν στο Top Ten του Billboard Hot 100 μεταξύ 1960 και 1969. Η μικρή «μαύρη» επιχείρηση έβγαλε περισσότερα νούμερο 1 χιτ στην Αμερική από ότι οι Beatles , o Elvis, οι Stones και Beach Boys μαζί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΗ πιο φρέσκια μουσική που θα ακούσεις τον Νοέμβριο στον Wonder 1/11/2020

Martha and the Vandellas, Smokey Robinson and the Miracles, The Temptations, The Four Tops, Diana Ross and the Supremes, Gladys Knight and the Pips, The Jackson 5, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Michael Jackson ήταν μόλις μερικά από τα εκατοντάδες ονόματα που ηχογράφησαν στο label που άλλαξε την ιστορία της μουσικής.

Μπέρι Γκόρντον, 1964 - encoreatlanta.com (Tony Spina / MCT Landov)

Το 1961 η Motown με τους Μiracles είχαν το πρώτο τους Νούμερο Ένα, το «Shop Around». Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, 191 τραγούδια και 10 διασκευές τραγουδιών της θα φτάσουν στο νούμερο ένα τουλάχιστον μιας εκ των κατηγοριών του Billboard, προερχόμενα από 50 διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Το ξεκίνημα

Το 1959 ο τριαντάχρονος μαύρος Μπέρι Γκόρντι που δούλευε στο εργοστάσιο της Ford στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, έχοντας στο μυαλό του μόνο τη μουσική, πήρε ένα δάνειο από την οικογένεια, 800 δολάρια τότε και ιδρύει στις 12 Ιανουαρίου τη δισκογραφική εταιρεία Motown. Το όνομα προέρχεται από τον συγκερασμό των λέξεων Motor Town, που ήταν και η εναλλακτική ονομασία του Ντιτρόιτ, στο οποίο είχαν την έδρα τους οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

Όνειρό του ήταν να πάρει την soul, τα blues, τα gospel των «καταραμένων» μαύρων και να φτιάξει έναν νέο ήχο. Και πραγματοποιήθηκε.

Το 1961 η Motown με τους Μiracles είχαν το πρώτο τους Νούμερο Ένα, το «Shop Around». Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, 191 τραγούδια και 10 διασκευές τραγουδιών της θα φτάσουν στο νούμερο ένα τουλάχιστον μιας εκ των κατηγοριών του Billboard, προερχόμενα από 50 διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Γέφυρα μεταξύ μαύρων και λευκών

Η Motown έπαιξε σημαντικό ρόλο στην φυλετική ενσωμάτωση της δημοφιλούς μουσικής, μάλιστα ήταν η πρώτη εταιρεία αφρο-αμερικανικής ιδιοκτησίας που είχε ευρεία επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗJoshua Tree: Όλα όσα οδήγησαν στη δημιουργία του ιστορικού άλμπουμ των U2 10/3/2017

O Μπέρι Γκόρντι και η εταιρεία του έχουν το δικό τους μερίδιο στην άμβλυνση των φυλετικών αντιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μίγμα ποπ και σόουλ που παρουσίασαν, ο «ήχος της Motown», αγαπήθηκε από το λευκό ακροατήριο και ενέπνευσε λευκούς μουσικούς, συμβάλλοντας έτσι στη φυλετική συνεννόηση, σε μια Αμερική βαθιά διχασμένη τα χρόνια του ’60.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marvin Gaye Fan Page (@marvingayemotownprince) στις 2019 στις 6:55 πμ PST

O Marvin Gaye υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Motown κι ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της, με το έργο του να θαυμάζεται μέχρι και σήμερα από τις νέες γενιές αλλά σίγουρα και από αυτές που θα έρθουν.

Η πτώση

Η παρακμή της Motown ξεκίνησε με την απόφαση του Γκόρντι να μετακινήσει την έδρα της εταιρείας από το Ντιτρόιτ στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του '60. Η εταιρεία έχασε την κοινωνική της αναφορά, που ήταν η πολυπληθής μαύρη κοινότητα του Ντιτρόιτ, ενώ στην παρακμή της συνέβαλαν και οι ραγδαίες αλλαγές στη μουσική και τη δισκογραφία.

Η Motown έχασε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μουσική βιομηχανία και ο Γκόρντι αναγκάστηκε να την πουλήσει στις 28 Ιουνίου 1988 στην MCA, έναντι 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η Motown ανήκει, μαζί με όλο τον αξιοθαύμαστο κατάλογο τραγουδιών της, στην Universal, προβάλλοντας καλλιτέχνες της σύγχρονης μαύρης σκηνής (R&B και χιπ-χοπ).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960, η Motown πέτυχε θεαματική επιτυχία για μία μικρή δισκογραφική εταιρεία: 79 τραγούδια της «καρφώνονται» στο Top Ten του Billboard Hot 100 μεταξύ 1960 και 1969. Η μικρή «μαύρη» επιχείρηση έβγαλε περισσότερα νούμερο 1 χιτ στην Αμερική από ότι οι Beatles , o Elvis, οι Stones και Beach Boys μαζί. Οι πέντε επιλογές μας από τις εκατοντάδες επιτυχίες που έβγαλε η θρυλική δισκογραφική, μοιάζουν ελάχιστες όμως είναι αντιπροσωπευτικές και σίγουρα θα παίζονται και θα ακούγονται για πάντα στον πλανήτη. 5. 'You Can’t Hurry Love’' – The Supremes (1966) 4. 'Dancing In The Street' – Martha and the Vandellas (1964) 3. 'My Girl’ – The Temptations (1964) 2. 'Do You Love Me’ – The Contours (1962) 1. 'What's Going On’ – Marvin Gaye (1971)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη E-Radio.gr (@eradiogr) στις

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση