LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» των Ιρλανδών στους γάμους ομοφυλόφιλων

Οι πολίτες εναντιώθηκαν στην Καθολική Εκκλησία

Δημοσίευση 25/5/2015 | 12:01

«Ναι» των Ιρλανδών στους γάμους ομοφυλόφιλων

Η Ιρλανδία έγινε το Σάββατο η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η χώρα γύρισε με αυτόν τον τρόπο την πλάτη στον συντηρητισμό που ενσαρκώνεται από την Καθολική Εκκλησία, η οποία επιχείρησε τα πάντα για να αντιταχθεί στο σχέδιο και να σταματήσει τη μείωση της επιρροής της στην ιρλανδική κοινωνία.

Το «ναι» κέρδισε με πλειοψηφία 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE για 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι, αντίθετα, η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

«Είναι ιστορική ημέρα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Leo Varadkar. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «μια πολιτιστική επανάσταση» σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993.

«Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός», έγραψε στο Twitter ο Aodhán Ó Ríordáin, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ισότητας, ενώ στους δρόμους του Δουβλίνου Ιρλανδοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, γιόρταζαν και αγκαλιάζονταν.

«Είναι μια τεράστια νίκη για την ισότητα στην Ιρλανδία, η οποία θα μείνει στην Ιστορία της χώρας», είπε ο 54χρονος Noel Sutton μπροστά από ένα κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων.

Πριν καν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της εκστρατείας του «όχι», ο David Quinn, είχε παραδεχθεί την ήττα του στρατοπέδου του. «Είναι μια σαφής νίκη για το στρατόπεδο του "ναι"», είχε δηλώσει, δίνοντας συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Στην ιρλανδική πρωτεύουσα, η αυλή του κάστρου του Δουβλίνου έχει καταληφθεί από εκατοντάδες υποστηρικτές του «ναι» που κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και γιόρταζαν τη νίκη τους.

«Η Ιρλανδία άλλαξε. Πριν από μερικά χρόνια δεν θα είχε δεχθεί ποτέ μια τέτοια μεταρρύθμιση», είπε συγκινημένη η Karen Brady, μια 27χρονη Ιρλανδή που ήρθε από τον Καναδά ειδικά για να ψηφίσει.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από τους Ιρλανδούς επιτρέπει «τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων, χωρίς διάκριση φύλου». Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και οι πρώτοι γάμοι θα τελεστούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάθος συναγερμός: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα ποδοσφαιριστή

Αθλητισμός Χτες
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάζει τέλος στα δημοσιεύματα

Κρήτη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα που επέπλεε στη θάλασσα για αρκετούς μήνες

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι έρευνες της αστυνομίας

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Καιρός Χτες
Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Κόσμος Χτες
Απίστευτη αποκάλυψη από πρώην πράκτορα της Μοσάντ

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Κόσμος Χτες
Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Κόσμος Χτες
Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικά μέτρα σε ανήλικους που λήστεψαν καθηγητή λυκείου έξω από σχολείο

Ελλάδα Χτες
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείτο ένας ακόμη ανήλικος που απηλλάγη της κατηγορίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Ελλάδα Χτες
Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες