LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αστακός η Αθήνα για την άφιξη Ομπάμα

Κλειστοί δρόμοι, 3.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές και περιπολίες με τη συνοδεία σκύλων

Δημοσίευση 10/11/2016 | 08:32

Αστακός η Αθήνα για την άφιξη Ομπάμα

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επικρατεί αναβρασμός, καθώς τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν θα είναι δρακόντεια.

Αν και ακόμη δεν έχει δηλωθεί το επίσημο πρόγραμμα των κινήσεων, των επαφών και της διαμονής του, οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον ασφαλείας γύρω του, όπως και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια επισκέψεων αρχηγών κρατών, σαν εκείνα που είχαν ληφθεί στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αρχαιολογικός χώρος που παραχωρήθηκε για την ανοιχτή ομιλία του αμερικανού προέδρου στο δυτικό λόφο του Φιλοπάππου τις επόμενες ημέρες θα εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στη συνέχεια θα περιφρουρηθεί έντονα έως την ημέρα της ομιλίας του, αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Κλιμάκιο τουλάχιστον 30 Αμερικανών πρακτόρων της Secret Service και ανθρώπων της ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου είχε έλθει τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα και ήρθε σε επαφές με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας. Σε κάποιες πρώτες συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών ασφαλείας αλλά και με υπευθύνους αρμοδίων υπηρεσιών συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, τα δρομολόγια του Αμερικανού προέδρου στο κέντρο της Αθήνας αλλά και όλα τα δεδομένα σε θέματα περίθαλψης των Αμερικανών διπλωματών σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος ή ένοπλης επίθεσης κ.λπ.

Οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν προβεί στη διαδικασία επιλογής του ξενοδοχείου όπου θα διαμείνουν ο κ. Ομπάμα και η συνοδεία του, χωρίς προς το παρόν να έχει ανακοινωθεί στις ελληνικές αρχές, κάτι που θα γίνει το τελευταίο διήμερο πριν από την έλευσή του. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει πολλά σημεία διαμονής, όπως και κινήσεων και επισκέψεων, προκειμένου αυτά να «αποστειρωθούν» έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την τελική επιλογή.

Τις επόμενες ημέρες η αμερικανική πλευρά θα δώσει τον ακριβή αριθμό της ελίτ των πρακτόρων που θα βρίσκονται στο πλευρό του κ. Ομπάμα (θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 πρακτόρων), ενώ θα δηλωθεί ο οπλισμός και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ασφαλείας.

Σε μία πρώτη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., για τις ανάγκες του σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας του υψηλού προσκεκλημένου, θα επιστρατευτούν τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί, ενώ συνολικά το προσωπικό που υπηρετεί στην Αττική θα βρίσκεται σε συναγερμό. Όλο το αστυνομικό προσωπικό θα βρίσκεται στους δρόμους, ενώ ως μέτρο πρόληψης θα τοποθετηθούν μηχανισμοί εντοπισμού βομβών σε διάφορα σημεία και συσκευές απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Οι μετακινήσεις του Αμερικανού προέδρου προς το κέντρο της Αθήνας θα είναι σύντομες, ενώ σύμφωνα με τα πλάνα της Τροχαίας οι δρόμοι που θα διέρχεται η αυτοκινητοπομπή θα αποκλείονται τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη διέλευση των οχημάτων του Αμερικανού προέδρου.

Εκτός από το Air Force One που θα μεταφέρει τον Μπαράκ Ομπάμα, νωρίτερα θα φθάσουν άλλα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τουλάχιστον τρία θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς του, βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασφαλείας που θα βρίσκεται σε συνοδευτικά οχήματα.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός έχει τη δυνατότητα κατάρριψης απειλητικών drones, εντοπισμού εναέριων απειλών και ασφαλών συνομιλιών του προέδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες επισκέψεις του κ. Ομπάμα, καθώς η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το σχεδιασμό.

Στις 15 Νοεμβρίου 2016, ημέρα άφιξής του, η Αττική θα θυμίζει αποκλεισμένη ζώνη. Κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας θα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην πόλη, ενώ στελέχη του ΤΕΕΜ και συνοδοί σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών θα περιπολούν νωρίτερα στα σημεία επισκέψεων και προσέγγισης του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, σε πολλές ταράτσες κτιρίων της πόλης, κοντά σε σημεία διέλευσης της αυτοκινητοπομπής θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ.

Ένας άλλος σχεδιασμός ασφαλείας αφορά την έντονη περιφρούρηση των δεκάδων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων που έχουν εξαγγελθεί από διάφορα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου οι συμμετέχοντες να βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία από εκείνα της κίνησης του κ. Ομπάμα, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί και σχετική διαταγή απαγόρευσης και περιορισμού τους.

Στο μεταξύ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα επιτηρούν πρωτοκλασάτα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πρόσφατα συμμετείχαν σε επεισόδια στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, μέλη της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους» και μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, η οποία πρόσφατα σε κείμενό της καλούσε τον κόσμο σε αγωνιστικό παρών στους δρόμους και κατέληγε: «Να υποδεχτούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ όπως του αναλογεί»… Χθες τα μέλη της συγκεκριμένης συλλογικότητας έκαναν παρέμβαση στο αμερικανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών

Ελλάδα 18.04.2024
Θεσσαλονίκη: Κατέληξαν στο δικαστήριο έπειτα από εκατέρωθεν καταγγελίες

Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική 18.04.2024
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα

Η αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα μετά την αποπομπή από το ευρωψηφοδέλτιο

Ελλάδα 18.04.2024
«Τους είπα να παραιτηθώ, μου είπαν όχι, λυπάμαι με τον τρόπο σκέψης τους»

Φρουροί Επανάστασης: Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη

Κόσμος 18.04.2024
Οι απειλές του Ισραήλ ίσως οδηγήσουν σε αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος, λέει η Τεχεράνη

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Πολιτική 18.04.2024
Με απόφαση Κασσελάκη - «Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση»

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι ‑ «Casus Belli» τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο

Ελλάδα 18.04.2024
Γιατί οι Τούρκοι θέλουν να στήσουν νέα… Ίμια λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντoγάν;

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός 18.04.2024
Οι περιοχές που θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Αθλητισμός 18.04.2024
Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς