E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Σαφές μήνυμα από την Ευρώπη

Δημοσίευση 6/10/2015 | 00:00

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Μπορεί η συζήτηση για την Ελλάδα να κράτησε περίπου 20 λεπτά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: τρέξτε για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση.

Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση- την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος- για το επόμενο διάστημα. Εως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.

asdΑναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι, όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια- όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος- θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου. Εχουμε ζητήσει από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν, ώστε η αξιολόγηση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ βασικό αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει την αξιολόγηση των Τραπεζών και το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβει η Ελλάδα να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα, σε τόσο λίγο χρόνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, αλλά μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού είναι ισχυρές οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή», απάντησε.

Παρόλα αυτά, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να έρθει... φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη αν δεν λυθούν τα ζητήματα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, ενώ αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί, αλλά κάποιες από αυτές.

«Τόνισα στο Eurogroup αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη σημασία του να γίνουν εγκαίρως αυτά τα πράγματα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους για αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της διακυβέρνησής τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το αν γίνει αυτό και όχι για παράδειγμα η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Ολα πρέπει να γίνουν».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία από την επόμενη εβδομάδα». Πάντως, το κλίμα αισιοδοξίας στο Eurogroup εξέφρασε και ο Αλεξάντερ Στουμπ εξερχόμενος από τη σύσκεψη. «Ηταν μία καλή, εποικοδομητική και πειστική συζήτηση για το τι θα γίνει. Ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) έκανε μία καλή παρουσίαση. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα 24.04.2024
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος 24.04.2024
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα 24.04.2024
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός 24.04.2024
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός 24.04.2024
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα 24.04.2024
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική 24.04.2024
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική 24.04.2024
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική 24.04.2024
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές