E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα: Πού χιονίζει σήμερα

Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη - Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση του καιρού για αυτή την εβδομάδα

Δημοσίευση 9/2/2015 | 13:25

Δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα: Πού χιονίζει σήμερα

Αλλαγή σκηνικού στον καιρό αυτή την εβδομάδα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε όλη την Ελλάδα επικρατεί δριμύ ψύχος και σύμφωνα με την ΕΜΥ αυτή την εβδομάδα θα χιονίσει και στην Αθήνα.

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τις τελευταίες ώρες άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (¶γιος Αθανάσιος, Χορτιάτης, Λαγκαδάς κ.ά.), ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους, πριν από λίγο, και στο κέντρο της πόλης.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Μακεδονία, όπου λόγω της χιονόπτωσης έμειναν αρκετά σχολεία κλειστά, θα επικρατήσουν συνθήκες παγετού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Χαλκιδική, όπου η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Νιφάδες χιονιού πέφτουν σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο πολεοδομικό συγκρότημα, χωρίς να δημιουργηθούν πάντως προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία, με τον υδράργυρο να κάνει «βουτιά» τις τελευταίες ώρες. Χιόνια έπεσαν στη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Δυτικής Μακεδονίας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Πρεσπών και Βοΐου Κοζάνης, όπως επίσης στη δημοτική ενότητα Ελλησπόντου Κοζάνης. Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε δε, το μάθημα σε σχολεία του Αμυνταίου και της Εορδαίας. Ο υδράργυρος, νωρίτερα το πρωί, στη Φλώρινα έπεσε στους -4 βαθμούς, ενώ στην Πτολεμαΐδα και την Καστοριά «έδειξε» -3 και -2 βαθμούς, αντίστοιχα.

Από τη νύχτα χιονίζει και στο Νομό Ιωαννίνων με τον θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι. Από τις 6 το πρωί, χιονίζει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ στην Κόνιτσα σήμερα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.

Κλειστά θα παραμείνουν, σήμερα, όλα τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Αμφίπολης, μετά τη σφοδρή χιονόπτωση, που πλήττει την περιοχή από τα ξημερώματα. Την ίδια ώρα, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για όσα οχήματα κινούνται στον επαρχιακό δρόμο Σερρών - Βροντούς, ενώ στο σημείο αναμένεται και εκχιονιστικό μηχάνημα από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Πρόγνωση καιρού

Σήμερα Δευτέρα και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

• Οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από την Πελοπόννησο και βορειότερα, στις Σποράδες, στην Εύβοια, καθώς επίσης στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στην Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

• Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με εντάσεις που θα φτάσουν και κατά τόπους θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ (ταχύτητες άνω των 100km/h).

• Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ο ισχυρός παγετός που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το 0 όλο το εικοσιτετράωρο).

Σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το βράδυ της Δευτέρα στο μεγαλύτερo μέρος του νομού Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, με αυξημένες πιθανότητες χιονόστρωσης.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/2 και κυρίως την Τετάρτη 11/2 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, ωστόσο τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Γενική πρόγνωση καιρού για Δευτέρα 9-2-2015

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, χιόνια στα ορεινά και σταδιακά από βορρά προς νότο και στα πεδινά της Βόρειας, της Κεντρικής και της Στερεάς Ελλάδας, περιμένουμε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά στα κεντρικά και βόρεια θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 2 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 4 έως 11 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 4 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 7 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Από το μεσημέρι θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε πολύ θυελλώδεις φτάνοντας και τα 11 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις αλλά από το μεσημέρι και μετά σταδιακά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν σε πολύ θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Νεφώσεις με βροχές και χιόνια, αρχικά στα ορεινά και από το μεσημέρι και μετά και μέσα στην πόλη, περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά από το μεσημέρι και μετά θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με ενίσχυση από το μεσημέρι και μετά σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες σταδιακά θα σταματήσουν, περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και από το απόγευμα θυελλώδεις.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, τη νύχτα όμως θα ασθενήσουν.
¶νεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 5 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Από τη νύχτα περαιτέρω πτώση.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά ενώ βαθμιαία θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
¶νεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. Από το μεσημέρι σε σημαντική πτώση.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά καθώς και τα πεδινά της Θεσσαλίας. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές και στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές.
¶νεμοι: βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα νοτιά δυτικοί με την ιδία ένταση. Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί ¶νεμοι 7 με 8 και στα ανατολικά και νοτιά 9 και από το βράδυ τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 00 (μηδέν) έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Σημαντική πτώση από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων.
¶νεμοι: δυτικοί 5 με 7 μποφόρ οι οποίοι βαθμιαία στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βορείους 7 με 9 και τη νύχτα τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου. Από το βράδυ σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από το βράδυ θα σημειωθούν κατά τόπους χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
¶νεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 ενισχυμένοι σταδιακά σε 7 με 9 μποφόρ. Στα νοτιά δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Σε σημαντική πτώση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, μετά το μεσημέρι στα ημιορεινά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα.
¶νεμοι: βόρειοι 4 με 5 ενισχυμένοι βαθμιαία σε 6 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς κελσίου. Από το απόγευμα σε σημαντική πτώση.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στα ανατολικά του νομού.
¶νεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 3 βαθμούς κελσίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο πολιτικός φορέας Κόσμος ζητά την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Ελλάδα 23.04.2024
Με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης το 2023

Η Αφρικάνική σκόνη έστειλε πολύ κόσμο στα Επείγοντα: Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Ελλάδα 23.04.2024
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ποια τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης

Ελλάδα 23.04.2024
Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Ελλάδα 23.04.2024
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Καιρός 23.04.2024
Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Ελλάδα 23.04.2024
Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

Τραγωδία στην Καλαμάτα: Nεκρός άνδρας που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 23.04.2024
Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη χωρίς τις αισθήσεις του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο

«Έπεσε» το Χ

Tech + Science 23.04.2024
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Κόσμος 23.04.2024
«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού

Χαϊδάρι: Μπετονιέρα τούμπαρε στη Λεωφόρο Αθηνών – Βίντεο από τη στιγμή της ανατροπής

Ελλάδα 23.04.2024
Βίντεο από την ανατροπή της μπετονιέρας στο Χαϊδάρι, στη Λεωφόρο Αθηνών βλέπει το «φως» της δημοσιότητας