LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά στον Χριστοδουλίδη δίνουν τα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls, o Nίκος Χριστοδουλίδης κινείται σε ποσοστό από 30 ως 35%

Δημοσίευση 5/2/2023 | 18:49

Εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά στον Χριστοδουλίδη δίνουν τα exit polls

Τη πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κερδίζει σύμφωνα με όλα τα exit polls ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τα exit polls, o Nίκος Χριστοδουλίδης κινείται σε ποσοστό από 30 ως 35%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από 26 ως 30% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 24,5 ως 29%.

Με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης στη Κύπρο, την επόμενη Κυριακή αναμένεται να αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μένει τρίτος και είναι ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος του ΔΗΣΥ.

Επειδή και ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, θεωρείται βέβαιο πως η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του Αβέρωφ Νεοφύτου θα στηρίξει τον Νίκος Χριστοδουλίδη, και όχι τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίο στηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Τα τελικά αποτελέσματα της σημερινής εκλογής αναμένονται γύρω στις 8:00 μμ.

Μεγάλη η συμμετοχή

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή, παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στις 6 οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της Κύπρου έκλεισαν.

O συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 561.033, ενώ συνολικά 14 είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι.

Σύμφωνα με Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή έως τις 5 το απόγευμα ανήλθε στο 67,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Με ανάμεικτα συναισθήματα

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο τις κόρες και τα εγγόνια του ψήφισε στη Λεμεσό. Σε δήλωση του, ανέφερε πως τα συναισθήματα του είναι ανάμεικτα. «Από τη μια», είπε, «νιώθω ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «έφτασε η ώρα νομίζω να απολαύσω όλους όσοι βλέπετε γύρω μου» εννοώντας την οικογένεια του.

Σε παρατήρηση ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποχή και ερωτηθείς αν έχουν φτάσει τα μηνύματα στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα πως τα μηνύματα έχουν φτάσει στους ψηφοφόρους. «Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και να υπερτονίσω, είναι να θεωρηθεί από τον καθένα ότι είναι δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον, ιδιαίτερα στις εκλογές ύπατου άρχοντα της χώρας», πρόσθεσε.

Κάλεσμα στους νέους

Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στη Λάρνακα ανέφερε πως πρέπει να πείσουμε τη νέα γενιά να συμμετέχει στις εκλογές για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κυρίως γι’ αυτήν. Σημείωσε παράλληλα ότι η Δημοκρατία είναι πάντοτε λειψή αν δεν συμμετέχουν ισότιμα η κοινωνία των πολιτών και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι.

«Ο λαός θα επιλέξει σταθερότητα»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως είναι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

Είπε πως για μήνες μιλούσαν οι υποψήφιοι, εκτιμούσαν οι δημοσκόποι, σήμερα όμως μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το «μεγάλο πανηγύρι».

Σήμερα δια της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό που θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα της «ττενέκκας» (τενεκές – κάλπη).


Έχω εμπιστοσύνη στο λαό

Ο υποψήφιος Πρόεδρος, Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, πως με την ψήφο του και την συμμετοχή του θα οδηγήσει τον τόπο σε καλύτερες μέρες.

Δεν ξεχνώ από που ξεκίνησα

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ψήφισε στην Πάφο. Δήλωσε πως «όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς από που ξεκίνησες. Ο κάθε Κύπριος μπορεί να καθορίσει με την ψήφο του το μέλλον. Απευθύνομαι στη νέα γενιά, να συμμετάσχουν μαζικά, αφού το μέλλον ανήκει σε αυτούς. Έχω την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. Ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ελεύθερος και το έχει αποδείξει μέσα από την ιστορία, ότι τις κρίσιμες στιγμές είναι εδώ. Η επόμενη ημέρα των εκλογών, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις θα είναι ενώπιον μας. Μόνο με ενότητα μπορούμε πραγματικά να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού».


Οι βασικοί διεκδικητές των εκλογών κατά τη προεκλογική περίοδο συγκρούστηκαν για τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν κατά τη πολιτική τους διαδρομή, κυρίως σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία και τη διαφθορά.

Υπήρξαν όμως και οι «άλλοι» υποψήφιοι που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με προτάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν ερωτηματικά, αν όχι θυμηδία.

Η υποψήφια Πρόεδρος Σελεστίνα Ντε Πέτρο, εγγονή του πρώην βουλευτή Λέανδρου Ζαχαριάδη, αφού αποφάσισε να αλλάξει όνομα και να βαφτιστεί καθολική διεκδίκησε τις εκλογές προτείνοντας εφαρμογή επεκτατικής θρησκευτικής πολιτικής (!) και διεθνές δικαστήριο για να δικάζονται στη Κύπρο όλες οι διαφορές μεταξύ ατόμων με διαφορετικές θρησκείες. Η «σημαντικότερη» πρόταση της ήταν η έξοδος από την ΕΕ κάποιων πόλεων της Κύπρου ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στην ΕΕ. Οι πόλεις που κατά τη πρόταση της θα εξέλθουν της ΕΕ θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και δεν θα χρησιμοποιούν ευρώ.

Η υποψήφια Πρόεδρος Γιούλια Χόβρινα – Κομνηνός, ισχυρίζεται ότι η οικογένεια της έχει σχέση ε την δυναστεία των Κομνηνών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ίδια είναι ρωσικής καταγωγής και προσφάτως άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Έχει αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα και προτείνει να μην υπάρχουν κέντρα υποδοχής μεταναστών, αλλά να τους μαζεύει το κράτος σε κάποιο πλοίο έξω από τα χωρικά ύδατα ώστε να γίνεται διαλογή σε ποιους θα επιτρέπει και σε ποιους όχι να μπουν στο νησί. Προτείνει επίσης εγκατάλειψη του ευρώ και υιοθέτηση της κυπριακής λίρας. Όσο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιορίζεται στον χαρακτηρισμό της «ένοπλης σύγκρουσης». Υποστηρίζει ακόμα ότι είναι η καταλληλότερη να λύσει το κυπριακό γιατί δεν έχει συναισθηματική σύνδεση με την τουρκική εισβολή και μπορεί να συνομιλήσει με τους Τουρκοκύπριους.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Λουκάς Σταύρου, έχει προτείνει την υποβολή αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία, χωρίς να αποκλείει στο μέλλον και την ένταξη της Κάτω Ιταλίας, στην οποία όπως υποστηρίζει ζουν 20 εκατομμύρια Έλληνες. Βεβαίως θεωρεί αυτονόητη και την ένταξη της Βόρειας Ηπείρου, ενώ ευνοεί ένταξη στο ελληνικό κράτος και της Σερβίας για δημιουργία ομοσπονδίας. Τάσσεται επίσης υπέρ της αποστολής ελληνικού στρατού στη Κύπρο και απελευθέρωση των κατεχομένων με πόλεμο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρόνικος Ζερβίδης εμφανίζεται κρατώντας μία μπανάνα, υποστηρίζοντας πως η Κύπρος δεν είναι σοβαρή χώρα αλλά «Μπανανία». Δηλώνει πως δεν είναι τρελός και θα εκλεγεί μόνο αν γίνει θαύμα. Πάντως σε περίπτωση εκλογής του το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι τη προσευχή του για το θαύμα.

Στη μακρά λίστα υπάρχουν υποψήφιοι που φαντασιώνονται μια νέα Οκτωβριανή επανάσταση και άλλοι που θεωρούν ότι πρέπει να χαριστούν τα πρόστιμα για τους μη εμβολιασμένους που παρέβησαν τα μέτρα κατά τη πανδημία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι 17.04.2024
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Ελλάδα Χτες
Τα χαλάσματα του κτιρίου καταπλάκωσαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό

Βραζιλία: Τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου... επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σeξ

Κόσμος Χτες
Ο δράστης ομολόγησε πως εκνευρίστηκε από το δάγκωμα στο δάχτυλο του χεριού του

Η ομιλία Μητσοτάκη στη διάσκεψη «Our Ocean Conference»

Πολιτική Χτες
Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προστασία των ωκεανών

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Εργάτες σώζονται τελευταία στιγμή από τη φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Πολιτιστική καταστροφή στη Δανία από την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο

Βρετανία: Πήραν «κατά λάθος» διαζύγιο ‑ Το τραγικό λάθος των δικηγόρων

Κόσμος Χτες
Το διαζύγιο για το ζευγάρι στη Βρετανία που μετρούσε 21 χρόνια κοινής ζωής, οριστικοποιήθηκε 21 λεπτά αφού πραγματοποίησαν την αίτηση

Φρίκη στη Βραζιλία: Ψαράδες εντόπισαν βάρκα με τουλάχιστον 20 σορούς σε προχωρημένη αποσύνθεση

Κόσμος Χτες
Οι νεκροί πιθανότατα προέρχονται από την Καραϊβική

Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως τα τέλη Οκτωβρίου

Κόσμος Χτες
Νεότερη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, για τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στον απόηχο της ανάφλεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί