THINK

Zήτησε ισότητα, και της πήραν το κεφάλι: H σπουδαία Olympe de Gouges

Η Olympe de Gouges εκτελέστηκε με γκιλοτίνα επειδή υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Zήτησε ισότητα, και της πήραν το κεφάλι: H σπουδαία Olympe de Gouges

Olympe de Gouges, ακτιβίστρια και μάρτυρας για τα δικαιώματα των γυναικών κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Τα γραπτά της όμως, δεν εκτιμήθηκαν από τους ηγέτες της επανάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Olympe de Gouges (1748-1793) ήταν εξέχουσα Γαλλίδα ακτιβίστρια η οποία υποστήριζε τα δικαιώματα των γυναικών πριν εκτελεστεί με γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Το πιο διάσημο έργο της ήταν «Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας» που δημοσιεύτηκε το 1791. Με τη δημοσίευση αυτού του εγγράφου, η de Gouges ήλπιζε να αποκαλύψει τις αποτυχίες της Γαλλικής Επανάστασης στην αναγνώριση της ισότητας των φύλων.

Η διακήρυξη του Gouges, σύμφωνα με το πρότυπο της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» του 1789 από την Εθνοσυνέλευση, απηχούσε την ίδια γλώσσα και την επέκτεινε στις γυναίκες. Τα γραπτά της δεν εκτιμήθηκαν από τους ηγέτες της επανάστασης. Ο Pierre Gaspard Chaumette, Πρόεδρος της Παρισινής Κομμούνας, την επέκρινε ότι «έχει ξεχάσει τις αρετές που ανήκουν στο φύλο της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Olympe, αφού αρνήθηκε τη φωνή της στους οργανισμούς λήψης αποφάσεων της εποχής της, έγραψε φυλλάδια και αφίσες που μοίρασε σε όλο το Παρίσι. Πολέμησε ενάντια στην αδικία και την ανισότητα ενώ έγραψε κατά της δουλείας και της θανατικής ποινής και ονειρευόταν μια πιο ισότιμη κοινωνία όπου οι γυναίκες θα είχαν ρόλους λήψης αποφάσεων. Πρότεινε επίσης φορολόγηση των πλουσίων, δίκη από ενόρκους και λογικούς νόμους για το διαζύγιο για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη φτώχεια. Εκτός από τα φυλλάδια και τα δοκίμιά της, έγραψε θεατρικά έργα με σύγχρονα θέματα.

Ακόμη και σε μια εποχή επανάστασης, οι φεμινιστικές της ιδέες θεωρούνταν ριζοσπαστικές και επικίνδυνες. Το 1793, η συγγραφέας 40 θεατρικών έργων και πάνω από 70 πολιτικών φυλλαδίων ανέβηκε στο ικρίωμα και εκτελέστηκε για τα πολιτικά της γραπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 171 / position2: 821
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb