LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τηλεοπτικές άδειες: Το παρασκήνιο, οι επαφές και οι αντιδράσεις για τον Σαββίδη

Δημοσίευση 10/10/2016 | 13:41

Τηλεοπτικές άδειες: Το παρασκήνιο, οι επαφές και οι αντιδράσεις για τον Σαββίδη

Η γνωστή παροιμία λέει «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα να ’χει ο πεθερός». Στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών και στις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για συμμαχίες και πιθανές συγχωνεύσεις νέων και παλαιών καναλιών φαίνεται ότι «δεν θέλει ούτε η νύφη, ούτε ο γαμπρός, αλλά τους αναγκάζει ο Παππάς»!

Με δεδομένο λοιπόν ότι σε λίγες ημέρες οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα ανακηρυχθούν και τυπικά κάτοχοι τηλεοπτικών αδειών, οι συζητήσεις έχουν φουντώσει, αλλά γάμος -ή τουλάχιστον αρραβώνας- δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και ALPHA βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις μελετώντας έναν τύπο συγχώνευσης «δύο σε ένα» με συμφωνία μετοχών πενήντα-πενήντα. Πρόθυμοι για συζήτηση προς αναζήτηση φόρμουλας συνεργασίας δηλώνουν επίσης ο Ιβάν Σαββίδης και η διοίκηση του STAR, αλλά η συνεργασία αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει όταν επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση σφόδρα δυσαρεστημένη από την παρουσία του κ. Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όλα αυτά ενώ η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες χτυπάει κόκκινο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προετοιμάζονται για σφοδρή σύγκρουση αύριο το μεσημέρι στη Βουλή. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κατόρθωσε να ενώσει δύο ξεχωριστές θύελλες, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου την ηγεσία της Δικαιοσύνης, μόλις μία εβδομάδα μετά την περιπετειώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με εκατέρωθεν καταγγελίες να εκτοξεύονται για απόπειρα χειραγώγησης των δικαστών εν όψει των αποφάσεων για το τηλεοπτικό τοπίο. Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε δύο κινήσεις με τις οποίες θα ανακηρύσσει πλέον τους νικητές του διαγωνισμού από υπερθεματιστές σε οριστικούς δικαιούχους και θα επιβάλει την παρουσία τους στην τηλεόραση αποβάλλοντας όλους τους άλλους.

1. Θα εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα κατακυρώνεται η ανάθεση τηλεοπτικής άδειας στις εταιρείες ΣΚΑΪ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER EGO και DIMERA ως τις μόνες που θα μπορούν στο εξής να εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου σε πανελλαδική κλίμακα. Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης οι τέσσερις εταιρείες θεωρούνται πλέον και τυπικά κάτοχοι τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας.

2. Ταυτόχρονα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα υποχρεώνεται η Digea να εκτελέσει την υπουργική απόφαση και εντός 90 ημερών από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ να διακόψει το σήμα ψηφιακής εκπομπής σε όλους τους μη αδειοδοτημένους σταθμούς, επιτρέποντας μόνο την εκπομπή των τεσσάρων με τηλεοπτική άδεια.
Υπό αυτά τα δεδομένα εντείνονται εντός της εβδομάδας οι διαβουλεύσεις μεταξύ νέων και παλαιών καναλαρχών, στην προσπάθεια των μεν πρώτων να εξοικονομήσουν κόστος και των δε δεύτερων να επιβιώσουν στο νέο τηλεοπτικό περιβάλλον.

Σε φάση προσέγγισης, αλλά όχι ακόμα και συμφωνίας, φαίνεται ότι βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, του οποίου ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κοντομηνάς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο.

Με τεχνικό σύμβουλο την εταιρεία Deloitte, οι δύο επιχειρηματίες συζητούν ένα μοντέλο συνεργασίας που προβλέπει ίσο μερίδιο μετοχών για τον καθέναν, με δύο διευθύνοντες συμβούλους (Κώστας Κιμπουρόπουλος και Δημήτρης Φουρλεμάδης) και εναλλασσόμενες διοικήσεις, όπου το δυναμικό του ALPHA θα έχει την ευθύνη του ψυχαγωγικού τομέα και αυτό του ΣΚΑΪ του ενημερωτικού. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά αγεφύρωτες διαφορές στο management της νέας εταιρείας, οι οποίες καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν βασίζεται κυρίως στα συμφωνητικά, αλλά στην καλή θέληση των δύο ιδιοκτητών», τονίζουν κορυφαία στελέχη και των δύο σταθμών, προσθέτοντας όμως ότι σε αμφότερες τις πλευρές υπάρχουν στελέχη που προβάλλουν αντιρρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου καναλιού, αυτός θα είναι σαφώς αντικυβερνητικός, όπως ήδη προκύπτει από τη θεματολογία των δύο σταθμών, αλλά και από τις δηλώσεις του Δημήτρη Κοντομηνά σε μια αιφνίδια τηλεοπτική του εμφάνιση.

Κοντομηνάς - Αλαφούζος το συζητούν, αλλά θέλουν και οι δύο το πάνω χέρι. Τα δύο κανάλια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις μελετώντας έναν τύπο συγχώνευσης με συμφωνία μετοχών πενήντα-πενήντα. Το σχέδιο προβλέπει δύο διευθύνοντες συμβούλους (Κώστας Κιμπουρόπουλος και Δημήτρης Φουρλεμάδης) και εναλλασσόμενες διοικήσεις, όπου το δυναμικό του ALPHA θα έχει την ευθύνη του ψυχαγωγικού τομέα και αυτό του ΣΚΑΪ του ενημερωτικού.

Ο Ρώσος ολιγάρχης θέλει. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη όχι και τόσο. Φόρμουλα συνεργασίας αναζητούν o Ιβάν Σαββίδης και o Γιάννης Βαρδινογιάννης, όμως και η συνεργασία αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει όταν επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση σφόδρα δυσαρεστημένη από την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο δημοσιογράφοι του Σαββίδη

Γιάννης Μιχελάκης
Ο πρώην γαλάζιος εκπρόσωπος

Κώστας Αρβανίτης
Μαζί και ο φίλος του Αλέξη

Γκρινιάζουν οι Αμερικανοί

Από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι διεργασίες για τη στελέχωση του τηλεοπτικού σταθμού του Ιβάν Σαββίδη, αλλά τα πρώτα μηνύματα που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν καθόλου θετικά για την παρουσία του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο νέο τηλεοπτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ενημέρωσαν την κυβέρνηση ότι παραμένουν ανήσυχοι με την αδειοδότηση του κ. Σαββίδη επειδή τον θεωρούν άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και του ρωσικού κατεστημένου. Κυβερνητικοί παράγοντες προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους συνομιλητές τους χαρακτηρίζοντας υπερβολές τα όσα λέγονται για τον επιχειρηματία, προσθέτοντας μάλιστα ότι συμμετείχε νομότυπα στον διαγωνισμό και κατέθεσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που εγγυώνται την οικονομική του επιφάνεια.

Στις ανησυχίες των Αμερικανών, εξάλλου, ότι ο Σαββίδης φτιάχνει «το πρώτο ρωσικό κανάλι στην Ευρώπη», η κυβέρνηση ανταπαντά ότι στην Ελλάδα λειτουργούν αυστηροί νόμοι τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει δώσει καμία αφορμή για να πιστέψει κανείς ότι δεν πρόκειται να τους σεβαστεί.

Φαίνεται όμως ότι η παρουσία Σαββίδη στα media μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης, την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει προς το παρόν να έχει αντιληφθεί. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι με αντίστοιχη αδιαφορία είχε αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ από τη ρωσική Gazprom μέχρι να αναγκαστεί η εταιρεία να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό.

Ξεκινούν διαβουλεύσεις με το STAR

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και της ιδιοκτησίας του STAR που ξεκίνησαν πριν από δέκα ημέρες, αλλά διακόπηκαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο εξωτερικό. Η λογική της συνεργασίας με την οποία προσέγγισε ο Ιβάν Σαββίδης τον Γιάννη Βαρδινογιάννη ήταν ότι ο ίδιος κατέχει άδεια αλλά δεν έχει κανάλι, ενώ το STAR διαθέτει αξιόλογες εγκαταστάσεις και στελεχικό δυναμικό αλλά δεν διαθέτει άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Βαρδινογιάννη, αφού ενημερώθηκε για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που υπέβαλε ο κ. Σαββίδης, δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αξιώνοντας όμως ισχυρή εκπροσώπηση στη διοίκηση του νέου καναλιού, αλλά και σημαντικό τμήμα των μετοχών, χωρίς όμως να απαιτεί και την πλειοψηφία.

Από την άλλη, ο Ιβάν Σαββίδης έχει στα χέρια του μελέτη έγκυρης βρετανικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για να δημιουργήσει εξαρχής όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του καναλιού, μελέτη που θεωρεί λογική και η διοίκηση του STAR. Ακόμη, ο προερχόμενος από την Οξφόρδη διευθύνων σύμβουλος της DIMERA GROUP Αρτούρ Νταβιντιάν έχει παραλάβει και μελετά τα οικονομικά στοιχεία του STAR σε οικονομοτεχνική βάση για να καταθέσει την εισήγησή του στον Ιβάν Σαββίδη για τα επόμενα βήματα των διαβουλεύσεων. Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές, η κατάληξη των διαβουλεύσεων σε συμφωνία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα μετά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι Αμερικανοί για τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τα όσα διαρρέουν για τη στελέχωση του σταθμού.

Γενικός διευθυντής του νέου καναλιού θα είναι ο δημοσιογράφος και μέχρι τώρα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο Κώστας Αρβανίτης. Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης θα αναλάβει, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρώην υπουργός και πρώην διευθυντής του ΑΝΤ1 Γιάννης Μιχελάκης, ενώ σε νευραλγικές θέσεις του μηχανισμού ειδήσεων έχουν ήδη προσληφθεί δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Εκρηκτικό το κλίμα στο ΣτΕ

Ολοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και τα κόμματα έχουν πλέον στραμμένη την προσοχή τους στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκκρεμούν η διάσκεψη και η απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει τα κανάλια. Η διάσκεψη διακόπηκε την προπερασμένη Παρασκευή λόγω σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ των μελών του δικαστηρίου και είναι άγνωστο πότε θα συνεδριάσει ξανά, καθώς ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου έχει δηλώσει ότι θα ανακοινωθεί μόλις 24 ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να καλέσει την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και να τους υποσχεθεί «λελογισμένες» αυξήσεις των αποδοχών τους πυροδότησε νέα αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για συναλλαγή εν όψει της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες. Πάντως, δεν φαίνεται η απόφαση του ΣτΕ να εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του δικαστηρίου προσανατολίζεται στη συνεκδίκαση όλων των προσφυγών που έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν οι ηττημένοι του διαγωνισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

AFP: Πληροφορίες για σύλληψη της Εύας Καϊλή

Χτες
Στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ εμπλέκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής, που προστατεύεται από την ασυλία, ανακρίνεται από τις βελγικές αρχές, ενώ το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε την Καϊλή ‑ Για διαφθορά ελέγχεται η ευρωβουλευτής

Χτες
Σύμφωνα με βελγικό δημοσίευμα, έγινε έρευνα στο σπίτι της και συνελήφθη ο σύζυγός της - Εκτός ΠΑΣΟΚ με απόφαση Ανδρουλάκη

Νίκος Παππάς: Έπεσε θύμα της απατεώνισσας που χρέωνε ξενοδοχεία – «880 ευρώ πιστόλι»

Χτες
Θύμα της γυναίκας με καταγωγή από την Σλοβακία, η οποία συνελήφθη και κατηγορείται για σειρά από απάτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έπεσε και ο Νίκος Παππάς.Ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, μέσα από stories, αποκάλυψε ότι χρεώθηκε και ο ίδιος με το ποσό των 880 ευρώ.

Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο: Καταγγελίες για δωροληψίες

Χτες
Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο έρευνας για «μίζες» από «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωκοινοβουλίου

Καλαμάτα: Βρέθηκε σημείωμα του ζευγαριού που αυτοκτόνησε, είχαν οικονομικά προβλήματα

Χτες
Ένα σημείωμα φαίνεται πως ρίχνει φως στην υπόθεση με το ζευγάρι που βρέθηκε νεκρό σε νταμάρι στην Καλαμάτα.

Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν κατά αστυνομικών οι Ρομά

Χτες
Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο σημείο, ανάβοντας φωτιές και στήνοντας οδοφράγματα, επιτέθηκαν- πριν και κατά τη διάρκεια της επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων- εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τα ΜΑΤ.

Φωτιά στο Μάτι: «Έβλεπα να λιώνουν τα πόδια του γιου μου και δεν του είπα τίποτα ως μαμά»

Χτες
Συγκλόνισε ξανά η Κάλλι Αναγνώστου, η οποία υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα μαζί με τον 5,5 -τότε- ετών γιο της, για τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της φονικής φωτιάς στο Μάτι.

«Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές» είπε στην απολογία του ο αστυνομικός για τον 16χρονο

Χτες
Με υπόμνημα κατέθεσε την απολογία του σήμερα ο αστυνομικός που κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Η σταρ του TikTok Megha Thakur νεκρή στα 21 της

Χτες
Πέθανε σε ηλικία 21 ετών η σταρ του TikTok, Megha Thakur.

Πούτιν: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες»

Χτες
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία και στη Δύση.

Κτηνωδία στη Νάουσα: Έριξαν φόλες σε σκύλους και τους βρήκαν νεκρούς στον δρόμο

Χτες
Νεκρά βρέθηκαν στη Νάουσα σκυλιά τα οποία άγνωστοι δηλητηρίασαν με φόλες. Τα ζώα εντοπίστηκαν από μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής Αδέσποτων Ζώων του δήμου στην περιοχή Πλακένιας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.