LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο δημοσιογράφος που έκανε απεργία πείνας στην Αλγερία

Είχε συλληφθεί για αναρτήσεις του στο Facebook

Δημοσίευση 12/12/2016 | 16:38

Πέθανε ο δημοσιογράφος που έκανε απεργία πείνας στην Αλγερία

Πέθανε στο Αλγέρι, μετά από έξι μήνες απεργίας πείνας, ο ρετανο-αλγερινός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Ταμάλτ, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του για τη ανάρτηση σχολίων, τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά προς τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν έκκληση για τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Ταμάλτ. Η οργάνωση Reporters Without Borders χαρακτήρισε την είδηση του θανάτου του «πλήγμα για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ελευθερία της πληροφόρησης στην Αλγερία».

Ο 42χρονος μπλόγκερ και δημοσιογράφος κατέληξε χθες Κυριακή σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αλγερίας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικές αρχές.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τον θάνατο του δημοσιογράφου Μοχάμεντ Ταμάλτ στο νοσοκομείο Μπαμπ ελ-Ουέντ, ο οποίος έκανε απεργία πείνας για περισσότερους από έξι μήνες και βρισκόταν σε κώμα τρεις μήνες», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η δικηγόρος του Αμίν Σιντχούμ.

Ο Ταμάλτ, ο οποίος είχε ως έδρα του το Λονδίνο, συνελήφθη στην Αλγερία τον Ιούνιο για αναρτήσεις του στο Facebook, οι οποίες θεωρήθηκαν επικριτικές απέναντι στις αλγερινές αρχές.

Προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και της «δυσφήμισης δημόσιας αρχής» και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε διετή ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για αδίκημα εις βάρος δημόσιου αξιωματούχου, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.

«Είναι επείγον οι δικηγόροι να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του δημοσιογράφου» είπε η διευθύντρια του παραρτήματος Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης Reporters Without Borders Γιασμίν Κάτσα.

«Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει δημόσια συγγνώμη προς την οικογένεια του δημοσιογράφου και να ξεκινήσει έρευνα», αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η διοίκηση της φυλακής όπου κρατούνταν ο Ταμάλτ ανακοίνωσε ότι λάμβανε θεραπεία για την λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κι ότι από την πρώτη μέρα της απεργίας πείνας στα τέλη Ιουνίου δεχόταν καθημερινή φροντίδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες