LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 ταινίες που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ ότι άλλαξαν το Χόλιγουντ

Κι όμως

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/5/2019 | 00:51

5 ταινίες που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ ότι άλλαξαν το Χόλιγουντ
@yahoo.com

Οι ταινίες που άλλαξαν την πορεία του Χόλιγουντ είναι πολλές. Η καθεμία το έκανε με τον τρόπο της. Άλλος είναι εμφανής και άλλος δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Μπορεί μια ταινία να μας άρεσε αλλά να μην σκεφτήκαμε ποτέ ότι ήταν με κάποιον τρόπο «επαναστατική». Οι παρακάτω 5 ταινίες είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ταινιών που τάραξαν την ροή της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να τους δώσουμε το credit.

Breakfast Club (1985)

Ήταν το 1985, όταν το «The Breakfast Club» έκανε το ντεμπούτο του στις αίθουσες. Το κοινό δεν μπορούμε να πούμε ότι το αγκάλιασε αμέσως, αλλά τα χρόνια που ακολούθησαν η σημασία του έγινε τεράστια. Για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί ήταν η πρώτη ταινία που απόδωσε με ακρίβεια τα άγχη και τα προβλήματα των εφήβων, που δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να μεγαλώσουν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο. Από τότε κάθε teen ταινία έχει το «Breakfast Club» βαθιά μέσα στον πυρήνα της, ως ένα tribute στην μεγάλη προσφορά στο είδος του.

Boyz N The Hood (1991)

Ο σκηνοθέτης John Singleton στο ντεμπούτο του, αποφάσισε να δείξει για πρώτη φορά με μια τρυφερή ματιά, την ζωή στα γκέτο των ΗΠΑ. Προτάθηκε για Όσκαρ σκηνοθεσίας, όντας ο πρώτος μαύρος που τα καταφέρνει. Η ταινία άλλαξε κατά πολύ τον τρόπο που οι υπόλοιποι έβλεπαν τους κατοίκους των γκέτο και τους έκανε να ταυτιστούν με τις φοβίες και τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση. Το μήνυμα της ταινίας για την μη αναγκαιότητα της βίας, άλλαξε τον τρόπο που μέχρι εκείνη την στιγμή το Χόλιγουντ αναπαριστούσε τους κατοίκους των φτωχών γειτονιών των αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

Toy Story (1995)

Θα πείτε αυτό μάλλον είναι πιο εμφανές. Αλλά όχι σε όλους. Το «Toy Story» ήταν το πρώτο computer-generated animation που προβλήθηκε ποτέ και αυτό από μόνο του ίσως να φτάνει για να πει σε αυτή την λίστα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ήταν ίσως το πρώτο animation που δεν απευθυνόταν αποκλειστικά στο παιδικό κοινό, αλλά και στο ενήλικο. Η Pixar φυσικά αργότερα έκανε αρκετά αριστουργήματα με αυτή την συνταγή και κέρδισε εκατομμύρια θεατές.

Knocked Up (2007)

Η ταινία αυτή του μετρ της κωμωδίας Judd Apatow, ίσως δεν είναι η καλύτερη του. Ωστόσο, ήταν αυτή που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που το Χόλιγουντ και το κοινό του βλέπουν ευαίσθητα θέματα που όμως είναι καθημερινά. Απροσδόκητη εγκυμοσύνη, καριέρα και μητρότητα και σχέσεις μεταξύ δυο αταίριαστων αλλά στην τελική, τόσο ευαίσθητών ανθρώπων. Με πολύ χιούμορ και με έναν τρόπο που κανένας δεν τόλμησε να αγγίξει νωρίτερα, η κωμωδία πήγε σε ένα άλλο επίπεδο και άλλαξε για πάντα.

Iron Man (2008)

To συμπαν της marvel ξεκίνησε με αυτή την ταινία. Με ένα όραμα του John Favreau που έγινε πραγματικότητα. Ο Jeff Bridges δήλωσε αργότερα πως μεγάλο μέρος της ταινίας ήταν αυτοσχεδιασμός αφού το σενάριο απουσίαζε από μεγάλο μέρος της. Η ταινία έγινε πράξη χάρη στην φαντασία και το ταλέντο των Favreau και Robert Downey Junior. Εκτός αυτών, το “Iron Man» άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίον γυρίζονταν μέχρι τότε οι action movies. Θέλετε κι άλλα;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Χτες
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Χτες
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ Προχτές
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!