E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κόκκινος συναγερμός στο Πεντάγωνο για την ανατροπή δυνάμεων με την Τουρκία

Τι ζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΑ

Δημοσίευση 23/11/2016 | 08:40

Κόκκινος συναγερμός στο Πεντάγωνο για την ανατροπή δυνάμεων με την Τουρκία

Οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που φροντίζει να εξοπλιστεί με μαχητικά νέας γενιάς, με σκοπό να δημιουργήσει έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Άγκυρα έχει δρομολογήσει την αγορά τουλάχιστον 100 μαχητικών F-35.

Πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί επιπλέον 24 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς τύπου F-35. Οπως αποκάλυψε, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας έλαβε εντολή να προμηθευτεί 24 F-35 έως το 2018, καθώς επίσης η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα (Joint Strike Fighter) που θα την οδηγήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη 3ης γενιάς που διαθέτει ο τουρκικός στόλος.

Στόχος της Τουρκίας είναι η προμήθεια συνολικά 100 και πλέον F-35 με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-4 και F-16, ενώ παράλληλα ως συμπαραγωγός χώρα φιλοδοξεί έως το 2023 να αναπτύξει ένα αμιγώς τουρκικό μαχητικό. Το σχέδιο του πρόεδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και προβλέπει την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Οι εξελίξεις αυτές βρέθηκα στο επίκεντρο χθες στο ελληνικό Πεντάγωνο, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο.

Εκεί ο αρχηγός της ΝΔ ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για την ανάγκη αναβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την προοπτική αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, λόγω του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας.

Την ενημέρωση έκαναν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης περιέγραψαν μια προβληματική κατάσταση αναφέροντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να αναβαθμιστούν τα μαχητικά F-16 που ενισχύουν το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με φόντο το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ερντογάν.

Μάλιστα σύμφωνα με Τα Νέα, ο Πάνος Καμμένος μόλις άκουσε τις περιγραφές από τους Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων παρατήρησε ότι: «για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίας ανατρέπεται σε τέτοιο βαθμό η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας». Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε ότι για την αναβάθμιση των F-16 απαιτούνται 1,9 δισ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα Χτες
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική Χτες
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα Χτες
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος Χτες
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία Χτες
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης